__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Verklighetsförankring

tisdag, november 01, 2005

Verklighetsförankring


Vi läser i Norran att Lena Fernberg, chef för Arbetsförmedlingens lokala kontor i Arvidsjaur efterlyser fler sökande till de 60 nya jobben. Under hösten har Arbetsförmedlingen sökt personal till de lokala kontoren runt om i Norrbotten. "I det fallet slogs 1 800 sökande om cirka 20 jobb." läser vi i tidningen Norra Västerbotten.
Det handlar om jobb i kundtjänsten...på Arbetsförmedlingen.
http://www.norran.se/sektion_c.php?id=581303&avdelning_1=104&avdelning_2=0
Artikeln publicerades 2005-11-01

Dystert ifrån Jämtland: "Bara fem av tio jämtar arbetar" är rubriken i Östersundsposten.
och vi läser vidare: "Situationen på arbetsmarknaden i Jämtlands län är alarmerande. Det är inget annat än krisartat när bara drygt fem av tio vuxna arbetar i Jämtland, enligt uppgifter från Riksdagens utredningstjänst"
"Det är ohållbart att bara drygt fem av tio vuxna arbetar och att var fjärde person försörjs via sociala ersättningar eller bidrag" skriver Ola Sundell (m) riksdagsledamot Görvik, Hammerdal.
http://www.op.se/ledare/
Artikeln publicerades 2005-11-01

En djup suck innan jag avrundar dagens bloggspalt. Ni som har läst på min blogg tidigare vet hur jag förundras över okunnigheten bland beslutsfattare, politiker och mediamänniskor inklusive tidningsskribenter när det gäller det här med hur man söker jobb. Hur får man jobb? Jo, med hänsyn tagen till sina förmågor och det man gör bra och "brinner för" bestämmer man sig för en specifik yrkesinriktning. Sedan bygger man egna nätverk, etablerar kontakter och skapar goda relationer med människor. Dessa människor leder dig i sinom tid till en plats som är som klippt och skuren för just dig. Oavsett vem du är och vad du har för ett efternamn. Hela sökprocessen är anpassad efter dina egna krav, behov och önskemål. Dina egna. Utan diskriminering och utan att andra bestämmer din lämplighet. Det är vad arbetssökande behöver upplysas om att man är behjälpt av att göra. Man har inget att vinna på att satsa alla kort på att söka lediga jobb. Dels finns det inga lediga jobb att söka. Inte tillräckligt många i alla fall. Och dels är det via nätverk och kontakter man får jobb idag. 97% av alla jobb sker via nätverk och kontakter. Så - suck:
Jag läste i Sydsvenskan "Men varför skall Najah, Pawel och Sofia pressas när det knappt finns några jobb att söka? Varför skall just de straffas för att det inte finns jobb? Det är tydligt att högerblocket bekämpar de arbetslösa, vi bekämpar istället arbetslösheten." Vidare kunde man i artikeln ta detl av uppgifter om arbetsmarknadsläget i Malmöregionen: "Enbart för Malmöborna krävs det 17 000 nya jobb för att vi skall nå samma förvärvsfrekvens som genomsnittet i landet. Antalet lediga jobb i Malmö att söka är i dagsläget 403." Jag läser och förundras. När ska tidningsskribenter och andra som ansvarar för sammhällsupplysningen berätta hur det här fungerar. Man sprider ett missnöje baserat på felaktiga slutsatser och antaganden om hur arbetsmarknaden ser ut. Hur ska de här missuppfattningarna kunna förändras?
Läs hur Lars Ohly och Anneli Philpson skrev i artikeln i Sydsvenskan
publicerad 26 oktober 2005
http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article124511.ece

Om alla fick förståelse för hur man bör göra för att finna jobb, och om alla fick rätt till kvalificerad och riktig vägledning och stöttning i konsten att söka jobb på den dolda arbetsmarknaden skulle orättvisorna möjligen minska. Sluta tjafsa om lediga jobb en gång för alla ni domedagsprofeter. Det är inte de lediga jobben man ska leta efter.

E Eklund

3 kommentarer:

Klockan onsdag, 02 november, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Till Eklund!
Alla tidningar kan omöjligen ha fel. Jag har inte sett någon resonera som du tidigare. Naturligtvis indikerar antal lediga jobb hur många platser som finns att tillgå. Hur fel kan det vara.
Eftersom alla andra säger motsatsen är det du som har feö. PUNKT!

 
Klockan onsdag, 02 november, 2005 , Anonymous RK sa...

Hej E! Du har inte fel, du har rätt. Ditt absolut bästa inlägg hittills. Skall bli mycket intressant att följa valmaskinens kugghjul som nu är rejält uppsmorda inför 2006 års val. Arbetsmarknadspolitiken kommer att bli en outsägligt het fråga...
Bästa hälsningar, /R

 
Klockan onsdag, 02 november, 2005 , Blogger E Eklund info@teame2.se sa...

Tack så mycket R. Och tack även alla ni andra som stöttar och uppmuntrar mig. Ni som vet att jag verkligen brinner för och kämpar med arbetsmarknadsfrågorna ser förhoppningsvis också värdet av insatserna. Det är bara att stå på, eller hur? Jag uppskattar verkligen all er support ska ni veta. Varmt tack till er alla.

/E

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida