__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Dystra arbetslöshetsprognoser, men AF är nöjda?

måndag, november 17, 2008

Dystra arbetslöshetsprognoser, men AF är nöjda?


CITAT

Matchningsarbetet fungerar bra på arbetsmarknaden.
SLUT CITAT


På Arbetsförmedlingen verkar man vara nöjda. Min spontana kommentar är, okej matchningsarbetet fungerar alltså bra på arbetsmarknaden. Det var ju bra att det fungerar där. Då undrar man ju hur härnäst hur det fungerar på Arbetsförmedlingen?
Ta del av rapporten från Arbetsförmedlingen om deras arbete så får du svaren.


Newsdesk presenterar Arbetsförmedlingens
arbetsmarknadsrapport till regeringen.

"Vi anordnar många rekryteringsträffar på våra arbetsförmedlingskontor där arbetsgivare och arbetssökande får direktkontakt. Detta, tillsammans med andra insatser, har gjort att vårt matchningsarbete fungerar allt bättre", säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez Svankvist 2008-11-17 i Newsdesk artikel med anledning av rapporten.

CITAT
Konjunkturinstitutet flaggar för att arbetslösheten kommer att stiga till åtta procent. Nästan 20 000 fastanställda varslades i oktober om uppsägning – den högsta siffran sedan 1992.
"Folk får fortfarande jobb, säger AF:s generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist till TT.
SLUT CITAT

Ovanstående citat hämtat från en nyhet från
Stockholms TT 2008-11-04 presenterad i Sundsvalls Tidning. Man måste säga att de lyckas hitta positiva vinklar på det problem som massmedia belyser genom att visa rapporter och opinionsmätningar. Medan t.ex. vår finansminister pratar om den värsta krisen sedan 1990-talet så håller AF:s represenanter god min.

CITAT

Borg konstaterar att vi har en mycket kraftig ökning av varsel i Sverige som i antal inte har setts sedan 1990-talskrisen.
SLUT CITAT

Finansminister Anders Borg menar att antalet arbetslösa kan bli över 9%.
Ovanstående är en nyhet från TT publicerad 2008-11-17 i DN.

CITAT
Det är dystra tider för den svenska arbetsmarknaden och dystrare blir det, spår Svenskt Näringsliv (SN). Publicerad i DN 2008-11-17 TT.
Enligt arbetsgivarorganisationens två scenarier för den svenska konjunkturen kommer arbetslösheten att stiga till 9 procent eller 10,5 procent under 2010 beroende på vilka åtgärder som regeringen vidtar.
SLUT CITAT

I artikeln kan man läsa om en undersökning av Novus Opinion som visar att av ca.700 företag tror nio procent att de kommer att varsla om uppsägningar de närmaste månaderna.
Arbetslösheten kan växa snabbt med så mycket som 100 000 personer, förutser Svenskt Näringsliv efter inventeringen av krisberedskapen hos flera tusen företag.
DN Debatt 2008-11-16. Ytterligare exempel på prognoser som krockar med AF:s syn på situationen.
Arbetsförmedlingens synpunkter är alldeles tvärtemot vad regeringen, arbetsgivaorganisationer och konjunkturinstitut visar:

Fram till nu har den ekonomiska utvecklingen i Norrbotten varit alldeles enastående: när konjunkturen svikit i övriga Sverige har den varit oförändrat god i länet. Fram till och med oktober, skriver Norrbottens-Kuriren i en artikel publicerad 2008-11-12. "...men så kom finanskrisen och då fick vi en dramatisk nedgång", säger Göran Nilsson på Arbetsförmedlingen i Norrbotten om läget i länet. Förutsättningarna har nu ändrats, men han fortsätter på den på den positiva linjen:

Så sent som 2008-08-13 sa Göran Nilsson, chef på arbetsförmedlingen i Luleå till Norrbottens-Kuriren att "Det kan bli så att Norrbotten hoppar över den här lågkonjunkturen". Tidningen Norrbottens-Kurirens underrubrik till artikeln löd:
"Sverige är sakta på väg in i en lågkonjunktur och det börjar redan bli tuffare på arbetsmarknaden - fast inte i Norrbotten."

Två dagar senare 2008-08-15 lät det såhär: "Blir gruvinvesteringarna i Pajala av, och dessutom en Norrbotniabana, ja, då kan det bli riktigt roligt", enligt Göran Nilsson. Kanske slipper Norrbotten till och med lågkonjunkturen? spekulerade man då pånytt i Norrbotten-Kuriren.
En läsare hade skrivit till tidningen:"Vi i Jokkmokk bor i dödens väntrum", men Arbetsförmedlingen gav en betydligt ljusare bild av läget.

Vem ska man lita på när de sinsemellan, och vi, har så olika arbetsmarknadsperspektiv?

E Eklund

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Klockan måndag, 17 november, 2008 , Anonymous Jan Sjöberg sa...

Dock är jag mest besviken på AF:s brist på förmedling av arbeten. Uttydes - Arbetsförmedling. (Förordningen 2007:1030 med instruktion för Arbetsförmedlingen.). Detta är ett avslut på 1 1/2 A4 sida till AF, då AF ville dra in mitt "aktivitetsstöd". Ett aktivitetsstöd som går ut på att jag som arbetssökande ska aktivera "tjänstemännen" på AF.
Jag är 62 år och har varit arbetsöande i fyra år.
Bra skrivet på din sida. Du som jag har åsikter om hur AF sköts. Det är bra för det väcker några sovande, både på AF och i riksdagen. Jo. jag skrib´ver till Sven Otto och Anders emellanåt. Tyvärr har jag inte fått något svar från någon av dem - än.
Hälsninh
Jan S

 
Klockan onsdag, 26 november, 2008 , Anonymous Anonym sa...

Sossarna säger att vi ska investera Sverige ur jobbkrisen. Teame2/E Eklund vad säger du om det? Kan vi investera oss ur jobbkrisen som de föreslår. Och isåfall; varför gjorde inte Göran Persson och hans folk det när de skötte det hela?

http://data.s-info.se/data_page/1740/images/Varsel.gif

Jag skulle vilja ha et förtydligande både från dig och någon socialdemokrat som kan kontra. Önsketänkande.

---------------------------------------
GamlaGungstolen
---------------------------------------

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida