__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Varför rekryterar arbetsgivare?

måndag, november 07, 2005

Varför rekryterar arbetsgivare?


Vad vet du om arbetsgivarens perspektiv och
om rekryterings-

processernas olika skeenden?

Varför rekryterar en arbetsgivare egentligen? För att han vill skapa ett nytt arbetstillfälle? För att han vill ha en anställd till? Nej, inget av de alternativen har nog något större egenvärde,
eller vad tror du?

När du är ute och marknadsför dig själv på arbetsmarknaden, vet du då i vilket skede du kommer i kontakt med arbetsgivaren?

Föreställ dig att någon i företaget inser att han har ett mer eller mindre långsiktigt problem eller en större uppgift som behöver lösas. Hur löser man det? Några av de redan anställda kanske kan jobba extra ett tag, men det håller inte i längden. Man kan ta in någon utifrån under en kortare period eller lösa det genom att nyanställa kanske?

Därefter inhämtar han information. Om ett sådant samtal sköts diskret hos närmste chef eller i ledningsgruppen, öppet i fikarummet eller bland kunder och leverantörer på marknaden, beror naturligtvis på känsligheten i verksamhetens behov, dess nuläge och deras tidigare erfarenheter. Ibland kanske frågan ställs lite anspråkslöst bland leverantörer, säljare eller på något vis bland branschexperter som har någon koppling till företaget. Ibland går man även ut med frågan även i det egna nätverket eller t.o.m. privat bland familj, släkt och vänner.

Sedan övervägs för och nackdelar med de olika alternativa möjligheterna. Han sorterar grovt bland de förslag han fått om alternativa lösningar. Med hjälp av den bearbetade informationen värderar han sen alternativa lösningar och fattar sitt beslut;
Att anställa eller inte anställa.
I det skedet görs i sådana fall nya konkreta val som:
Ska vi söka genom att starta en rekryteringsprocess, har vi tid och/eller ekonomi att göra det och
i så fall hur gör vi det bäst?

Arbetsgivaren följer sin gamla kära vana trogen allt som oftast sina tidigare upparbetade vägar. Självklart är det upp till honom att ta emot uppslag och idéer om personer, kontakter eller nya hänvisningar till olika alternativ. Arbetsgivaren kanske oftare än du tror leds i olika riktningar mot beslut…

Ta dig en stunds funderare:

Är arbetsgivare rationella eller blir deras rekryteringsprocesser olika vid olika tillfällen beroende på tidspress eller ekonomiskt läge?
Påverkar det hur engagerad arbetsgivaren är, eller har kraft och resurser att vara vid just det enskilda tillfället?
I en ekonomiskt gynnsam situation utan direkt tidspress kanske arbetsgivaren kan ägna mycket energi åt rekryteringsprocessen. Då kanske han kan avsätta såväl tid som ekonomiska resurser åt att finna rätt talang. Han kan annonsera, anlita en rekryteringsfirma eller vända sig till en erfaren headhunter, lite beroende på tjänstens karaktär. Samtidigt kan han passa på att marknadsföra sig som en attraktiv arbetsgivare i konkurrensen om talanger bland andra arbetsgivare på marknaden.
Han tar sig extra tid att leta efter riktiga guldkorn.
Beslutet om anställning får mogna och man tar sig tid att fundera och definiera såväl krav och behov som företagsspecifika önskemål.

Vi föreställer oss arbetsgivares rationella beslut. Vi ser framför oss att han tar beslut baserade på saklig information om tjänstens innehåll, rollerna och uppgifterna inom den. Allt han gör i det läget grundar sig i och baseras på fakta kring det upplevda behovet.
Vad är det man vill åstadkomma eller helt enkelt få gjort?
Kan rekryteringar också ske grundade på emotionella värden?
Hur vanligt är det att anställningar görs på känslomässigt baserad information, eller information som färgats av någon enskild persons åsikter? Vika kontakter har du som i vilket oväntat ögonblick som helst kan dyka på sådant?

E Eklund


5 kommentarer:

Klockan måndag, 07 november, 2005 , Anonymous rk sa...

Rätt person, i rätt tid på rätt plats - det var jag det. Men: det var inte rätt jobb för MIG. Bitter? Nähädu. Kommer jag tillbaka ut på "marknaden" igen? Jahadå.
/R.

 
Klockan tisdag, 08 november, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Man ska nog aldrig ta åt sig eller bli bitter. Min syrra sa så bra till mig
- Gå aldrig ut och typ sök jobb när du fortfarande är arg på det du lämnade bakom dig.
Det har jag tagit fasta på.

Henke

 
Klockan tisdag, 08 november, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Hej!

Det ser så logiskt ut att arbetsgivare gör saker och ting i en viss ordning, men riktigt så är det ju inte alltid. Ibland tar dom ju bara in nån utifrån ett bemanningsföretag eller nåt och då spelar det ju ingen roll vilka man känner. Vad hjälper det mig att veta varför arbetsgivaren anställer för?
/Kia

 
Klockan tisdag, 08 november, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Nu hajar jag vad det var som hände. De hade redan hittat någon lämpligare när jag var där. Thank´s ...

 
Klockan tisdag, 08 november, 2005 , Anonymous Loosern sa...

SJÄLVKLART.
Och hur så? Varför redogör du för det? Har jag någon nytta av att veta det? Jag har sökt jobb. Många jobb men kommer aldrig ens till intervju, Vad har jag för nytta av att veta vad som händer innanför väggarna dit de aldrig släpper in mig? Va?
Loosern

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida