__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Arbetslös? - Bli volontär så har du något att göra.

torsdag, januari 29, 2009

Arbetslös? - Bli volontär så har du något att göra.

Café Hemgården

Måndagen den 26:e januari 2009 startade jag ett ideellt drivet café tillsammans med tre andra kvinnor. Alla på Café Hemgården arbetar ideellt och verksamheten ska inte vara vinstdrivande.

Café Hemgården är istället en central punkt för att knyta kontakter mellan människor som har hemhjälp eller bor på ett äldreboende (inom vården kallas de brukare). De kanske bara vill att någon sitter och pratar med dem en stund och det hinner inte alltid den anställda personalen med.

I dagens samhälle är det tyvärr så at det behövs frivilliga resurser som stöttar upp där systemet brister. Volontärer kan ta en promenad med brukaren eller gå några enstaka ärenden för honom eller henne. Tidigare har det mest varit pensionärer som gjort sådant, men idag när det finns så många som går hemma kommer även yngre medmänniskor till undsättning. Är man långtidssjukskriven eller arbetslös och har orken att göra något några timmar i veckan så är det här alldeles utmärkt.

Café Hemgården fungerar som en sambandscentral kan man säga. Det är där kontaker knyts och det är även där uppgifter fördelas till de frivilliga volontärer som har anmält sitt intresse. Men allt det här hade aldrig fungerat om det inte var för
de organisationer som ger oss support. Bakom cafét finns ett antal intressenter; Ljungskile Företagarförening, Frivilligcentrum i Uddavalla med självhjälpsgrupper, Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Kyrkan, Bräcke Diakoni, Folkhögskolan, LSK, Vuxenskolan, Ljungskile Intresseförening, Segelsällskapet samt Uddevalla kommun är några av alla dem som stöttar oss.

Vi ska inte tjäna pengar på Café Hemgården, men vi ska gå runt ekonomiskt så våra gäster betalar endast fem kronor för både en bulle och fem kronor för en kopp kaffe d.v.s. tio spänn. Och då ingår påtår! Café Hemgårdens aktörer hoppas att långtidssjukskrivna, arbetslösa och pensionärer med skral kassa ändå ska känna att de har råd att komma in och unna sig lite fika.

Hos oss kan man sitta ner och bara vara, eller så kommer man för att man behöver någon att dela sina bekymmer eller glädjeämnen med. Givetvis vill vi locka gäster som "bara" kommer dit för att fika också, men huvuduppgiften vi har är att fungera som en länk mellan hjälpande och hjälpta i samhället. Vi finns där som medmänniskor och kan ta oss tid att sitta ner och lyssna..

Jag har varit aktiv med att marknadsföra Café Hemgården sedan i höstas. Nu är jag volontär på
Café Hemgården och på ett serviceboende där jag numera är medlare mellan servicehusets boende och Café Hemgårdens volontärer. Jag ska vara på plats på Café Hemgården varje måndag mellan 14-17. Vill du bli volontär i cafét, så kika in!

E Eklund

1 kommentarer:

Klockan fredag, 30 januari, 2009 , Anonymous Anonym sa...

LYCKA TILL!


Hälsningar och lyckospark där bak
från "The staff" i Götlabörg

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida