__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Jobben kommer! Jobben kommer?

onsdag, maj 24, 2006

Jobben kommer! Jobben kommer?

Jobben kommer. I slutet av 2006 når vi konjunkturtoppen och arbetslösheten pressas tillbaka. Det tror konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson.

Arbetskraftsundersökningen för april visade sig bli en överraskande kalldusch.
Klipper man och saxar mellan alla expertutlåtanden kan man finna i texten att:
"Arbetslösheten är oförändrad: 5,5 procent, att jämföra med Ams aprilsiffra på 4,6 procent. Inte heller sysselsättningen har krupit ovanför den statistiska felmarginalen jämfört med för ett år sedan. Resultaten förbryllar Ams prognosmakare, som räknar med en starkt positiv sysselsättningsprognos för året."

Vidare finner man förklaringar. Dessa lyder som följer:

"Först kan man konstatera att utfallet blev klart svagare än väntat, både på sysselsättning och arbetskraft. Och arbetslösheten har ju inte gått ner i april vilket den gör i våra egna siffror".
Så säger utredaren Torbjörn Israelsson när han ska förklara det man i artikeln kallar det "skeva resultaten med att något gått snett i SCB:s statistiska urval."

Vi läser ett uttalande från vice riksbankschef Villy Bergström som delvis hade en annan syn på ”tillväxt utan jobb”:
"Vi är inne i en period av snabb strukturomvandling driven av ny teknik och internationalisering och som ställer nya hårda krav på arbetsmarknaden." och därefter:
"Fler personer måste byta arbetsplats och bransch. Fler jobb måste skapas i tjänstesektorn, kanske i helt nya företag."

Jag (E Eklund) tillhör dem som håller med Villy Bergström. Fler personer måste byta arbetsplats och bransch. Och som jag ser det är det därför alla landets arbetslösa nödvändigtvis måste få en chans att lära känna sina applicerbara förmågor. De behöver förstå var de kan tillföra nytta. Så att de kan marknadsföra sig själva annorlunda.

AMS som det ser ut idag erbjuder varken kurser eller utbildningar i personlig marknadsföring. Regeringen underlåter sig att lära folket hur man faktiskt kan transformera sin bärbara yrkeskompetens. Många vet inte hur de kan använda sina kunskaper inom andra branschområden än de man själv har yrkeserfarenhet av.

Vad spelar det för roll om jobben kommer, när de arbetslösa inte förstår hur de skulle kunna nå dem eller ens visa att de skulle kunna klara jobben? Hur synliggörs de "nya" kompetenskraven? Arbetslösa i allmänhet förstår inte hur de kan nå jobben hävdar jag. Och jag tjatar och tjatar om det här. Grundproblemet kvarstår även om jobben kommer. Nämligen det att arbetssökande inte förstår vilka jobb de kan nå. Alltför få vet hur man bäst bär sig åt för att få dem. AMS och Af brister och informationen är lika med noll. Jag återkommer ideligen till det och olika röster låter sig höras. Så här säger t.ex. Handelsbankens ekonomer i sin senaste konjunkturprognos:
"Jobben kommer även om den svenska tillväxten dämpas."

Är detta nyheter?
Vad är nytt? Att jobben kommer?
Såhär vackert sa man
ju redan förra året.

Fackförbundet SIF konstaterade att svenska företag skulle välja att expandera utomlands.
Fast det skulle inte betyda att svensk industri befann sig i kris?

Det är fortfarande
fler svenskar som befarar ökad än som tror på minskad arbetslöshet.
Inte heller regeringens planer för plusjobb och andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder har lyckats övertyga svenskarna om minskad arbetslöshet, skriver Skop s analytiker Örjan Hultåker, i en kommentar.

AMS-chefen Anders L Johansson sa hösten 2005 ”Svagheten på arbetsmarknaden kommer att bestå året ut.” "Nedgångar i ekonomin är alltid mer utdragna än vad vi räknat med. Det är då de otåliga börjar tala om jobless growth. Men när det väl vänder så går det snabbare än vad vi räknat med", sade han.

Jobben kommer.


Det är väl lockande läsning för dig som är arbetslös?


Jobben kommer, "So what?"

E EklundAndra bloggar om: , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Klockan onsdag, 24 maj, 2006 , Blogger E Eklund info@teame2.se sa...

Jag upprepar det jag skrivit i ett tidigare inlägg.

Att påskina arbete som en svensk medborgerlig rättighet bygger på den falska premissen att alla människor har samma förutsättningar att få jobb.
Det är en förvrängd demokrati.

Vi tycks tro att alla människor inte har lika värde om de inte är likadana.

Alla svenskar förväntas ha arbete för att vara värd något.

Det är därför vi har vårt kära AMS.


För att alla ska känna sig likvärdiga måste man låtsas att människor inte har varierande tillgångar och varierande brister på yrkeskompetens, utan att alla om de bara får tillräckligt lång övning kan klara samma sak.

Arbetsförmedlingen hjälper oss att skilja agnarna från vetet.

De som inte klarar av det här som alla faktiskt måste ha för att vara någon i Sverige de kallar vi arbetslösa.

Det är synd om de arbetslösa, för de klarar inte riktigt av att vara likvärdiga.

För att få dem som inte är likvärdiga att känna sig lite mer likvärdiga, om än för en stund, har vi våra sysselsättningsåtgärder och olika arbetsmarknadspolitiska projekt.

Där är alla för en stund lika.

De som väljer att vara annorlunda ändå, de kallar vi öppet arbetslösa så att vi vet att de inte är lika alla de andra.

Betraktar vi de öppet arbetslösa som annorlunda, vad har vi då kvar?

Jo, då blir långtidsarbetslöshet en följdsjukdom.
En allvarlig följdsjukdom som är omöjlig att göra någonting åt.

Nu har regeringen funnit att det här systemet är otillfredsställande och planerar att komplettera verksamheten med prov för att fastställa den personlighetsmässiga lämpligheten för att arbeta.

Man planerar ett tätare samarbete med bemanningsföretagen eftersom de är så bra på det här med jämförelser av lämplighet.

Bemanningsföretagens alla intervjuer och testförfaranden ses som en möjlighet för AMS att eliminera de öppet arbetslösa så att de inte ska få dem på sitt samvete.

Det här ger stöd för tanken att det är de oerfarna arbetssökarna som ingen väljer i talangjakten som också utgör den största belastningsrisken för AMS.

E Eklund

 
Klockan onsdag, 24 maj, 2006 , Anonymous Anonym sa...

Arbetsförmedlingen håller på med en stor informationskampanj nu i maj som de kallar
"Drömläge att anställa"

Omkring en halv miljon företagare i hela landet har nyss fått ett personligt brev från AMS generaldirektör Bo Bylund.

Med brevet och annonser i dagspress ska beslutsfattare nås med budskapet att Arbetsförmedlingen har nya möjligheter för unga och akademiker som vill in på arbetsmarknaden.

WOW!

 
Klockan onsdag, 24 maj, 2006 , Anonymous G Larsson sa...

Hejsan E.

Jag läste i en artikel att de som kallas soloföretagare eller med andra ord såna som har enmansföretag är rädda för arbetsgivaransvar.
Eller rädda - de avskräcks av kostnaderna om de har en anställd som sen blir sjuk. Rapporten kom från Nutek och Almi.

Så det är inte bara skatter och avgifter som utgör ett hinder när soloföretagare vill anställa. Aliansen vill ändra på det.

/Greger

 
Klockan torsdag, 25 maj, 2006 , Blogger E Eklund info@teame2.se sa...

Är män bättre på att säga vad de vill?

Skrivet av 'teame2', info@teame2.se, 25.maj.2006,

Ni minns kanske sociologen Margareta Bolinders doktorsavhandling.

"...män oftare än kvinnor söker jobb på informella vägar; genom bekanta eller genom att ta direkt kontakt med arbetsgivaren."
och hon styrker outplacementföretagens erfarenheter genom att bekräfta att informella vägar leder till arbete.
"Jobb som passar män tycks ofta tillsättas kontaktvägen. Att ha formell kompetens är viktigare för kvinnor än för män."

"Framåtanda lönar sig" sa Margareta Bolinder.

Men som erfaren konsult inom karriärrådgivning och outplacement kallar jag det inte framåtanda. Snarare drivkraft, vilja, motivation att sträva mot sina egna mål och förmåga att marknadsföra sig själv.

Jag är ingen genusforkare, men kanske är män i allmänhet bättra på att kommunicera sina ambitioner och att presentera sin inriktning?

Är män bättre på att säga vad de vill?

Läs mer om hennes forskningsresultat:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=145&a=514517&r ss=1399

 
Klockan torsdag, 25 maj, 2006 , Anonymous Anonym sa...

Måndagen den 24 april 2006 sa man på Sveriges Radio att det är
så lång väntetid när man ringer till Arbetsförmedlingen.
Dom sa att man fick vänta runt en halvtimma. Det är inte sant. Det är mycket mer! Och likadant till a-kassan. Även om man har luskat fram namnet på rätt persomn och blir direktkopplad så får man vänta. Det går åt mängder med timmar till sånt varje vecka.
Arbetsförmedlingens kundtjänst är skitkassa på att hantera samtal. Man får vänta aslänge på att få prata med en arbetsförmedlare.
Det vet inte vad service är.
/PMS

 
Klockan torsdag, 25 maj, 2006 , Anonymous Kristina Theodorsson sa...

Analys Norden är en nätpublikation som ger en god insikt i aktuell politik i vart och ett av de nordiska länderna. Fem utvalda skribenter analyserar vad som sker och varför.
Detta publicerades i september 2005
http://www.norden.org/
analysnorden/artikkel.asp?id=284

"Socialdemokraterna anses ha tappat greppet om jobben, själva portalfrågan. Ekonomin är stark, tillväxten likaså, men jobben uteblir. Den öppna arbetslösheten har stigit till sex procent. Om man inkluderar dem som går på olika åtgärder finansierade av staten är siffran åtta procent. Medan allt fler människor blivit arbetslösa har regeringen förhållit sig passiv i väntan på att tillväxten ska generera fler jobb. Ända till för några månader sedan fanns inte ens någon riktig debatt om hur man ska bekämpa arbetslösheten."

Insikter tidigt. Artikeln författades hösten 2005 o är lika aktuell idag som igår.

´
Kristina Theodorsson

 
Klockan fredag, 26 maj, 2006 , Anonymous ha ha ha hi hi hi hi sa...

Står det inte i Bibeln typ
"NÄR DET REGNAR MANNA FRÅN HIMMELEN HAR DEN FATTIGE INGEN SKED" ?

Där slår du allt huvudet på spiken i sånna fall. Vad katten spelar det för roll om jobben kommer när mänskorna inte vet hur de ska få dem. Men passa dig för att berätta det för AG. AG gillar att välja och vraka. Passar AG fint som handen i handsken att ha ett överläge där. Så du får aldri någon att norpa till sig det där.

Skojar bara
Hi hi hi ha HA HA

 
Klockan fredag, 26 maj, 2006 , Anonymous Anonym sa...

E Eklund
puss på dig!
Mejlade över min meritförteckning till et företag. Hade bara hört från en granne att de behövde folk. 2 timmar senare var jag där och på måndag ska jag börja.
Råder alla i hela Sverige att ta tips från dig.

Oscarsson

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida