Missnöjda med AF.s "service"
"Det finns arbetssökande med utländsk bakgrund som väljer att inte vara inskrivna på arbetsförmedlingen eftersom de är missnöjda med den service de får där." (Klicka på den understrykna texten och läs.) Nyheten presenterades fredagen den 31 oktober 2008 på Sveriges Radio.
Som jag ser det så borde även vi gammalsvenskar protestera och inte bara nysvenskarna. Fast vi är sämre på att protestera. "Florim Murati i Borås är 19 år och vet hur det är att söka jobb och alltid få ett nej." Radio P4 Sjuhärad fredag 24 oktober 2008 berättade om en ung mans försök. Och jag tvivlar på att han är ensam.
"I september fick drygt 20% färre arbetssökande under 25 år i Västra Götaland ett jobb, visar siffror från Arbetsförmedlingen" enligt samma nyhetsmeddelande.
Ungefär vid den här tidpunkten kunde man läsa följande: "Arbetsförmedlingarna i landet gör den här veckan via rekryteringsträffar en kraftsamling för att skaffa jobb åt minst 1 000 arbetssökande personer." Radio P4 i Dalarna onsdag 1 oktober 2008 beskrev AF-insatsen i vårt avlånga land.
Som arbetslösheten i landet ser ut så borde väl Arbetsförmedlingen göra allt man kan för att möta upp arbetsmarknadens och de arbetssökandes behov? Men arbetssökande r så missnöjda at de låter bli att anmäla sig hos Arbetsförmedlingen och arbetsgivare undanber sig hjälpen på Arbetsförmedlingen: "De nya reglerna i a-kassan gör att många arbetssökande tvingas söka jobb som de inte är kvalificerade för eller som finns på orter långt från hemmet." På Sveriges Radio P4 i Hallad onsdagen den 8:e oktober 2008 kunde man få den informationen.
Ska vi vara nöjda med Arbetsförmedlingen?
Man gör ju sina försök, eller hur? Man har ju t.ex. Lördagsöppet? Mer än 40 personer träffade då arbetsförmedlare. söndag 16 november 2008 enligt Sveriges Radio P Gävleborg. Oj, oj, oj. 40 personer. Inte undra på att man kallar lördagsöppet populärt!?
Vad ska arbetssökande göra då? Arbetsmarknadsutbildningar är det absolut bästa för en arbetslös, om man ska tro på Per-Olov Söderkvist, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Västerås. Så sa han torsdagen 13:e november 2008 till Sveriges Radio P4 Västmanland.
Varför har man en sådan övertro på Arbetsmarknadsutbildningar? Jo, det fungerar som en snöplog på så sätt att man flyttar problemet framför sig. Såklart att det är lätare för en arbetssökande atgt söka en utblildning. Där får man ju inte NEJ som man får när man söker jobb. Alltså sätter man sig på skolbänken och får lov att släppa alla motgångar och hinder som dök upp när man sökte jobb. Under tiden kan Arbetsförmedlarhandläggaren registrera dig som "arbetsmarknadsutbildning pågår" och du bidrar till att förbättra statistiken över arbetssökande efersom du nu inte längre står som aktivt sökande. Ett fint sätt att snygga till i statistiken.
Arbetsmarknadsutbildningen har blivit mer effektiv skriver Stockholm (TT) enligt en artikel. Man koncentrerar sig på nysvenskar med låg utbildning eller med utbildning som saknar valideringsmöjlighet i Sverige. D.v.s man har svårt att finna att jämföra deras utländska studiemeriter med de svenska. Om du t.ex.är utbildad i ditt forna hemlands juridik, så måste den juridiska utbildningen vara svensk för att fungera i Sverige eftersom Sveriges Rikes lag ligger till grund för svensk juridik. Är det då fel att välja en utbildning? Absolut inte. Det är bra att de får den hjälp de behöver och det är ochså bra att det ger dem arbete på sikt. Det ser vi i nästa rapport från Arbetsförmedlingen:
"Av dem som gick en arbetsmarknadsutbildning 2006 hade 74 procent arbete inom 90 dagar efter avslutad utbildning." 7:e januari i Affärsvärlden som avslöjar att "Utbildningar inom transport, pedagogik, vård och omsorg samt bygg och anläggning visade de bästa resultaten."
Samma dag, 2008-01-07, kunde man läsa e24:s artikel om den där Arbetsförmedlingsrapporten och nu framgår det lite tydligare. Såhär var det: "Det gick bäst för ungdomar i åldrarna 18 till 24 år, 79 procent av dem fick en anställning. Svårast var det för dem över 55 år, bland dem fick sju av tio ett arbete." Tre saker som måste dock uppfyllas för att resultatet ska bli bra, enligt Berndt Molin, analyschef på AMS. Klicka på texten så får du se hur AMS-rapporten ser ut. "Det måste finnas en efterfrågan på arbetsmarknaden, den som går utbildningen måste vara väl motiverad och förmedlingen måste göra ett bra jobb i urvalet av dem som ska gå kursen, sa han. "till e24.
Jag säger inte att det inte är bra. Jag hoppas bara att man lägger resurser även på dem som INTE går någon utbildning först men om man ska lita på Mattias Strandh, sociologiforskare vid Umeå universitet, och det han sa då han kommenterade sin studie i TT publicerat 2008-03-18 i januari i Corren. "Bäst effekt får de deltagare som enbart har grundskoleutbildning och för dem som är födda utanför Norden. "Att snabbt få arbetslösa tillbaka ut i arbete kan få negativa effekter. " Och att det därför är bättre med utbildning. Har han förklaringen? "...pressar man ut folk för fort utnyttjar man inte deras humankapital tillräckligt" menade han ju.
Och på den linjen är man på Sveriges Radio måndag 24 mars 2008 som skriver likadant:
"Att snabbt få arbetslösa tillbaka ut i arbete kan få negativa effekter. Det visade en studie av samtliga svenskar som blev arbetslösa 1993." Det måste vara Mattias Strandh:s studie, men källan framgår inte i artikeln som f.ö. är mycket knepigt skriven.
Nu gör de rekordstora varslen att Arbetsförmedlingen rekryterar personal. I Dagens Industri kan man se alla artiklar om varsel 10-28-08 till 11-12-08. och vad behövs för bakgrund att söka jobb på Arbetsförmedlingen? ”Ja ofta vill vi att vår personal ska ha erfarenhet från arbetslivet och gärna från olika typen av yrken. Vi vill att våra arbetsförmedlare ska spegla världen utanför våra egna väggar” , säger Lena Liljebäck, numera stabschef på Arbetsförmedlingen f.d länsarbetsdirektör i Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län. enligt TT 2008-04-10.
Det är alltså inget krav att ha erfarenhet från arbetslivet? Hon är mycket diplomatisk och svarade att "ofta vill vi att vår personal ska ha erfarenhet från arbetslivet. Ofta! Det är alltså inget krav?
Enligt stabschef Lena Liljebäck får "...fyra av tio arbetssökande jobb via AF."Så stod det i en artikel publicerad 10 april 2008 av SVT.
Är det de som söker jobb"för fort" som det går så mycket sämre för eftersom de inte går någon arbetsmarknadsutbildning först? Totalt sett får alltså bara 40% av alla inskrivna på Arbetsförmedlingen jobb?
Är vi eller är vi inte missnöjda med AF.s "service"?
E Eklund
Läs även andra bloggares åsikter om arbetssökande, söka arbete, utländsk, utländsk bakrund, inskriven, inskrivna, Arbetsförmedling, Arbetsförmedlingen, gammalsvens, gammalsvenskar, Sveriges Radio, missnöjd, missnöjda, Af:s service, arbetsgivare, kvalificerad, kvalificerade, registrera, registrera sig, arbetsmarknad, arbetsmarknadsutbildning, utbildning, validering, valideringsmöjlighet, Arbetsförmedlarhandläggaren, handläggare, handläggaren
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida