__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Hur söker du jobb egentligen?

söndag, oktober 30, 2005

Hur söker du jobb egentligen?


Föreställ dig att du ska välja ett nytt boende. Köpa hus, flytta till en lägenhet eller skaffa en bostadsrätt. Välj själv. Utgå från dina egna möjligheter och förutsättningar, eller varför inte dina visioner eller drömmar. Tror du att du i det läget packar dina saker och flyttar till första bästa? Utan att ha sett hur du ska bo. Skulle du bara byta bostad utan att först ta reda på hur det såg ut? Vad säger du om kostnadsbild, trivselfaktor, förändrings-, och utvecklingsmöjligheter, läge, storlek, geografisk belägenhet i förhållande till…o.s.v.
När vi talar boende är det naturligt för de allra flesta av oss att diskutera och resonera om hur, var, när och varför. Vi åker runt och jämför olika objekt, räknar, pratar med vänner och bekanta. Förmodligen vänder vi oss till fackmän och branschkunniga, kontaktar mäklare och jaa, allt det där. Men så gör vi inte när vi söker jobb. Då kan vi sätta oss i en hyreslokal på en anställningsintervju till ett okänt företag och söka en tjänst på ett ställe vi inte vet något om.
Då kan vi säga ”här skulle jag satsa allt om de bara valde mig”. För att sedan åka dit dag ut och dag in och jobba. Som om det var den självklaraste sak i världen. Det kan bli bra, men det kan lika gärna bli helt fel. För dig.
Var skulle du trivas? Hur ser dina möjligheter ut att arbeta? Vad vill du helst arbeta med?
Om du skulle återge några exempel på situationer i eller utanför ditt yrkesliv då du känt dig riktigt nöjd med det du gjorde, vad skulle det vara? Hur bevakar du dina personliga intresseområden på arbetsmarknaden? När ska du ha ett nytt jobb? Vad innebär det för dig att söka arbete? Har du tänkt på hur du kan samla information om de olika arbetsgivarbehoven inom just din yrkesinriktning? Vilka känner till vad du är bra på? Vilken typ av miljöer fungerar du bäst i?
Om det gällde boende skulle du med största sannolikhet åka runt och jämföra innan du bestämde dig. Vad hindrar dig att jämföra alternativen på den dolda arbetsmarknaden?
Var lär du dig hur man kan nå jobben som inte annonseras eller efterlyses via rekryterare som matchar kompetens mot lediga platser? Hur får man ett jobb där man får göra det man brinner för och verkligen drivs av att göra?
E Eklund

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida