__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Skillnaden

fredag, mars 10, 2006

Skillnaden


Hur får man regeringen, politikerna, makteliten och folk i allmänhet att inse skillnaden?


Vi alla tillsammans, d.v.s. samhället, måste erbjuda varje arbetslös möjlighet att få kontroll över sin egen situation och stimulera till personliga val och självständig handling. Det skulle ge var och en ett överlägset försprång. Både i konkurrensen om de lediga jobben och inom den egna individanpassade yrkesinriktningen. Relationsmarknadsföring och nätverksbyggande är på intet sätt några oprövade kort jag höjer till skyarna. Det är ett "jag- är- unik- för- den- jag- är- multi- verktyg" som formats av den metodik som ger stöd åt det delade ansvaret mellan arbetssökande och beslutsfattare.

Regeringens AMS och AF fungerar inte som stöd. Visserligen som ett indirekt ekonomiskt sådant, fast det med allas våra gemensamma skattemedel så det räknar jag inte. Jag menar att AMS inte bidrar till att erbjuda oss medborgare beprövade långsiktiga lösningar som kommer individ, arbetsmarknad och samhälle till totalnytta. Arbetsstrukturerna behöver styras upp fullkomligt annorlunda kring arbetslösa. De behöver först och främst anpassas att följa individens alldeles speciella förändringsprocess.

Arbetssökande behöver öva sin förmåga att undvika de oändliga köerna till de färdiga rekryteringsvägarna. Matchningen fungerar som ett mer eller mindre diskriminerande filter. Arbetssökande behöver erbjudas träning i att våga köra offroad på egna småvägar. Vi har förlitat oss på alla dessa enorma rekryteringsapparater och arrangerade urvalskontroller länge nog.

AMS behöver uppdateras till 2000-talets arbetsmarknad och betona sin förväntade roll som inspiratör och motivationsstöd åt arbetslösa. Men först behöver regeringen och beslutsfattarna förstå skillnaden. Då har AMS goda förutsättningar att upprepa outplacementföretagens, yrkesvägledningsbolagens och karriärutvecklingsorganisationernas framgångar med att stötta och coacha individer till dess att de nådde en för honom/henne bra lösning. Sedan 1980-talet har sådana bolags tjänster anpassats till den stentuffa arbetsmarknaden och tre av fyra arbetslösa får jobb inom ett halvår efter samarbetet startar med sådana uppdaterade jobbsökningsmodeller. Det är ett styrkebesked så gott som något. Eller hur?

Hur får man regeringen, politikerna, makteliten och folk i allmänhet att inse skillnaden?

E Eklund
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Klockan fredag, 10 mars, 2006 , Anonymous Anonym sa...

Ge dig!

 
Klockan fredag, 10 mars, 2006 , Anonymous Anonym sa...

Jag försäkrar att du tycker att din modell passar perfekt. Du är specialist på en enda sak - babbel.

 
Klockan fredag, 10 mars, 2006 , Anonymous Krister R sa...

God morgon,

precis som med dina teorier för att utveckla innivativa lösningar som ökar flödet av tjänster, sänker arbetslösheten och effektiviserar jobbsökningsprocesser för den lilla människan kommer du inte att bli hörsammad. Redan idag har AMS en rad forskningsprojekt pågående och man har hittat bättre sätt än det befintliga, men man vill inte ändra. Det skulle vara ett erkännande av att man gjort fel förstår du väl?

Krister R

 
Klockan fredag, 10 mars, 2006 , Anonymous Anna sa...

Bort med en punkt eller lägg till en.

Eller ska det va:inspiratör och motivationsstöd åt arbetslösa..
?

 
Klockan lördag, 11 mars, 2006 , Blogger E Eklund info@teame2.se sa...

Dessa båda män hade en artikel i GP
/ Göteborgsposten, uppdaterad: 2005-06-10 03:33

Anders L Johansson
generaldirektör Ams

Kenneth Herder
länsarbetsdirektör, Västra Götaland

De är i allra högsta grad subjektiva i och med sina organisationsroller
och såhär löd texten:

"Arbetsförmedlingen har bra redskap för att kunna bidra till att hjälpa folk tillbaka ut på arbetsmarknaden, och samtidigt möta arbetsgivarnas behov av rätt kompetens och erfarenhet.
Det handlar till exempel om aktiva matchningsinsatser, och utökade resurser för utbildning, praktik och anställningsstöd."

Se länken http://www.gp.se/gp/jsp/
Crosslink.jsp?d=114&a=219817

Vidare kunde man läsa:
"Regeringsbeslut gör Arbetsförmedlingen mer tillgänglig.
Regeringen fattade i går beslut om att ge Arbetsförmedlingens telefonkundtjänst samma möjligheter att ge individuellt stöd som den lokala förmedlingen har, till exempel när det gäller att matcha arbetssökande till lediga platser. 220 arbetsförmedlare på fyra orter i landet arbetar med att ge stöd per telefon även på helger och kvällar."

Regeringens beslut som ligger bakom AMS och Af verkar inte ha någon förankring i de processer och den ständiga rörlighet som pågår på arbetsmarknaden. Det påminner mest om navelskåderi.
Jaha, 220 arbetsförmedlare av totalt ca. 10 000.
Och vad hände sedan. Hur bra blev det då?

"...bra redskap för att kunna bidra till att hjälpa folk tillbaka ut på arbetsmarknaden."

Är det "bra redskap" när man bara bidrar med matchning vid 2,7 procent av alla landets anställningar och resten sker utan deras "hjälp"?
Är det verkligen värt att kalla bra?

 
Klockan lördag, 11 mars, 2006 , Anonymous Anonym sa...

::::::::::::::::::::

Kvarlevorna av den solidariska lönepolitiken bromsar fortfarande upp en extrem klassmässig polarisering inom arbetslivet.

:::::::::::::::::::::

 
Klockan lördag, 11 mars, 2006 , Anonymous B - I F. sa...

Tjena.

Går på anst.stöd efter en långtidsarbetslöshet och skyfflades ut av LAN. Man är inte utbildad och har ett slitet liv. Inge bra liv.
Andra bestämde ungefär om man inte löst det själv om man va lämplig.Man kan säga man hade lågt andrahansdsvärde. Klara sig själv som du säger man ska kanske man inte klarat sig lika bra. Anst.stöd betydde ett OK-liv.

Britt-Inger

 
Klockan lördag, 11 mars, 2006 , Anonymous K. L.ennartsson sa...

Hej,

det är värt att lägga tid på jämförelser när man går ut och letar efter rätt kompetenser till företaget. Vi har 7 anställda tack vare anställningsstöd. Utan det hade vi gått på knäna. Men man måste som arbetsgivare ha rätt att välja en viss kunskap. Och registren på Arbetsförmedlingen visar dåligt hur personen är. Det blir "egenfix" för att man vet bäst själv vad det är för skillnad på kunskapsnivåerna.
Vi skulle inte ha kunnat anställa alla 7 om vi inte hade anställningsstöd.

/K Lennartsson

 
Klockan lördag, 11 mars, 2006 , Anonymous Anonym sa...

Anställningsstöd

http://www.flaam.nu/kompresurs/anst.htm

* * *

 
Klockan söndag, 12 mars, 2006 , Anonymous Ulrica Hjelm sa...

2006-02-21
Alliansens arbetsgrupp Ekonomisk politik för tillväxt presenterade:

– Regeringens politik skapar för få jobb och ett stort utanförskap. Den gör att det lönar sig för dåligt att arbeta och att för få vill starta och driva företag och att företagare inte vågar anställa. En vanlig dag går runt en och en halv miljon vuxna inte till jobbet eller arbetar mindre än de skulle önska.

Såhär sa man

http://www.kristdemokraterna.se/
PressOchMedia/Pressmeddelanden/
ForetagandeOchArbete/
Sverigestarinforstorautmaningar
.aspx?tipsa=true

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida