Gå från reagera till agera
I de flesta europeiska länder står 20–25 procent av den potentiella arbetskraften i arbetsför ålder utanför arbetsmarknaden. Så stor är alltså andelen individer som har svag eller ingen position alls på arbetsmarknaden.
I Sverige är utanförskapet är 25 procent. Alla vuxna som inte har ett reguljärt arbete eller studerar ingår. De som har ett subventionerat arbete och ingår i någon form av åtgärd eller studerande som söker jobb ingår i arbetsmarknadsutanförskapet. Det innebär att försörjningsbördan för de få som arbetar kommer att tillta under en obestämd men helt tydligt längre tid framöver.
Det är en social katastrof att ha så många samhällsmedborgare utanför arbetslivet. Regeringen står handfallen och Sverige samt Europa i övrigt börjar få den sorts arbetsmarknadssamhälle som forskare benämner ”tjugoprocentssamhället”.
Hur många fler ska behöva ställas utanför arbetsmarknaden innan politikerna reagerar och agerar?
Det krävs mer än några smärre arbetsmarknadspolitiska justeringar.
Om politikerna resonerar med svenskt näringslivs styrelsemedlemmar och tar reda på hur de investerade i beprövade metoder som dessa bolagsrepresentanter erbjöd sina medarbetare vid nationella omställningsprojekt.
Om politikerna kunde förstå att omfattande tjänster som outplacement och karriärvägledning är applicerbara inom verksamhetsområden som AMS, LAN och Af.
Om politikerna bara kunde inse att metodiken leder 80 till 90 procent av de berörda människorna till nytt arbete.
Vi svenskar måste våga tänka nytt och kritiskt fråga oss hur vi kan använda beprövade metoder i stor skala.
Vi behöver agera gemensamt för att bryta utanförskapet för alla som idag står utanför arbetsmarknaden.
E Eklund
Andra bloggar om: politik, politiker, politikerna, samhälle, samhället, beslut, beslutsfattare, makt, makthavare, makthavarna, valet, valmöjlighet, valmöjligheter, ditt val, val 06, valet 2006, valet, välja, väljare, valfrihet
12 kommentarer:
Vansinne är vad det är. Arbetslösa jagas med blåslampa i arslet. Man stängs av från ersättning om man inte söker tillräckligt många av de jobb. Reinfeldt vill ha det så och Persson har redan visat att han vill ha det så också. Vi som inte kan få jobb eller inte är beredda att ta vilka skitjobb som helst till vilken skitlön som helst...hur blir det med oss?
Tackar man nej till att ta sitt pick och pack och flytta till annan ort så får man skit för det. Och politikerna tar f-n ta mig inte hänsyn till omständigheterna, familjen eller ekonomin oavsett upparbetad social situation.
Va ska man ta sig till?
Arbetarrötterna ligger uppdragna ur marken
Säg att det är en miljon vuxna svenskar som hellre skulle förvärvsarbeta än att delta i de fåniga "åtgärder" etc som de nu i bästa fall sysselsätts med.
En mille!
Omplantering tack.
/Torkel Berntsson
Nu är det inte bristande tillgång på arbetskraft utan snarare bristande efterfrågan. Eller? Annars är ju just tillgången på arbetskraft en av de absolut viktigaste faktorerna för fortsatt ekonomisk tillväxt. Utan arbetskraften kan vi ju inte finansiera våra gemensamma åtaganden.
Självklarheter?
(Henry)
MASSARBETSLÖSHET
massarbetslösheten där kanske inte miljontals människor, men över miljonen människor som önskar kunna försörja sig genom arbete har i stället erbjudits bidrag utan motprestation. Och det har skapat en kall mur mellan dem innanför och de andra utanför.
/Jompe
Social katastrof? Varför skriver du så? AMS förutspår en fin framtid.
Har du inte läst AMS rapport ”Den framtida personalförsörjningen- Tre scenarier till år 2015”?
Innehållet drar upp positiva indikationer och man förklarar att det totala arbetsmarknadsbehovet avseende offentliga tjänster (utbildning, hälso- och sjukvård samt vård och omsorg) kommer att uppgå till 630 000 personer t.o.m. år 2015. Jovisst! Och AMS deklarerar att det finns (observera det FINNS) en framtida efterfrågan på både gymnasieutbildad vårdpersonal och högskoleutbildade inom både vård- och utbildningssektorn. Man skriver att det samlade arbetsmarknadsbehovet för privata tjänster är mellan 700 000-784 000 personer t.o.m. 2015.
Fråga inte hur de räknar ut sånt. Hade de kanske förutspått arbetslösheten också?
Hi hi hi
Sluta snacka rappakalja.
Den mest relevanta frågan avseende den närmaste tidens konjunkturutveckling i Sverige är, hur politikerna tar sig an arbetslösheten. Beroende på hur rörligheten uppmuntras blande landets arbetslösa kommer landets ekonomi att utvecklas. Nej, vänd på det. Landets ekonomi kommer att utvecklas beroende på hur rörligheten uppmuntras blande landets arbetslösa. Om jag förstått Eklund så är det vad bloggen syftar till att påtala?
Kram
"Loire"
Det mest skrämmande just nu är hur media schåsar upp arbetsmarknadsläget.
TV och radio lovar att jobben är på väg.
Tyvärr kommer det att bli ett bakslag.
En rekyleffekt är att vänta. Konjunkturen går alltid i otakt med det egentliga arbetsmarknadsläget. Så är det jämt efter en lågkonjunktur. Det betyder att arbetslösheten kommer att fortsätta öka. Ja, den kommer att öka ett tag till trots att det ljusnat i konjunkturen.
När nu AMS spår att arbetslösheten ska pressas undan skulle jag vilja påstå att den istället fortsatt stiger ett tag till innan det vänder om ett halvår eller ytterligare ett år.
Forskare
Intressant. Där har vi en samsyn. Trots uppgången i konjunkturen skapas alltså inga nya jobb säger "Forskaren". Du gör mig nyfiken. För om uppgången inom näringslivet fortsätter med balans till den internationella konjunkturen, kan en del nya jobb skapas. Det är ju vad media förkunnar. Men om jag tolkar det du skrev kommer inte det att kompensera alla de arbetsplatser som försvunnit de senaste åren. Så är det. Risken är stor att de stora exportföretagen även i fortsättningen investerar i låglöneländer istället för i Sverige. Det finns inga garantier för att det är i Sverige man satsar när nyinvesteringar görs.
Vi får se
"Long lens"
"...ju fler krafter som ansluter sig, desto större är förutsättningen att nå det höga mål som borde vara gemensamt för många: att avskaffa arbetslösheten som samhällsproblem."
Carl Bildt
Lars Leijonborg
Alf Svensson
Hämtat på Carl Bildts blog
av undertecknad Gerd Fransson
Sjok av specialister har lagt fram studier som visar att det inte finns något enkelt samband mellan arbetslöshet och inflation.
Det finns ingen naturlig arbetslöshet.
Den gemensamma resan ut ur den arbetslöshetskrisen går genom politiken.
Vi behöver en enad politisk rörelse bestående av experter på området som kan lyfta de rätta frågorna och vända på kakan. Fixa en politisk rörelse som tar vara på samhällets kompetensresurser och får dem att glänsa i all sin prakt igen.
/Lars Forsberg
Idag blev jag förbannad igen när jag besökte arbetsförmedlingen. Först fick jag vänta nästan 1 ½ timme i drop-in:et och sen satt den galna käringen i telefon halva mötestiden. Får naturligtvis skylla mig själv som inte kom fram i deras telefonväxel för BOKAD tid antar jag... Pissigt!
I måndags blev jag förbannad igen när jag besökte arbetsförmedlingen. Först fick jag vänta nästan en och ½ timme i drop-in:et. Sen satt den galna käringen i telefon halva mötestiden med nåt brådskande ärende. Får naturligtvis skylla mig själv som inte kom fram i deras telefonväxel för BOKAD tid antar jag... Pissigt!
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida