__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Bilda ett förbund och stoppa fuskcoacherna!

onsdag, november 19, 2008

Bilda ett förbund och stoppa fuskcoacherna!


Stoppa fuskcoacherna genom att bilda ett förbund
Kanske dags att upprätta någon slags certifiering av karriärcoacher, karriärvägledare, karriärkonsulter, yrkesvägledare, executive-konsulter, outplacementkonsulter, strateger, motivationskonsulter, teamcoacher, rådgivare, yrkesterapeuter, chefscoacher, processrådgivare, businesscoacher, karriärrådgivare
, lifecoacher och ledarskapsutvecklare?

De kan påstå att deras titel, yrkesroll och branschspecifika arbetsuppgift baserats på en flerårig utbildning på någon högskola eller akademi som låter väldigt proffsigt. De kanske visar certifikat på att de tagit examen vid en känd fakultet, i England eller USA, och kan styrka kompetenserna med vackra intyg. Vad säger papperen? Är de trovärdiga? Hur genomför de sina uppdrag?

Detta yrkesskrå saknar riksomfattande, samstämd auktorisering. Enskilda branschkollegor är utbildade karriärcoacher, terapeuter, psykologer eller beteendevetare och har då något slags intyg eller certifikat som legitimerar dem att pyssla med det de gör. Flera av branschens företag presenterar sig som auktoriserade karriärväledare med
omedelbar anknytning till stora internationella certifieringsorganisationer där de själva givetvis har gått specialistutbildningar. De övriga? Ja, dem får man helt enkelt lita på, alternativt inhämta referenser till, för att göra någon sorts kvalitétskontroll. Eller som en HR-chef sa: "Man får pröva sig fram."

Fredrik Emdén som arbetar på tidningen Chef publicerade följande 2008-10-20:
CITAT

Förr kallades de karriärkonsulter. Nu titulerar de sig »coach«.
De är kvalificerade yrkesmän, rustade att ge dig verktyg att utvecklas i ditt ledarskap och att utmana dig till att uppnå dina mål. Men i det stora utbudet finns även coacher av det motsatta slaget, de som söker lyckan med hjälp av förutsägbara livsvisdomar, en terapisoffa och ett högt timpris.
SLUT CITAT

Syftet var, får man anta, att varna för oseriösa aktörer på marknaden. De som kallade sig karriärkonsulter och som bedrev falsk marknadsföring eller tog grymt betalt för att coacha och ge vägledning.
Fredrik Emdén skrev vidare: "I det växande utbudet av karriärcoacher är det svårt att skilja de seriösa från de oseriösa."

Varför inte upprätta någon form av samlingsarena för dessa? Ett nationellt täckande filter. Ett förbund eller en samverkansorganisation där företagen måste certifieras för att få bära loggan till densamma.

Det vore bra om en facklig organisation, som Ledarna förslagsvis, satte sig ner och skrev ner riktlinjer och bestämma en gemensam förväntansgrad, för att sedan kunna ställa krav på dessa mångrubricerade leverantörer av coach-tjänster. Då kunde företagens beställare av tjänsterna med enkelhet kunna filtrera bort de oseriösa verksamheterna. Hur ska beställaren kunna sålla?

Ibland är det väldigt lite som skiljer dem åt. Kanske bara miljöerna som de presenterar sitt utbud i? Somliga coachföretag kanske erbjuder beställaren flotta lokaler med fötjusande, dyr konst på väggarna, Lamino-möbler i hallen och Chesterfield-fåtöljer i de stora ljusa salarna. Andra erbjuder istället tryckta reproduktioner på väggarna, där står enkla pinnstolar i väntrummet och de har begagnade soffgrupper i de små fönsterfria rummen. Inredningen kanske är oviktig i förhållande till insatserna och vad de faktiskt levererar? Men som sagt, hur ska företagsledaren, d.v.s. kunden välja?

Vi behöver skapa en enad front mot cochfuskandet. Arbetsgivare, beställare och kunder av dessa tjänster behöver få kännedom om vilka som är bra respektive dåliga. Marknaden är full av dem. De som kallar sig ditten och datten men som bygger luftslott vid införsäljningen, ägnar sig åt svammel och ingenting processen igenom för att avslutningsvis skicka ohyggligt välkryddade fakturor. De som har upptäckt att den här branschen erbjuder stora summor pengar i arvode, men som inte har torrt på fötterna för att arbeta med dylikt.

Frisörerna har ju det. Många förbund inom vård och hälsa har det. Legitimerade psykologer och samtalsterapeuter likaså, men det är inte alltid de här coacherna kan åskådliggöra sin profession. Mycket sällan kan de som varken är psykologer eller samtalsterapeuter utan kanske beteendevetare, ekonomer eller socionomer visa sin yrkeskompetens på ett sätt som ger beställaren en jämförbar filtreringsnyckel.

Bilda ett förbund och stoppa coachfuskandet! Sätt upp kriterier för att få ansluta sig och hänvisa beställare till detta nätverk. På så vis självsaneras branschen och fusk-coacherna stängs ute och filtreras bort.

E Eklund
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida