Först Försäkringskassan, nu Arbetsförmedlingen?
Igår 2 feb 2009 kunde man som läsare till Journalisten.se ta del av journalisternas syn på att Arbetsförmedlingen mörklägger och nekar information. Att de mörkar vet vi ju sedan tidigare men nu får vi ytterligare ett exempel på deras arbetsmetoder. När en journalist försökte inhämta information ville inte Arbetsförmedlingen samarbeta. CITAT: SVT-journalisten Tomas Bresky får inte ut handlingar från Arbetsförmedlingen gällande deras kontakt med företaget Xzakt. Det fastställer Kammarrätten i en dom och anser att uppgifterna är sekretessbelagda och inte utgör allmänna handlingar. SLUT CITAT
Känner inte de ansvariga på Arbetsförmedlingen till att sekretessbelagd information är det som berör enskilda individers personuppgifter och att allt i övrigt är offentliga handlingar? Såklart de gör. De visste nog vad de skulle göra för att slippa redovisa verkligheten. Det är de ju vana vid att mörka.
Visst går det att sammanställa fakta på ett anonymt sätt om man bara vill. Man kan absolut redovisa hur många som skrivits in och hur många av dessa som deltagit i olika projekt, samt redovisa hur många i respektive gruppering som lyckats och har nått en ny lösning. Detta kan göras på ett sätt som innebär att man varken redovisar namn eller personnummer. Möjligen kön och åldersspann; 16-20, 20-30. 30-40 etc. På så vis undviker man uppgifterna som inskränker på sekretessen och siffrorna kan visas i offentlighetens ljus. Fast Arbetsförmedlingen vägrar att arbeta så. Och man får ju förstå dem. Då skulle det ju synas att de inte duger något till.
CITAT: Tomas Bresky ville ha information, bland annat angående hur många praktikplatser som erbjudits Xzakt och hur många av dessa som leder till fasta anställningar. SLUT CITAT Han överklagade till Kammarrätten men Arbetsförmedlingens uppgifter omfattades av sekretesslagen i det här fallet, men oj vad det finns mycket om Arbetsförmedlingens undermåliga arbete att offentliggöra.
När ska vi få veta hur många av Arbetsförmedlingens inskrivna som har fått jobb tack vare dem? Senaste siffran var 2 procent, och det tycketr inta jag att svenska folket ska vara nöjda med. All vrede och frusration stannar hemme vid köksbordet och når aldrig ut. Konstigt nog är det inte bara allmänt känt utan t.o.m. accepterat att Arbetsförmedlingen har övergått till att förvalta arbetslösheten. Emellanåt gör de punktinsatser för arbetslösa och skapar små käcka jippon för att arrangera kontakter mellan arbetsgivare och arbetssökande. I övrigt fungerar Arbetsförmedlingen som en kontrollinstans inför godkännande av rätten till av a-kasse-ersättning.
Ibland utger de sig för att ha överblick över ett uppskattat nuläge, vilket de redovisar i bakvända statistiska formler. De säger inget annat än hur många fler eller färre som är arbetslösa denna månaden iår jämfört med samma månad förra året. Vad är det för bullshit? Kan man ta någon som helst lärdom av sådan fakta? Nej! Varför redovisar de inte hur många som är arbetslösa totalt och visar de siffrorna i förhållande till hur många som lyckades få jobb? Nä, det vill Arbetsförmedlingen undvika, för de vet inte. De har ingen koll på hur man får jobb idag.
Kan vi inte kräva att man redovisar följande för SCB:
När i tid blev personen arbetslös och hur lång tid därefter fick han eller hon jobb? Hur gjorde de? Vad var svårast? Hur fick de då jobbet de ville ha? Fick de jobbet med hjälp av Arbetsförmedlingen, ett bemanningsföretag, en rekryteringsfirnma eller via egna nätverkskontakter? Svart på vitt skulle nu siffrorna framträda ur det tidigare mörkret. 70 procent via nätverkskontakter? 2 procent med Arbetsförmedlingens hjälp?
Jag bara väntar på att det Arbetsförmedlingens brister ska komma i strålkastarljuset på samma sätt som Försäkringskassans gjorde under förra veckan. Det är så konstigt. Nu har Försäkringskassan varit i bläsväder p.g.a. sina sena ubetalningar, men så fort man nämner Arbetsförmedlingens brister så fråntar sig Arbetsförmedlingen allt ansvar. Då är det plötsligt de arbetslösa som saknar än det den ena och än det andra. Vem eller vilka vågar sätta sig emot en landsomfattande myndighet när de bra slår tillbaka på den lilla människan?
E Eklund
Läs även andra bloggares åsikter om blogg, samhälle, jobb & arbetsmarknad, debatt, politik, arbetslöshet, jobbsökning, Af, AMS, karriärrådgivare, outplacement, rekrytering, jobbsökning, arbetsgivare, sökmetoder, matchning, ansökan, CV, nätverk, kontakter, arbetsmarknadspolitik, handläggare, a-kassa, arbetsplats, lågkonjunktur, högkonjunktur, tillväxt, företag, makteliten, socialen, långtidsarbetslös, utanförskap, inskriven, söka jobb, Platsjournalen, platsannons, yrkesval, val, valet, karriärvägar, kompetens, yrkeskompetens, förmåga, talang, personlighetstest, lämplighet, varsel, uppsägning, nedläggningshot, fusion, nyförvärv, aktiemarknad, nyanställa, säga upp, facket, fackförbund, arbetsgaranti, LAS, inriktning, yrkesmål, drömmar, drömjobbet, jobbletande, talangjakt, krav, rekryteringsbehov, yrkesförändring, yrkesliv, arbetslivet, erfarenhet, yrkesutveckling, aktivitet, PLUSjobb, aktivitetsgaranti, arbetsmarknadsprojekt, rekryteringsprocess, kostnad, lön, löntagare
1 kommentarer:
Ja, man kan verkligen undra vad de gör. Och varför.
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida