__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: "Den som står utanför fortsätter med det"?

tisdag, januari 17, 2006

"Den som står utanför fortsätter med det"?

"Lär ut personlig marknadsföring!" löd rubriken till den av mina insändare som publicerades i BT (Borlänge tidning) 2005-12-05.

"Den som står utanför fortsätter med det"
skrev signaturen KOJV som svar till E Eklund i Borlänge tidning.

Den responderande insändaren publicerades: 2005-12-07 och författaren till texten skrev :
"Jag vägrar tro att 12-14 procent av den arbetsföra befolkningen är helt okunnig när det gäller förmåga att bygga personliga kontaktnät.
Vad som händer, som får dig att tro att platsannonser bytts mot kontaktrekrytering, är att företagen anställer folk som redan har jobb i större utsträckning än tidigare."

Nu var det visserligen inte så jag skrev heller, men... Författaren hade sin föreställning om verkligheten, och vägrade tydligen tro något annat. Jag är av en annan åsikt baserad på erfarenheter och lärdomar från det som varit besvärligt för olika människor, var och en med unika behov. Mycket är annorlunda 1980-talets arbetsgivarbenägenhet att anställa, men AMS är sig skrämmande likt. Förändrade attityder, ökade krav på produktivitet och ändringar i arbetslagstiftningen etc. kräver också att man utvecklar organisationer som bidrar till människors möjligheter att lyckas nå sina yrkesmål.

Till att börja med vill jag hänvisa till Riksrevisionsverkets rapport där man kunde man läsa AMS-statistik. Jag deltar inte i debatten för att prata om "folk som redan har jobb" utan om människor som av olika skäl har varit och är inskrivna på Af. Riksrevisionsverket visade AMS oförmåga att bidra till lösning för individers bästa:
"Träffsäkerheten har försämrats – 2,8 procent får anställning
Riksrevisionens granskning visar att arbetsförmedlingens anvisningar om lämpligt arbete leder till anställning i lägre grad än tidigare (endast 2,8 procent år 2003)."

Utgångspunkten kan inte vara, som skribenten i Borlänge tidning tycks mena, att det finns en kategori arbetslösa som inte kan nå en ny lösning? Alla kan nå en lösning, men alla kan det inte utan särskilt stöd med nya uppslag om framtida yrkesuppgifter. Alla arbetslösa i vårt samhälle söker jobb efter bästa förmåga.

Som jag ser det skulle många människor kunna vara behjälpta av ett annat arbetssätt än det AMS erbjuder idag. Människor bemöts vårdslöst, kränkande och kontrollerande inom AMS det kan många vittna om. Medarbetare inom verksamheten använder sig av analyserande och bedömande uttryck som ”icke anställningsbar”. Det är vanligt förekommande att AMS hellre än att ta sitt ansvar för att inspirera människor i en påfrestande yrkeslivsförändring redovisar nyckeltal som pekar på vad man kallar ”minskad ökning av sysselsättningen”

Det nationellt fungerande arbetssätt som de flesta karriär- rådgivare med många års erfarenheter förespråkar, anpassas efter individen. Man utgår från hans eller hennes individuella behov, bidrar med verktyg och överlåter åt individen själv att forma sin framtid. Den fungerande stegvisa processen utgår dels från insikter om människors behov i en förändrings­situation, dels från kraven på dagens arbetsmarknad. Grundstenarna består av att vidga perspektiven och upptäcka hur de egna resurserna kan tas tillvara. Annars fastnar man i föreställningar som den skribenten i Borlänge förmedlade oss: ……………………..

Många arbetslösa har svårt att se konkreta möjligheter att hitta ett ledigt jobb. Att tänka utanför begreppen rekrytringsprocesser, matchning och annonser är än svårare. En del går vidare direkt till nya eller förändrade yrkeslivssituationer. Andra saknar förutsättningar eller motivation att söka arbete eftersom det är svårt finna den när hela yrkeslivssituationen är uppriven.

Just därför är det avgörande att ge människor tillgång till mångårigt beprövade arbetsmetoder som leder till individuellt passande lösningar. Landet behöver en uppdaterad gemensam syn på syftet med AMS insatser.

E Eklund


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Klockan tisdag, 17 januari, 2006 , Anonymous Anonym sa...

Nåsta regering kommer att reda ut det här ska du se. Ta det lugnt och fint. Hetsa inte upp dig little darling
#KP#

 
Klockan onsdag, 18 januari, 2006 , Anonymous Katarina O sa...

Hej där,

jag arbetar sedan 14 år tillbaka som chef på en personalavdelning och jag ger dig fullkomligt rätt E Eklund. För vad det nu kan vara värt.

/Katarina O

 
Klockan onsdag, 18 januari, 2006 , Anonymous rk sa...

Bästa hittills! Gôtt mos, Eklund.
/R.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida