__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: december 2005

onsdag, december 21, 2005

Öppna de små minnesluckorna!

Lucköppning erbjuds, med önskningar om en Riktigt God Jul.
Pröva att koppla av och njut av en tids rofyllda dagar.
Släpp allt jobb och alla besvär, med eller utan jobb.

Vila och återhämtning är viktigare än vi tycks tro.

Glöm inte de små liven som är vår framtid.
Tänk på barnen i jul.

Vad händer i Sverige mellandagarna? Lite allt möjligt kulturellt och en del kul om den nya festprylen karaokemaskinen. En blog om svensk samtidskultur kan ge dig uppfriskande kulturtips. Inställningar och utställningar. Hur förhåller du dig till det här en regnig dag?


Alla firar ju inte jul, men nu är julen ändå här för väldigt många, och vad är julmat?


Unna dig ett ordentligt uppehåll ifrån all stress och alla måsten. Gör bara det du har lust att göra. Varför inte passa på att koppla av och mysa framför brasan med en bok?

Hur blir förresten vädret i helgen?
Vi svenskar är smått tokiga i väder. Någonting magiskt gör att vi gärna snackar om vårt älskade och hatade väder.
Små ljusglimtar ger vägledning


Vill du inspireras att göra något annat än du brukar göra på nyårsafton? Känner du för att göra något alldeles, alldeles speciellt av ditt nyårsfirande?


God Jul och Gott Nytt År
önskar
E Eklund
som gör ett uppehåll i bloggskrivandet på "hyfsat obestämd tid",
med start någon gång i januari igen.

tisdag, december 20, 2005

Tack Kristianstadsbladet




"Dagens arbetsmarknad är inte som på 80-talet"

Tack så mycket säger vi till redaktionen på Kristianstadsbladet för publicering av insändaren. Alltför många i vårt samhälle har fortfarande inte förstått skillnaderna mellan arbetsmarknaden idag, och den som rådde för ungefär tjugofem år sedan. Vems ansvar är det att upplysa?

Klicka på den understrukna rubriken ovan, så kan du läsa artikeln i sin helhet. Insändaren publicerades 2005-12-20 och är författad av
"Långtidsarbetslös (snart 50 år)" Ja, tack för den så uppenbart nödvändiga upplysningen.

Jag är säker på att väldigt många arbetslösa känner igen sig. Arbetslösheten är ett onödigt stort folkhälsoproblem. Jag är dessutom övertygad om att det är alldeles för få som bryr sig, och möjligen än färre som riktigt förstår - Så tänk om vi kunde ta lärdom av AMS.
Tänk om vi kunde ta lärdom av ett system som inte fungerar längre, och begripa att det inte är okej att man hänvisar människor att leta efter lediga jobb som om det var är nittonhundraåttiotvå. Det finns knappt några lediga jobb att söka idag, och de som finns drar till sig hundratals sökande.


Låt oss ta lärdom av den enorma arbetslöshetsinstans som bara bidrar till 2,8 procent av alla landets anställningar. Låt oss tänka nytt tillsammans, och en gång för alla förstå att åttiotalet ligger bakom oss. Då annonserade man för att finna de främsta talangerna. Numera hör man sig snarare för efter dem. Att annonsering uteblir, innebär inte att arbetsgivare inte rekryterar!

Svenska folket behöver fatta att vi måste erbjuda människor förmågan att söka arbete annorlunda. Arbetslösa måste sluta upp med att utsätta sig för förnedringen att få avslag gång efter annan under sin psykiskt påfrestande jakt efter
lediga jobb. Det är en självdestruktiv metod som inte fungerar längre, även om den fungerade alldeles utmärkt på åttiotalet.

Så:
- Tack ännu en gång till redaktionen på Kristianstadsbladet för uppmärksammandet.
Och varmt tack till skribenten. Enligt min uppfattning en arbetslös person, som i och med texten visar enorm viljestyrka. Tack till dig "Långtidsarbetslös (snart 50) som delade med dig av dina åsikter.

E Eklund




Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Din yrkeshistoria bildar ett unikt mönster


Just din yrkeshistoria bildar ett unikt mönster. Hur väljer du att visa det för omgivningen när du söker dig vidare i yrkeslivet?
Din yrkeshistoria består av en mängd olika situationer och yrkeserfarenheter som på ett eller annat sätt har påverkat dig och utvecklat de speciella förmågor och färdigheter du har idag. Bortse från titlar och tjänstebeskrivningar och titta hellre på innehållet och vad du faktiskt har utfört eller gjort. Vilka förmågor krävdes eller krävs för att klara av det du gjorde?

När kände, och/eller känner du att du har gjort något riktigt bra? Lita på din egen känsla och tona ner andras beröm för en stund. När och hur fungerade det bäst för dig yrkesmässigt? Vilka är dina drivkrafter?
Kan du se ett tydligt mönster när du betraktar din sammantagna yrkesbakgrund? Är det strukturerat och tydligt att uppfatta eller bildar din yrkeshistoria ett brokigt mönster som är sammansatt av många olika insatser?

Vad gör du bäst? Vad gör du helst? Hur presenterar du det du vill göra härnäst?
Hur hittar du en arbetsplats som gör det möjligt att utföra just det du gör bra? På vilket sätt får du andra att förstå att detta är "ditt område" och att det är det här du önskar göra i framtiden?

De sammantagna pusselbitarna i din historia bildar ett mönster. Nu ska du hitta en plats där det mönstret kommer till sin rätt. En plats där det du kan tas tillvara på (ett för dig) bästa sätt. Allt du har gjort och gör som påverkar marknadens, dina nätverkskontakter och arbetsgivares uppfattning om dig skapar din "personliga profilering".

Hur synliggör du din personliga profil? Vad innebär just din personliga profil ur ett arbetsgivarperspektiv? Var finns arbetsgivare som har nytta av dina färdigheter? Har du funderat över om dina yrkeskunskaper är applicerbara eller användbara inom något helt annat område? Känner du eller känner du till någon som skulle kunna hjälpa till att tänka utanför de tankebanorna? Vet du någon som skulle kunna översätta dina yrkeskompetenser till andra områden än de som är uppenbara vid första anblicken? Vilka är dina personliga fördelar? Vilken är din syn, respektive andras syn, på din unika yrkesprofil?

E Eklund




Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

måndag, december 19, 2005

AMS politikerna eller medierna?


Arbetslösa har många negativa tankar i huvudet - ibland helt i onödan.
Fantasier om hur det kommer att vara att söka jobb orsakar sömnlösa nätter. Dagarna fylls av oro för än det ena än det andra.

Hur förbereder man sin jobbsökning?

Var finner man sökvägarna?

Någon frågar sig dagligen: "Kommer jag någonsin att hitta ett jobb?

"Någon annan resonerar: "Är jag för gammal för att komma i fråga om anställning?"
Ytterligare någon är avskräckt p.g.a. sina tidigare chefer.
En annan har räknat ut att han eller hon tjänar mer som arbetslös än som anställd och oroar sig för sina A-kassedagar. Var och en frossar i sina farhågor.

Många känner igen sig i andras tankebanor kring jobbsökning. Delade föreställningar om hur det är att vara arbetslös finns naturligtvis.

Någon finner det extremt obehagligt att tala om sig själv och berätta för andra vad man har pysslat med under årens lopp.

Någon annan upplever det skrämmande att ringa upp okända människor i beslutsfattande ställning.

Men…
Det är juletid nu, och snart står Sverige helt stilla i vinterfrosten.
Just nu har många av landets alla svenskar fullt upp med sina julbestyr och förbereder julhelgen som bäst.
Inte finns det väl tid att tänka på arbetslösa och deras oro just nu?
Eller? Bland julklappar och pepparkakor finns de arbetslösas rädslor gömda eller bortglömda för en stund. Men låt oss ägna dem en liten tids uppmärksamhet.

För...vem hjälper våra vänner att reda ut problemen?

Vem ger dem stöttning i de motgångar som dyker upp längs vägen till arbete?

Tror du att det är AMS, politikerna eller medierna?

E Eklund



Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Arbetslösa svär tro och evig lydnad


Är A-kassan en omskrivning för påverkan att skapa passivitet?

Besitter AMS mäktiga krafter som på sikt förlamar arbetslösa?

Bryter de arbetslösa sin ed till Arbetsförmedlingen som inte följer beslutsfattarnas förutbestämda procedurer?

Arbetslösa som inte vet bättre följer lydigt hänvisningar och råd och fastnar i långtidsarbetslöshet p.g.a. att AMS saknar kunskaper om hur man motiverar arbetssökande att finna jobb på den dolda arbetsmarknaden.

Hur kan vi hjälpas åt för att förbättra för alla arbetslösa?

E Eklund

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

lördag, december 17, 2005

Individualism eller förvärvsglitter


Rekryterarnas styrmodeller och rekryteringsexperternas sluss-system passar inte alla, och alla passar inte i dem. Tester och urvalsverktyg hjälper rekryteringsföretagen att snabbt selektera ur det urval slutkandidater man bestämt sig för att erbjuda arbetsgivare att anställa. Inför och under de förutbestämda och många gånger stelbenta processerna, avgörs om man är kvalificerad att över huvud taget söka tjänsten eller ej. Rekryteringsprocesser med diverse färdighetstester och intervjuövningar utgör det filter som sållar ut guldkornen från skräpet man inte vill ge tillträde till arbetsgivarnas permanenta lösningar. Processerna innebär omedelbar beslutskraft avseende företagens kompetensförsörjning. Specialister inom rekrytering och HRM (som står för human resource management) anlitas då företag vill skapa rekryteringsprocesser utan att det upptar tid och resurser från den egna verksamheten.

Rekryteringsföretagen har sett sina största glansdagar. Under en längre tids explosionsartad utveckling av rekryterarnas specialistfunktioner anklagades arbetslösa som sökte jobb själva eller på egen hand, med misstänksamhet och aggressivitet för sin självtillräcklighet. Individualism blev omodernt när det gällde jobbsökning och man skulle och kunde söka jobb effektivt via annonser och otaliga rekryteringskanaler. Men en dag saktade hela rekryteringsmaskineriet ned, och numera är det svårt att finna annonser som lockar till lediga platser. Man skapar naturligtvis fortfarande flärdfulla rekryteringsprocesser för att attrahera exakt sådana kompetenser man vill ha. Men åttiofem procent av landets alla anställningar sker på andra sätt än via sådana glammiga rekryteringskanaler. Ändå låter vi professionella rekryterare och gigantiska bemanningsföretag härska tillsammans med ett föråldrat AMS.
Hur är det med den på sina håll så illa beryktade individualismen? Den fungerar ju!


E Eklund

Överlägsen jobbsökningsmetod


Gör dig själv den tjänsten att välja rätt jobbsökningsmetod.


Leta efter ett sätt att söka jobb som är rätt för dig.

Genom att utgå ifrån dig själv har du också störst möjlighet att lyckas nå det jobb du själv vill ha.
Välj den jobbsökningsmetod som motsvarar dina speciella yrkeskrav, karriärbehov och personliga önskemål. Flytta över kravspecifikationen till dig själv och det du söker.

Pröva att lita på din egen drivkraft och det du verkligen vill göra med ditt arbetsliv, snarare än att leta efter en arbetsgivare som söker arbetskraft.

Den jobbsökningsmetod som är bäst anpassad efter just dig och dina yrkesfärdigheter kommer också att vara den som leder dig till rätt beslut när du så småningom väljer yrkesriktning för att nå ditt yrkesmål.

Sluta upp med att vända och vrida på innehållet i platsannonserna och se till att öva upp din förmåga att marknadsföra dig själv istället. Det är en klart överlägsen jobbsökningsmetod.

Ge alla arbetslösa förutsättningarna att själva få välja sin egen yrkesframtid!

E Eklund



Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

fredag, december 16, 2005

Glimmer & bling-bling

Curriculum Vitae – text:

Utblidning högskola 1880 – 1984



torsdag, december 15, 2005

Statistik pryder konstruerade projekt


Vi bevittnar en verksamhet vars projekts viktigaste syfte verkar vara att pryda regeringens statistiska presentationer. Arbetsmarknadsprojektens syfte är nämligen varken att ge de arbetslösa invandrarna en känsla av svensk företagsanda eller att ge arbetslösa ungdomar en chans att andas in luft ur ett alldeles eget lönekuvert. Projekten är inte heller skapade för att erbjuda arbetsgivare möjlighet att få tillgång till billig arbetskraft. Är det då av humana eller etiska skäl man pysslar om de arbetslösa och erbjuder dem att pytsas ut i små käcka projekt under en viss tid? Nej, regeringens arbetsmarknadsprojekt konstrueras förmodligen för att visa att man gör något för att förändra landets arbetslöshet. Man hittar på något som verkar bra, utan att egentligen ha en aning om hur man bör göra. Man arbetar säkert med målsättningen att pryda statistiken och göra det möjligt att redovisa en högre grad av sysselsättning än vad man i själva verket har förmåga att åstadkomma. Hur likgiltigt förhåller vi oss till de arbetslösas situation?

E Eklund


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

onsdag, december 14, 2005

Jakten på lediga jobb är ett påfrestande lotteri


Jakten på lediga jobb fortsätter. Jakten fortsätter trots att den sannolikt, eller i drygt nio fall av tio fall, är dömd att misslyckas. Att söka jobb via annons är ett rent lotteri där du riskerar ständiga avslag. Det är påfrestande för vilket själförtroende som helst att möta alla nej. Men tänk om det finns sätt att söka jobb som stärker självförtroendet snarare än att bryta ner det.

Precis när du trodde att du hade goda färdigheter i jobbsökning och hade sökt ett femtiotal annonserade lediga jobb genom dagspressens platsannonser eller via webben, så kom någon och berättade att man kan göra annorlunda. Oooops! Någon berättade att man kan söka jobb utan att leta efter lediga tjänster.
- Va? Det går väl inte?

Jodå, det är just så du har störst chans att lyckas.
Skippa den traditionella jobbsökningen som innebär att du står i kö till en trång flaskhals ut mot marknaden. Fråga dig fram på egen hand istället.

Flytta dina förutsättningar att lyckas framåt. Förbättra dina möjligheter att finna ett jobb som är bra för just dig genom att själv se till att möta människor som förstår vad du kan och vill arbeta med.


E Eklund

tisdag, december 13, 2005

Färre arbetslösa förra veckan!?



Ams:










"Färre arbetslösa förra veckan"

Stockholm (TT) 12 dec 2005

Nyheter på Corren.se:
"I slutet av förra veckan var 224 368 personer öppet arbetslösa, enligt Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams).
Det är en minskning med 1 779 personer jämfört med veckan före.
Jämfört med motsvarande vecka förra året är 5 468 personer fler öppet arbetslösa."


Enligt min första tolkning var rubriken positiv...
Och så tänker jag... Varför kan de inte redogöra för hur många som når en lösning istället? Berätta om det som kan inspirera och motivera...typ...

Trevlig Lucia

E Eklund

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

måndag, december 12, 2005

Employments do not simply happen


Employments do not simply happen.

As a job finder or a job searcher you are in a fierce, competitive business. Your full time job is to find the job you want. What do you expect to achieve from "the posted CV procedure"? What´s your letter worth compared to hundreds of others.
To compete you need to be exceptionally active in the market-place. Do not give up simply because work does not develop immediately or is given to a job competitor. If your job target was worth choosing in the first place, then keep going even if initially the response is cold.

Show real energy. Have a clear focus to your job search activity. Traditionally job search and personal marketing have to go hand in hand although both are very definitely separate activities with different goals. Good personal marketing rolls out the red carpet for you. It prepares the way and makes your interview and meeting people process easier and more clearly understood. Always the pulse of all personal marketing activity is the market-place, that thriving busy environment where ideas develop and where the company needs become apparent. Somehow your personal marketing may be ahead of the job market prompting new employees.

Every job searching person should spend as much time as possible in the market-place among people in business and not by themselves at home writing job-letters or CVs. Any good job searcher will be able to use their own new network for finding out more information about companies and their complex needs. Do the company contacts need you? Through your contacts you should always be able to find someone who knows someone who knows something. Remember, you have a lot of skills and you are there to solve problems and to make things easier for someone. Keep in constant touch with people in the market-place, and you will, step by step, find your way to the job you want.

E Eklund

söndag, december 11, 2005

Glimmer & bling-bling

På arbetsförmedlingen:

- Äntligen alltså! Arbetslösheten blev ett fantastiskt sätt att lösa problemet jag hade på jobbet tidigare. Nu har man tid att se alla TV-program som arbetskompisarna snackade om på lunchrasterna.

Det finns arbetsgivare du vill ha


Strukturerade sätt att söka arbete innebär att man undersöker var man kan jobba med det man vill göra härnäst. Sökmetoder baserade på personlig marknadsföring innebär att själv kunna välja sin nästkommande chef. Ge dig själv en rimlig chans att fundera över vem din närmste chef ska bli, och varför.

E Eklund

lördag, december 10, 2005

Kräv alternativa metoder nu


Vad är sanningen om det väldiga experiment med människor som AMS håller på med?
Förtvivlat inser man successivt att det inte håller längre, så varför låter man det fortgå?
När AMS bara leder till 2.8 procent av alla anställningar borde man väl ändå vidta åtgärder?


Vi tror inte längre på alla de skönmålningar regeringen har skapat kring arbetslöshetsprojekten. Vi accepterar inte längre att man kallar arbetsgivare för det stora hotet mot den trygga arbetsmarknaden. Och vi litar inte längre på politikernas löften om att kunna skapa fler arbetstillfällen. Vilka har intresse av att kräva alternativa metoder åt de arbetslösa?

Idag har gemene man större insikt om människors behov i sin arbetslöshetssituation. Numera vet vi att människor har en önskan att själva få styra sin framtid. Tack vare mångåriga erfarenheter av karriärrådgivning och outplacement begriper många att det bästa vore att se till så att var och en får rätt verktyg för att klara sin jobbsökningsprocess på egen hand. Men ändå vet allmänheten rätt lite om alla de utvecklingsprogram och den konstruktiva metodik som använts med stor framgång under tre decennier. Hur kan vi hjälpas åt för att ändra på det?

Vem vill gå till botten med det här?

E Eklund



Andra bloggar om:

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

torsdag, december 08, 2005

Karriär förr och nu


Vad innebär ordet karriär för dig?






Stora delar av den generation som kom ut på arbetsmarknaden i slutet av 1990-talet och i början på 2000-talet önskar inte längre stanna kvar hos en och samma arbetsgivare hela livet. Allt fler vill i högre grad utforska sina kompetenser på flera olika arbetsplatser under sitt sammantagna arbetsliv.

Deras medvetna eller omedvetna önskan om personlig utveckling och förnyelse kan uppfattas negativt hos de äldre. Kanske särskilt om utrymmet för interna förändringar begränsats enligt ett mer traditionellt synsätt som t.ex. att den anställdes närmste chef varit ansvarig för vägledningsprocessen.

Ju mer en verksamhets karriärkultur understiger medarbetarnas karriärinriktningar och drivkrafter, desto mindre effektiv, välfungerande och relevant anser man att företagets strategi, struktur och utvärderingssystem är. Det kan i förlängningen leda till att medarbetarna känner sig allt mindre motiverade och tillsist väljer att lämna företaget.

Att kunna marknadsföra sig själv och sina kompetenser blir allt viktigare för både anställda och arbetslösa arbetssökande i framtiden. Det är upp till varje enskild individ att ta och bära ansvaret för vilken slags yrkeskompetens och personlig utveckling och karriär denne vill ha. Allt fler företag har uppmärksammat de nya och skiftande kraven hos individer och anpassar personalstrategierna efter dessa.

Man börjar överge äldre, mer trångsynta definitioner på karriär, och förespråkar en bredare definition som tillåter mer flexibla angreppssätt. Dessa flexibla angreppssätt innebär att karriärer kan se olika ut, framförallt beträffande anpassning till yrkesroll samt tiden inom ett arbetsområde.

Många förknippar ordet karriär med ett ständigt klättrande uppåt, medan erfarenhet visat ytterligare många andra att det i själva verket kan vara vilken annan riktning som helst. Uppåt, fördjupning, breddning o.s.v.

Definitionen på karriär skiljer sig åt från individ till individ. I samband med insatser som berör yrkesmässiga förändringar behövs metodik och arbetssätt baserade på beprövade sätt att bemöta var och en av dessa föreställningar.

E Eklund

onsdag, december 07, 2005

Glimmer & bling-bling

Tröghet i karriärutvecklingen?

En arkeolog är en man eller kvinna vars karriär ligger i ruiner.




Med kritik bistår vi de arbetslösa

Dissa
traditionella jobbssökningsmetoder som baseras på annonser, jakten efter lediga platser och matchning mellan arbetsgivare och arbetslösa.


Digga
inspiration och kunskap om personlig marknadsföring, möten med människor, nätverksbyggande och jobben på den dolda arbetsmarknaden.









Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Bli expert inom just ditt yrkesområde


Snacka går ju...men det kan vara oerhört svårt och märkligt att närma sig ett intresseområde inom en viss yrkesinriktning om man inte begriper vad de egentligen menar...

En sån till synes naturlig sak som hur man talar eller uttrycker sig inom olika företag kan förvirra till en början. Terminologin eller språkbruket kan ha stora variationer inom olika organisationer. Därtill förekommer förmodligen lokala skillnader i hur man kommunicerar arbetsinnehåll. Arbetsnamn, titlar och befattningsbeskrivningar kan variera avsevärt även inom en och samma bransch, vilket kan vilseleda den oinvigde som ska söka jobb. Facktermer och förkortningar förvirrar även de till en början, innan man känner till dem. Även inom en och samma verksamhet kan det förekomma skillnader. Bara mellan två enhetskontor, eller åtskilda avdelningar, kan det te sig som olika verbala och företagskulturella världar, beroende på företagshistorik eller den prägel medarbetarna har satt på verksamheten över tid. Som arbetssökande kan det naturligtvis stöka till föreställningarna om tjänsteinnehåll och arbetsuppgifter. Benämningen på en tjänst eller yrkesroll kan ha en innebörd på ett företag medan den har en helt annan på nästa. Som arbetssökande kan det därför vara värdefullt att skapa ett eget mentalt lexicon inom sitt sökområde. Fråga. Ta reda på hur man resonerar på olika företag. Jämför företagspresentationer, ring och fråga, ja var nyfiken, lyssna och lär. Dels för att själv få förståelse för hur de egna allmängiltiga förmågorna kan komma till användning och dels för att bättra på den egna uppfattningen om vad arbetsgivare har för behov. Finns det något som hindrar att du utforskar ditt eget yrkesområde?
Många arbetssökande gör misstaget att uteslutande profilera sig med hjälp av en titel eller en yrkesroll. Man betonar sin befattning eller tjänst i sitt CV och man beskriver även dessa i ord då man presenterar sin yrkeshistoria. I och med det begränsar man sina möjligheter att marknadsföra sig. Däremot skapar man en tydlig profil genom att beskriva innehåll och uppgifter genom att klargöra de allmängiltiga yrkesförmågor som krävts för att utföra arbetet. Att marknadsföra sig själv genom att presentera sina erfarenheter underlättar jobbsökningen, eftersom såväl kontakter som nya arbetsgivare lättare förstår vad just han eller hon tillför en organisation. En titel säger knappast något om vad man egentligen gjorde, eller hur man gjorde det, och vad det innebar, eller hur? Det är förmodligen inte heller titeln på ditt förra arbete eller det du utbildat dig till som avgör varför man ska välja att anställa dig hellre än någon annan, eller vad tror du?

E Eklund

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

tisdag, december 06, 2005

Politikerna vill ha arbetslösheten

Karriärrådgivning och outplacement innebär ett arbete med att marknadsföra sig själv efter idéer, som bygger på förståelse för hur dagens rekryterare agerar. Idéer om marknadsföring som har hämtats från andras erfarenheter av att söka och finna arbete.

Marknadsföring är ett ord behäftat med ett elittänkande som dåligt rimmar med människors budskap om sina samlade yrkeskompetenser. Tyvärr innebär det att många tar många avstånd från metoderna och vill inte förstå hur man skapar kontaktnät och bygger upp personliga nätverk som leder till arbete. Istället håller man envist fast vid icke-fungerande metoder baserade på tillgång och efterfrågan. Man använder traditionella sökmetoder och letar efter lediga platser. Därmed hänvisas alltför många arbetslösa till rekryteringsprocesser baserade på matchning av arbetsgivarbehov. Under jakten på talangerna utsätter man människor för ständiga avslag. Hundratals sökande slåss om en och samma lediga plats och det anonyma sättet att söka jobb innebär att få höra de rekryteringsansvarigas nej, efter nej efter nej.

Inom press och media framhävs numera ofta matchnings- problematiken. Det är på sätt och vis bra, eftersom det beskriver fördelarna med att lära arbetslösa människor att istället ägna sig åt personlig marknadsföring. Som jag ser det, bör vi starta en serie nationella kampanjer tillsammans, i syfte att informera om personlig marknadsföring och metoder som formats av samarbete med hundratusentals människor som lyckats med bedriften att göra förändringar i sitt yrkesliv. Principen i vårt land borde lyda: Verktyg att söka arbete åt alla, men för att nå dit krävs oöverträffad politisk propaganda.

Jag upplever att politikerna i landet vill ha ett visst mått av arbetslöshet. Det finns de som hävdar att det är till fördel för landets ekonomi och gagnar risken för inflation. Därför omfattas inte frågorna rörande arbetslösheten med ett brinnande intresse från de politiskt kopplade beslutsfattarnas sida. Man menar att detta är anledningen till att man undviker att ge stora grupper, som står utanför arbetsmarknaden, tillträde. Kanske är det också därför man bibehåller ”amatörkunskaperna” inom AMS hellre än att tillsätta en brett sammansatt arbetsmarknadskommitté för att åstadkomma en förvandling av verksamheten? Nästa stora fundament i samhället är den kommande generationen, men inte heller dessa får tillgång till metoder att personligen marknadsföra sig själva. En allt mer tilltagande rörlighet på arbetsmarknaden kräver kunskaper och träning i personlig marknadsföring. Men regeringen svartmålar idéerna och kallar den nödvändiga personliga marknadsföringen för Amerikansk och det ska tydligen inte uppmuntras, eftersom det är en metod som fungerar och bidrar till att människor får jobb.

Det är lätt att konstatera hur målmedveten satsningen har varit att konservera vår arbetsmarknads stora museiområde - AMS.

Från allmänhetens sida kan vi ställa oss frågan:
För vem ska vi ha den växande arbetslösheten?

E Eklund



Andra bloggar om:

Betona personligt ansvar och egna val


När vi talar om jobbsökning och då främst genom personlig marknadsföring bör vi skilja på det vi inte kan påverka d.v.s. det vi kallar ödet eller slumpen och det som är möjligt att påverka.

I en arbetslöshetssituation kan det vara problematiskt att hålla isär yttre och faktiska hinder och de inre hinder som vi själva, och vi ibland tillsammans med omgivningen, bygger upp.
Vi väljer, medvetet eller ej och ju bättre vi förstår vad som får oss att välja desto bättre förutsättningar har vi att nå våra mål. Förståelsen för sig själv kan vara avgörande för motivationen att förändra eller påverka sin egen yrkeslivssituation. Ju bättre du lär känna dig själv och dina starka sidor, desto bättre kan du förmodligen kommunicera om dem inför andra.

Du är allra bäst på att marknadsföra dig själv i möten med andra människor. Ingen annan kan göra det bättre åt dig. Kom ihåg att möten med (för dig) rätt människor kan öppna dörrar. Genom att arbeta intensivt med att träffa människor, ställa frågor och lyssna skapar du de bästa förutsättningarna att nå ditt yrkesmål. Se till bli expert på det sökområdet på arbetsmarknaden som intresserar dig. Notera att ett intresseområde som är snävt, lite konstigt och typiskt dig, faktiskt kan leda till anställning på ett smidigare och snabbare sätt än om du är bred i din inriktning och kan tänka dig att arbeta med nästan vad som helst.
Låter det underligt?

Tänk på att när du knyter kontakter och undersöker marknaden i möten med människor, lämnar du uppgifter om dig själv som på ett konstruktivt sätt leder dig vidare i deras nätverk i sin tur. Om du då är allmänt folklig och inte ger sken av att vara särskilt nyfiken på, eller kunnig inom, något speciellt område - hur ska de kommunicera "dig" vidare till andra då?
Så, hellre lite konstig och speciell i din inriktning än lik alla andra och öppen för att arbeta med vad som helst.

Var tydlig i din profilering av dig själv. Om inte du själv kan se eller ta vara på dina egna yrkesresurser eller möjligheter, hur ska då någon annan förväntas se dem? Du är den som kan bättra på dina egna chanser att förverkliga dina yrkesmål. Vad du behöver få andra att förstå i din jobbsökning är att Du är själva lösningen på någon arbetsgivares behov. Någon arbetsgivare behöver få något utfört, och det är du som kan och vill göra det men be inte om hjälp att fixa eller ordna jobb åt dig. Be om tips, råd och följdkontakter inom det område som intresserar dig.

E Eklund



Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

måndag, december 05, 2005

Glimmer & bling-bling

Dikt av okänd:

Det snackas (som fan) om val i husen

Här ser ni siffror som gör susen

Arbetslösa: sjuhundratusen



söndag, december 04, 2005

Glimmer & bling-bling

Arbetsmarknadspolitik

handlar om att förenkla

och att hålla sig kort

Politikerna håller sig korta

eftersom de arbetslösa inte förstår politik

Och de arbetslösa håller sig korta

för att de inte orkar vara längre?

eller för att de har tillkortakommanden?

Arbetslösa är ju enkla människor

men inget retar en arbetslös svensk

så som maktlöshet och makt

Men det förstår inte politikerna

De förstår sig inte på arbetslösa

Politikerna förstår inte maktlöshet,

bara makt, utan löshet

som arbetslöshet och innehållslöshet

och makt är inte enkelt att förenkla


E Eklund

CV, anställningsintervjuer och jäkelskap


Vilka är de största problemen med att söka jobb? Är det mest besvärligt att ta reda på hur man skriver ett CV? Eller är det förberedelserna inför en eventuell anställningsintervju som är den tuffaste utmaningen? Hur upplever arbetslösa de hinder som ligger i vägen för att nå jobbet eller yrkesmålet?

Fascinerande att AMS lär ut hur man skriver CV och hur man beter sig på en anställningsintervju. Man skulle kunna tro att det lägger en perfekt grund för jobbsökningen. Eller hur?

Det gör det inte.

För att göra en enkel liknelse med jobbsökningsprocessen:
Föreställ dig en organisation som säljer träningsprogram och gympakurser för anställda ute på olika företag. Organisationen har förberett lättöverskådliga presentationer över programmen. Presentationsmaterialet sändes tidigt ut till ett antal företag per post. Därefter skickar man ut medarbetare som ska sälja in konceptet. De har tränats att kommunicera med företagskontakter och har dessutom lärt sig hur man beter sig på ett kundmöte. Med varsin bunt visitkort i portföljen ska de sedan besöka företagen för att marknadsföra träningsprogrammen och de olika gympakurserna. De förväntas alltså sälja organisationens gympakurser på det viset.

Såväl avancerade säljare som nybörjare skulle misslyckas med bedriften att sälja in konceptet utan att ha bättre kännedom om det egna utbudet. Utan muntlig beskrivning och med total ovisshet om den egna organisationens styrkor och svagheter stod de där och log generat. Man besökte företagen först efter att ha fått deras förfrågan vilket innebar jämförelser med många andra som motsvarade företagets krav och behov.
Skulle visitkort och träning i att möta företagsrepresentanter vara tillräckligt för att möta konkurrensen?

Äsch, inte skulle väl ett företag skicka ut medarbetare för att sälja in träningsprogram och gympakurser med så lite förberedelse. Vad skulle det innebära avseende PR för organisationen? Vem skulle skicka ut medarbetare utan kännedom om det egna konceptet och utan att göra någon som helst marknadsundersökning innan. En bunt visitkort, genomgång av mötesupplägget och sedan iväg. Det vore dömt att misslyckas, inte sant?

Och sådär är det att skapa ett snyggt CV och träna på anställningsintervjufrågor på det vis AMS lägger grunden för jobbsökning. Det är som att skicka ut en marknadsförare med noll koll med en bunt visitkort.

Ni som har sökt jobb känner säkert igen svårigheterna med att marknadsföra sig själv. Ni vet att det t.o.m. kan vara enklare att sälja in ett företagskoncept än att tala om sina egna yrkesförmågor. Många brottas med hur man berättar vad man är bra på och somliga har svårt för att beskriva sin brokiga yrkeshistoria. Hur kan AMS utsätta människor för situationer av det slaget utan att ha erbjudits en grundlig självanalys? Man skapar inte ens underlag till någon personlig marknadsföring.

Arbetslösa förväntas möta arbetsgivare utan att först ha reflekterat över de egna främsta förmågorna och utan att ha undersökt det egna sökområdet ordentligt. Man skickar ut ansökningshandlingar och anmäler sitt intresse genom att översända sitt CV. Detta i total avsaknad på genomarbetad kartläggning av de samlade yrkeskompetenserna. Det personliga brevet saknar personlig förståelse för vad individen tillför en verksamhet, eftersom man inte tagit reda på det. AMS stöd finns inte att hämta berättar de arbetslösa. Motivation? Drivkrafter?

Hur är det med AMS hjälp till självhjälp? Hur gör AMS med allt det andra som skapar självkänsla och självtillit i jobbsökningsprocessen? Hur informerar AMS om det som säkerställer de individuella möjligheterna att lyckas? Struntar man i det?

E Eklund



Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

lördag, december 03, 2005

Ja, arbetsmatchning fungerar dåligt

Arbetsmatchning fungerar dåligt. Statistiskt sett svarar matchningen för en bråkdel av alla rekryteringar.
Ur ett uppifrånperspektiv kan det kanske tyckas dystert att man inte har större manipulativ makt vid rekryteringarna?

Men, jodå, så ligger det till.
Arbetsmatchning och det där med att "fixa jobb", har ett oerhört lågt statistiskt utfall.
Det är helt enkelt ingen bra sökmetod längre. Åtminstone inte om man vill öka sannolikheten att få jobb.

Vänder du dig till ett bemanningsföretag så matchar de arbetsgivarbehoven med tillgängliga arbetsmarknadsresurser vid ungefär 15 procent av alla landets rekryteringar. AMS fixar 2.8 procent. För att nå jobben måste man kunna personlig marknadsföring. Något AMS inte behärskar att lära ut.

"Arbetsmatchningen fungerar dåligt" är rubriken till en artikel publicerad 2005-12-01, skriven av Anna Hellberg. Rubriken flaggar ju inte upp för någon nyhet direkt, även om det dessvärre är den allmänna uppfattningen att man får jobb via matchning, men texten lyder:
"En av arbetsförmedlingens viktigaste uppgift är att para ihop arbetssökande med lediga och passande jobb.
Den hjälpen existerar inte, berättar flera arbetslösa som UNT pratat med."


Du finner artikeln i sin helhet på länken nedan.
http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=3-AV_ID=451702,00.html


Anna Hellberg berättar vidare:"Ams nye generaldirektör Bo Bylund uppgav tidigare i höstas att det är viktigt att få till en effektivare matchning mellan efterfrågan på arbetskraft och arbetssökande på arbetsförmedlingarna i landet."

Med all respekt för Bo Bylund, men honom skulle jag vilja erbjuda en gedigen metodutbildning. Kan vi inte en gång för alla utbilda honom i hur man bygger nätverk och personligen marknadsför sig själv, så att han bättre förstår hur det går till att få jobb. Matchning? Äh, lägg av! Det kanske fungerade för den breda massan på åttiotalet, men inte idag. Bo Bylund vet tydligen hur få som får jobb via matchning. Och vilka gör förresten det?
Tyvärr snedvrider media hela vår verklighetsbild genom dylika artiklar. Det är inte så fasansfullt att AMS inte matchar i den utsträckning många kanske förväntat sig. Då är det värre att de inte vet hur man lär ut "hjälp till självhjälp".
AMS har förbättringspotential, men där måste jag faktiskt försvara
Kina Gustafsson, biträdande chef AF Resurs i Uppsala, när hon säger:
"Föreställningen att vi `fixar jobb´ är helt fel. Vi hjälper till att skapa de kontakter som behövs. Resten måste man ordna själv."
Vad Arbetsförmedlingen borde förbättra är inte sin matchning eller sin förmåga att ordna jobb. De borde istället lära ut hur man klarar sin personliga marknadsföring på egen hand. Eftersom det är så man når jobb på den dolda arbetsmarknaden. Men AMS (nationellt)behärskar inte de metoderna. (Regionala undantag)
Göran Persson sa tidigare i höst att AMS skulle ta hjälp av bemanningsföretagen. Även i det sammanhanget svamlade man om matchning. När ska de begripa?

E Eklund


Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Och fler bloggar : , , , , , , , , , , ,

torsdag, december 01, 2005

Låter du slumpen styra din yrkesinriktning?


Tiotusentals konsulter arbetar med karriärrådgivning, yrkesvägledning och individuell coachning inom outplacement. Inom stora koncerner används outplacement regelmässigt då anställda av olika skäl lämnar företaget. Man erbjuder individer möjlighet att själva finna nya yrkesvägar. Han eller hon erbjuds helt eller delvis individuell vägledning tills sökprocessen leder till nytt arbete. Hundratusentals människor har nått nytt arbete med stöd av sådana karriärtjänster. Tjänster som utförs på arbetsgivares bekostnad.

Vad hindrar vår regering att erbjuda alla landets arbetslösa de fungerande arbetsmetoderna?

E Eklund


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ge alla rätten att påverka sitt yrkesliv

Så länge vi är anställda är vi skyddade av Medbestämmandelagen (MBL)
ta mig till lagtexten

MBL gäller för alla frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare på hela arbetsmarknaden.

Som anställd har du tillgång till information och möjlighet att påverka verksamheten eftersom arbetsgivare ska, på eget initiativ ge de anställda i organisationen fortlöpande information om verksamhetens ekonomi,försäljning, produktion och personalpolitik. Dessutom är arbetsgivaren skyldig att ge de fackliga organisationerna all den information som de behöver för att ta tillvara medlemmarnas gemensamma intressen gentemot arbetsgivaren. Men så snart du är arbetslös och inskriven hos AMS saknar du tillgången till information vill jag påstå.

Borde man inte upplysa arbetslösa om att det finns fungerande metoder att tillgå. Metoder som leder till permanenta lösningar. Borde vi inte tillsammans med facken kräva att AMS uppdateras till 2000-tal? Ge alla människor tillgång till förmågan att påverka sitt eget yrkesliv.

E Eklund