__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Jobbsökning enligt kokkonstens alla regler?

söndag, oktober 30, 2005

Jobbsökning enligt kokkonstens alla regler?


Hösten kan vara den allra bästa årstiden.
Det finns höstdagar då allt känns så förbaskat bra att t.o.m. okunniga jag känner för att baka en alldeles egen sockerkaka. Jag lägger hela min själ och husets alla ägg från i kakan. Efter en halvtimme inser jag än en gång att den bästa kakan köper jag nere på bageriet. Kakbak är helt enkelt inte min grej, det är bara att inse. I skrivande stund ska jag försöka ge mig på att använda köket, matlagningen och alla de läckraste ingredienserna som en slags metafor för att beskriva hur man mest lyckosamt söker jobb.
Det handlar om att förstå”The smell of the cooking”. Eller ännu hellre att kunna delge andra förnimmelsen eller doften av din alldeles speciella anrättning. Vad gör du allra, allra bäst?
Om vi jämför jobben på och uppgifterna med maträtter och kallar dig som arbetssökande för kocken så bör du inte, som du kanske tror, gå ut och leta efter en restaurang som saknar kock. Du ska alltså inte knalla ut och leta efter lediga platser eller söka bland platsannonserna tills en vakans dyker upp. Då utsätter du dig för att tillhöra de fyrtio arbetslösa kockar som samtliga vill åt just den lediga platsen såklart.
Det sättet att söka jobb tar tid. Du ställs i jämförelse med trettionio andra och du vet inte om jobbet kanske rent av redan är tillsatt innan annonsen ens stod i tidningen. Restaurangen klarar sig ju inte utan kock och den som hoppade in som reserv skötte det så bra så…
När du söker jobb idag har du mycket större behållning av att vända på begreppen. Du är fortsatt kock i sammanhanget. Men istället för att leta efter en ledig plats inom en gourmé- nisch med diverse rätter på en menü som restaurangchefen bestämt och ber dig tillaga, så letar du efter en plats där du får tillaga de rätter som du behärskar allra bäst. Men inte nog med det, de rätter du har erfarenhet av att lyckas med och som du dessutom verkligen tycker om att laga. Du söker efter en plats där du kan göra just precis det där som du så gärna skulle vilja göra. I just de rätterna ligger hela din själ och ditt hjärta. Mmmm. För det är då vi är som allra bäst, när vi får en chans att göra det vi är bra på, eller hur?
Din samlade yrkeskompetens är således ditt skafferi. Ditt skafferi inrymmer kompetenser och yrkeserfarenheter som du har samlat på dig genom åren. Kunskaper som du alltid bär med dig, även om viss kompetens vid närmre granskning har ett BÄST FÖRE –datum som sett sina bättre dagar. Den här metaforen kan jag utveckla i det längsta, men det ska jag inte trötta dig med här och nu. Det räcker med att konstatera att du har färdigheter, kunskaper och personliga egenskaper som du kan blanda och komponera ihop som du känner för det. Med eller utan recept har du en mängd olika alternativ med dig. Vad vill du göra? Vilka möjligheter har du? Vet du inte?
Nå, då är det i den änden du börjar. Du hör dig för. Du läser, du ser till att inhämta information om vad man kan göra med just de här förutsättningarna. Du tar reda på vad du kan göra som har just de här kompetenserna, erfarenheterna och när du brinner lite extra för att syssla med just det här och det här… Vad kan man göra då? Du letar alltså efter en plats där man kan göra något särskilt med just dina unika produkter av ett samlat yrkesliv. Eller med de här färska råvarorna från universitetet om du så vill.
Detta sättet att söka jobb handlar inte om att leta efter ett ledigt jobb. Du söker någon som förstår vad det är för kompetenser och erfarenheter du innehar och som begriper hur du kan få användning av dessa. Du förmedlar ”The smell of the cooking” och tillsammans med alla de människor du kommer i kontakt med frösås massor av idéer. Idéer som du själv bedömer om de är behjälpliga eller inte. Några kanske du genast väljer bort eller förkastar. Andra idéer och uppslag sprids med ryktet om det du berättat att vill och kan, och så småningom kan du skörda frukterna av alltsammans.
Desperata jobbsökare och desperata arbetsgivare är att likna vid den utsvultne matgästen och kan tänka sig vad som helst, bara det går snabbt. De som kan tänka sig att stanna till en stund vid ett restaurangfönster och välja ifrån en menü eller jämför olika restaurangmiljöer för att finna den rätta atmosfären… vilka motsvarar de på arbetsmarknaden?
Förresten… Äter du hemma eller?
Självkritiskt erkänner jag mina toklöjliga krumbukter i denna kulminariska metafor.
Jag hoppas att du åtminstone fick en uppfattning om skillnaderna mellan tillvägagångssätten när det gäller att söka arbete.

E Eklund


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida