__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Lär akademikerna hur man når jobben

måndag, oktober 31, 2005

Lär akademikerna hur man når jobben


Hur förbereder vi våra framtida marknadstalanger?

Man befarar att det inom en nära förestående framtid kommer välutbildad arbetskraft från låglöneländer hit till Sverige. Främst strömmar dessa in från Asien och vi uppmärksammar det som först inom IT och läkemedelsbranscherna.

Den svenska bioteknikbranschen förutspås goda tillväxtmöjligheter, men vi kan inte bara stillsamt betrakta den positiva utvecklingen. Det vore naivt att tro att vi svenskar är ensamma om att konkurrera om de framtida akademikerkvalificerade tjänsterna. Utbildningen i sig garanterar inga jobb längre. Hur gör vi egentligen för att förbereda våra nyutexaminerade att personligen marknadsföra sig i konkurrensen om tjänsterna?
Vet svenskarna inom bioteknikbranschen hur man redan nu skapar nätverk och etablerar för honom eller henne betydelsefulla kontakter? Förbereder vi eller förutsätter vi att det bara ordnar sig? Ja, just det ja, det var så sant, vi har ju alltid vårt mirakelrecept att tillgå, "matchning"? Vi litar naturligtvis på att rekryteringsansvariga matchar "rätt" kompetens" med "rätt" ledig tjänst". Tänkte inte på det. Men om man nu skulle välja att förbereda istället... Vilka kunskaper om hur man når ut på arbetsmarknaden besitter man på berörda universitet, högskolor samt inom involverade branschorganisationer?

Man kan läsa i nedanstående artikel publicerad i Computer Sweden den 28:e oktober:"I rapporten uppges den svenska bioteknikbranschen ha mycket goda tillväxtmöjligheter, men nyckelfaktorer för fortsatt framtida expansion är tillgång till kapital och arbetskraft med rätt utbildning. Tre av tio företag i rapporten befarar att det kommer att uppstå en brist på personer med tillräcklig utbildning i framtiden."
Vad är det som säger att man inte hämtar kompetensen i andra länder? Lär svenska folket att marknadsföra sig själva så att vi kan hävda oss i konkurrensen om jobbtalangerna.

Läs artikeln i BiotechSweden
Publicerad 2005-10-28 av Loth Hammar
20051028155545BIO/20051028155545_BIO.dp.asp

E Eklund


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentarer:

Klockan tisdag, 01 november, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Hejsan.

Någon i beslutsfattande ställning borde väl se att det kan vara värt att ta tag i det här. På högskolorna och universiteten är man fullkomligt eftersatta. Nu skippas ju många av de marknader som en gång var ett incitament till utbildningarna, men man kan liksom inte ändra riktning mitt i. Det finns ingen som helst flexibilitet i det utbildningssystemet. Då är det bättre på de högskolor och gymnasium som direkt samarbetar med företagen på den lokala marknaden. Då handplockas ju rätt kompetens rakt in i organisationerna. Men det ges inte lika rätt till alla.


/Rektor

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida