__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Ta reda på mer innan du accepterar jobbet

onsdag, mars 11, 2009

Ta reda på mer innan du accepterar jobbet

Rekognisera innan du tar anställning


"Du fick nobben igen... så är det att söka jobb numera." eller "Det finns inga lediga jobb att söka"
Snart blir du van att umgås med sådana kommentarer, om du inte t.o.m. börjar resonera så själv.

"Det spelar ingen roll, det finns ändå inga möjligheter på arbetsmarknaden som den ser ut idag." kan du höra dig själv säga. Ursäkta, men jag tycker att du borde försöka tänka annorlunda.

Föreställ dig att du är en konstkännare som går på varenda auktion du kan hitta. Både ute på stan och på nätet. Du selekterar något sånär och söker dig till de prisnivåer som bäst matchar din plånbok. Sedan lägger du bud efter bud, men når aldrig ända fram. Och skulle du vinna budgivningen, så kommer du hem med en tavla som du inte ens tycker om. Om du dessutom lade budet på nätet, kanske det visar sig att du köpte ett exklusivt konstverk utan att ha sett det.

Skulle du i egenskap av konstkännare istället låter dig inspireras av naturen och av möten med människor. Genom dina kontakter får d tips om konstverk som redan producerats och du botaniserar bland dem en längre tid. Efter en tids rundvandring vet du vad det är du vill ha och du vänder dig då till en konstnär som du fått nys om via kontakter. Han/hon lovar att göra det du vill ha och priset ligger i den härad du önskade.

Vilka är de främsta skillnaderna? I det första exemplet är utfallet mer slumpartat och även om du ser det som en investering, så vet du inte riktigt vart det kommer att landa. I det andra exemplet får du mera precis det du vill ha och konstverket är helt anpassat efter dig och dina behov.

Tyvärr söker många jobb i blindo. Man kastar ut en metkrok och hoppas på napp, men man har noll koll på vart man hamnar. Skulle du göra en riktigt stor investering utan att först ha sett det du köper? Eller helt sonika flytta in i en fastighet som du aldrig har satt din fot i förut? Nej. Det låter ju fruktansvärt obetänksamt och irrationellt, eller hur?

Ta dig en funderare över hur många du känner som sökte och fick jobb på det sättet? De kanske skrev under anställningskontraktet innan de ens hade sett var de skulle arbeta. Eller sökte ett jobb, fick det och började jobba efter att ha blivit rekryterad av en extern rekryteringsfirma. Du har alltså bara mött rekryteraren och varken träffat din nye chef eller dina övriga medarbetare innan du fattade beslutet att acceptera jobberbjudandet. Dumt.

Få människor investerar utan att veta vad de köper, men många människor söker jobb och får anställning utan att veta var de ska tillbringa dagarna. Om du slutar lita på ödet och slumpen kommer du att få nytt perspektiv på jobbsökningen. Övervinner du din tafatthet och lär dig fråga, tar reda på mer och rekar innan du tar anställning någonstans så ska du se att utfallet blir till din fördel.

Många menar att i dessa tider får man nöja sig med det man får. Och visst, så kan man se det, men å andra sidan ska du spendera en massa timmar på jobbet så småningom, och då kan det väl vara gott att ha varit kritisk INNAN du började. Sedan kan det vara för sent att ta hänsyn till dina behov, krav och önskemål.

Jag menar inte att man ska gå in och ställa krav det första man gör. Snarare att man ska vara lyhörd, fråga och fundera över om det här är det man är ute efter. Information kan man samla in på en massa olika sätt och uppgifter om arbetsplatsen man söker sig till kan man inhämta på fler sätt än de som normalt uppges i platsannonsen.

Ju mer du kan ta reda på som arbetssökande desto bättre, eftersom många konkurrenter eller tidigare kunder till företaget m.fl. förmodligen tystnar när du väl är anställd. Som arbetssökande har du inga tystnadslöften, men du bör givetvis vara hyfsat ödmjuk och vara någorlunda försiktig med vad du frågar och säger. Din nyfikenhet är något positivt, så länge du är intresserad med förstånd och undviker att bli obekväm.

Internet är en fantastisk källa till information, men kom ihåg att på landets bibliotek kan man både finna tidningsartiklar, branschtidningar och månadsmagasin från såväl den offentliga som den privata sektorn. Tänk bara på att när du möter betydelsefulla personer i ditt nätverk likso de som är beslutsfattare i organisationerna du söker dig till, så undvik att fråga om det självklara. Sådant som står att finna svart på vitt på deras webbsajt kanske är fånigt att intervjua dem om?

Reka för din egen skull, och se till att yrkeslivet blir som du vill, det kommer att göra skillnad.

E EklundLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida