__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: De lediga jobben räcker inte till alla

söndag, september 11, 2005

De lediga jobben räcker inte till alla


Man skiljer på öppet arbetslösa och andra arbetslösa i redovisning och statistik tydligen.
De öppet arbetslösa är ca 270 000 och många kliar sig i huvudet när de konstaterar att de lediga jobben inte räcker till. Det finns inte lediga platser åt alla arbetslösa.
Att vara arbetslös och få höra att pressen ska ökas på de arbetslösa så att de binder sig att aktivt söka jobb annars förlorar de sin a-kasseersättning låter fruktansvärt med den verkligheten för ögonen. Inte desto mindre är det helt rätt att lägga ansvaret på individerna och inte på politiker och arbetsgivare menar jag. Låter det absurt att söka jobb som inte finns?
Jag menar att det är lättare att leta efter en plats att utöva något man vill göra och funnit att man är bra på, men som inte finns än att leta efter ett ledigt jobb och kanske inte vara den arbetsgivaren anser sig behöva. Arbetsgivaren sitter med en kravspecifikation som säger att man vill ha friska ynglingar med gedigen erfarenhet och spjutspetskompetens. Hur många stämmer in på den profilen?
Som arbetslös är det lätt att tro och tycka att ansvaret ligger på politiker och makthavare att lösa arbetslöshetsfrågan. Resonerar man så kan man gå omkring som långtidsarbetslös och hoppas på att någon annan ordnar det åt en. Låter det hårt och grymt? Det mähända men jag tror att vi alla håller fast vid det som känns tryggt och säkert även om vi så småningom själva kommer till insikt om att det förhöll sig annorlunda. Jag hävdar att det är ännu mer hårt och grymt att ha vetskap om att jakten på lediga jobb är som att bestämma sig för att fånga fisk med en håv i en sur sjö. Det håller inte att jaga på det viset bara för att du bestämt dig för att det är så man fångar en fisk. Vi måste ta hänsyn till de nya förutsättningarna. Det finns inga fiskar att hämta i den sjön. Inte tillräckligt i alla fall. Betrakta då hellre håven i din hand och se om du inte skulle kunna använda den till något annat. Varför skulle du inte kunna fånga en vacker fjäril med håven i din hand istället? Äsch, det var kanske inget bra exempel, men vad jag menar är att vi kanske måste tänka om. Titta inte bara på hur man alltid har gjort tidigare när det nu inte fungerar längre. Betrakta dina egna förutsättningar, vad du vill och vad du har med dig och undersök nyfiket nya alternativa vägar. Vad attraheras du av på arbetsmarknaden? Vad lockar dig? Du kommer att ha större framgång i din jobbsökning om du går ut och talar om för människor på arbetsmarknaden vad du vill med ditt yrkesliv än om du går och väntar på att en arbetsgivare eller politiker ska tala om för dig vad de vill. Eller ännu värre: Tala om för dig vad du vill.
E Eklund

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida