__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Ta ut kursen och navigera själv

fredag, januari 20, 2006

Ta ut kursen och navigera själv


Din yrkessplanering kan aldrig bli riktigt bra för Dig på lång sikt, om inte Du får stå i centrum för planerna först.

Den planerade vägen mot Dina yrkesmål kommer inte att leda Dig rätt om Du låter omvärlden visa kartan som ska leda Dig rätt först. Du utgör den ”röda pricken” på kartan som visar Din utgångspunkt.

Strunta i testerna och teorierna. Bry Dig inte om andras försök att övertyga Dig om hur Du ska göra Dina val. Visst kan det vara svårt under en period av känslomässig press och stor stress, men försök så gott Du förmår.

Jämför jobbsökning via annons och färdiga rekryteringskanaler med gigantiska researrangörer och chartrade resor till färdiga karriärmål. När Du postade din ansökan ställde Du dig i de långa köerna utanför byggnaden och hoppades att bli en av de hundratals sökande som de hade sagt att de skulle släppa in. Medan Du står där och väntar på deras besked, missar Du massor av andra tillfällen som dök upp längs vägen på annat håll. Och medan Du slokig vänder tillbaka efter att ha varit så hoppfull en stund, går Du miste om ytterligare sådana.

Upptagen med Din megagrymma besvikelse över ännu ett avslag från en arbetsgivare missar du ytterligare chanser till spontana möten. Genom att göra Dig strängt upptagen med att skicka in ansökningar till ”lediga platser” minimerar Du Ditt eget handlingsutrymme att göra egna val. Du försakar själv värdefulla samtal och kontakt med människor som skulle ha kunnat ge Dig användbara råd. Du utsätter dig själv för risken att gå miste om tips, följdkontakter och konkreta förslag till hänvisningsvägar vidare. Okända karriärvägar som ledde i Din yrkesriktning.

De vanligaste bristerna i yrkesrådgivningssammanhang är att man ägnar för lite tid åt att inhämta saklig information om de realistiska möjligheterna att finna karriärvägar som aldrig ”syns”. Det är inte helt enkelt, men pröva att göra detta tillfälle i livet till Din stund för yrkeslevnadsplanering.

Förse Dig med guider, vägvisare och tala med olika yrkeslivsarrangörer. Se till att inhämta all upptänklig information som kan vara Dig till hjälp för att göra Dina egna val. Tala med andra som varit ”där”. Människor som varit eller är ”där” Du vill vara en dag. Använd tiden väl innan Du definitivt bestämmer Dig för Ditt nästa yrkesmål.
Ja, tänk om!?

E EklundAndra bloggar om: , , , , , , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida