__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Statistiken från SCB och Ams

lördag, september 02, 2006

Statistiken från SCB och Ams


"För vanligt folk är siffran kanske inte så relevant.
Nästan alla svenskar förstår vad öppen och total arbetslöshet är."
Expressen 2006-09-01.


Vi, människor i allmänhet och arbetssökande i synnerhet, förväntas förstå skillnaderna mellan öppen och total arbetslöshet, bred arbetslöshet och begrepp som innanför och utanför arbetsmarknaden. Det är så siffrorna presenteras i rapporterna från SCB och Ams. Heltidsstuderande som under eller efter studieperiodens slut söker arbete "bör redovisas parallellt med öppen och total arbetslöshet", anser LO:s chefsekonom Dan Andersson enligt TT.

Utgångspunkten i de flesta arbetsmarknadsdiskussioner och partiledardebatter som rör arbetslöshet och sysselsättning tycks vara siffror och statistik. Inte hindren och problemen som man behöver lösa, utan mycket hellre tatistiken från SCB och Ams. Rapporterna fungerar som karta och vägledning på en och samma gång. Detta trots att man dels är oense om verkligheten bakom siffrorna. Och inte nog med det. Man är oense om vad som är vad i de presentationer som visar oss hur landet ligger.

Vad är egentligen vad?Vilka ska kallas öppet arbetslösa? Var går gränsen mellan långtidssjukskrivning och långtidsarbetslöshet?
Hur redovisas sysselsättningsprojekten och tiden för dessa? Så har samtalen löpt från sida till sida utan att någon närmre definition någonsin gjorts.
När vi nu siktar mot valtider ser många av oss svenskar fram emot klarhet, men var finner man den?


Enligt nyheterna för ett år sedan, närmare bestämt måndagen den 5:e september 2005, frågade man sig på Nyheterna från Sveriges Radio Ekort, vad debatten för tiden fram till valet skulle innebära. Då, för ett år sedan, sa Göran Persson:
"Motsättningarna skärps, skiljelinjerna blir tydliga. Det tror jag är bra. Det har varit väldigt mycket tassande ett tag om en mjuk borgerlighet. Det här är en stenhård systemskiftespolitik av amerikanskt snitt och det är nog bra om folk får reda på vad det handlar om."


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

E Eklund

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida