__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Ett helt nytt år att upptäcka

torsdag, januari 01, 2009

Ett helt nytt år att upptäcka


...december 2008 - januari 2009...

Håll med mig; det ligger en viss tjusning i att ha gjort ett avslut med föregående år. Att kunna släppa allt det gamla och att sedan ta avstamp och satsa fullt ut för att kasta sig in i nästa. Och plötsligt står man där med ett helt nytt år framför sig.

Vi människor behöver givetvis inte ta det här med datum och tid på så stort allvar som vi gör här i västvärldens Europa, men eftersom vi nu gör det, synkade vi klockorna, konstaterade att vi lämnade 2008 och gjorde en omstart. Samtidigt.

Vi hade en gemensam kick-off på nyårsafton. Ungefär vid samma tidpunkt tittade vi på klockan räknade in tolvslaget, skålade, kramade våra vänner, fascinerades över raketerna, ringde och sms:ade alla bekanta, drack ur glasen, borstade av oss serpentinerna, skyndade att plocka ihop och duka av nyåret, slängde av oss festkläderna, vände oss om, sprang ikapp och hoppade ombord på vagnen till nästa kalenderår.

Om vi bara pausade och reftlekterade ändå. Varför behöver tid och rum sätta sådan yttre press på oss? De allra flesta funderar inte över det faktum att vi faktiskt kan välja. De rusar konstant vidare. Bråttom, än till det ena, än till det andra. Inte alla, men de allra flesta säger att de aldrig har tid. Har de inte ens tid att fundera över vad det är för mening med stressen? Skulle inte tro det, för jämt och ständigt skyndar de från eller till någonting.

Om du liksom jag befinner dig i en levnadsfas där du faktiskt kan unna dig att hänföras och stilla studera tillvaron en stund, då behöver du inte engagera dig i den eviga hysterin där ute.
Men har man ett singel,- eller familjeliv med jobb, karriär eller studier och massor av saker som ska göras, då finns det tydligen ingen hejd. I januari bara måste man fortsätta där man slutade i december.

De flesta i min omgivning har dragit iväg med sina åtaganden för längesen. Alla måsten och levnadskrav innebär att de redan har dragit igång och fått upp tempot. Deras ekorrhjul snurrar omedelbart på. Inte med någon mjukstart utan med exakt samma hastighet som före jul och nyår. Om de inte börjar just idag, så gör de det åtminstone i dagarna. Snart har de glömt att det har varit något uppehåll. Och få av dem hade ens då möjlighet att ta en paus. Då skulle ju alla komponenter i en lyckad jul och nyårshögtid tillgodoses. Ja, ni vet...allt det där som vi tycker hör helgerna till.
Dagarna som passerade flyter genast ihop för dem och nu är de fokuserade på att rusa framåt.

Det här beror på i vilken situation vi befinner oss, tänker du kanske. Kanske snurrade hjulet som bäst när något hände... Stopp där! Som nyligen uppsagd och arbetslös kan man uppleva att någon annan satte en pinne i ekorrhjulet. Alldeles oväntat brakade tillvaron ihop. Allt som monotont rullade på stannade helt plötsligt. En ofrivillig paus av det slaget kan vara svår att njuta av. Oro och bekymmer över framtiden gör det besvärligt att finna någon glädje i nuet. Det behöver inte bara vara arbetslöshet. Plötsliga uppbrott, sjukdomar, förändringar i relationer eller tragiska upplevelser kan bromsa och orsaka tvärstopp.

Tyvärr kan det vara först vid en större förändring som vi lyfter blicken och tar en titt på omvärlden. Först då begriper vi hur bra vi har det. Ibland behövs en motgång eller hinder i vägen för att vi ska uppskatta det vi har. Det kanske ska vara sådär? Vi springer sådär som blinda möss i våra invanda hjulspår av en anledning? Man kanske ska leva i vardaglig slentrian i perioder för att bättre kunna uppskatta det fina? Har du erfarenhet av levnadssituationer när något har fått allt att stå stilla?

Det här kan låta som gamla floskler i somligas öron, men det bryr jag mig inte om. Då får det låta töntigt då. Jag är så glad att få vara med om detta - än en gång.

E Eklund

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida