Af:s handledare är inte betrodda...eller?
Men när jag fortsatte läsa sjönk läsvärdet genast igen. Den arbetslöse får bara support under högst tre månader. Vi får väl se det som ett steg i rätt riktning. Det är skrattretande dock att man inte litar på att Arbetsförmedlingens personal själva ska klara av att sköta coachandet. Nej, nej. Man går ut med en upphandling och köper de här tjänsterna av privata aktörer på arbetsmarknaden såklart! Vad trodde du? Personliga coacher ska upphandlas. Ja, det vore väl förmätet att tro att handledarna på Af skulle duga när det väl gäller att stötta människor så att de hittar ett jobb!? Insiktsfullt av dem att se sina brister och köpa de tjänster de inte själva klarar av att erbjuda de inskrivna...
CITAT:
– Vi ska erbjuda individuell coachning som utgår från individens egna förutsättningar. De arbetssökande ska själva kunna välja en coach som passar dem. Det är därför viktigt att kunna erbjuda en mångfald och att dessa coacher har bra kännedom om den lokala arbetsmarknaden, säger Jan Åbjörnsson, chef för Upphandlingsavdelningen. SLUT CITAT
Oj vad det kunde ha varit fint. Att utgå från individens egna förutsättningar och allting. Men så skojigt skulle vi inte ha. Att de utgår från individens egna förutsättningar kan ju likaväl betyda att de föreslår jobb i enlighet med deras föreställning om vad individan har förmåga till. Inte som det borde vara; att först av allt identifiera individens alla styrkor och fördelar. Sedan hjälpa honom eller henne med en självinventering för att fastställa personliga egenskaper, förmågor och drivkrafter. Därefter fungerar konsulten bara som rådgivare när han eller hon söker efter det jobb som skulle passa just honom eller henne bäst.
Af begriper ingenting av det där, det är tydligt. Det de skrev verkade ju lovande, men i själva verket har de agt upp projektet med samma inkränkta människosyn som alltid. Och dessutom måste de muta dem som ska utföra uppdraget såhär. CITAT:
För varje arbetssökande utgår en ersättning på 9 000 kr för tre månaders coaching när insatsen startar.
Om den sökande under den tiden får arbete, motsvarande sitt arbetsutbud, så utgår en bonus på 2 000 kr i samband med att arbetet påbörjas.
SLUT CITAT
Herrejisses! Jag har arbetat i sammanlagt tolv års tid med att coacha människor att få arbete, och har branschkollegor som gjort det i tre decennier, men inte tog vi extra betalt för att personen fick jobb. Det skulle ju vara en självklarhet. Vårt jobb var ju att coacha och stötta människor att nå ett arbete. Varför i herrans namn ska Arbetsförmedlingen lägga ut pengar som bara avslöjar att de behöver gardera sig för ett om de får jobb. Själva skulle de inte klara av det, och det får dem att tro att andra kommer ha lika svårt för att lyckas är min gissning.
Att utfärda en bonus i ett uppdrag med tidsbegränsning är rent vansinne! änk dig själv. Det kommer en person som ska coacha dig när du är arbetslös och den personen du möter tjänar mer på att du får en anställning än om du inte får det. Tycker du att det bara låter positivt? Okej. Föreställ dig då en person som fullkomligt struntar i om jobbet du får passar dig eller om det blir ett jobb som inte blir alls bra för dig. Han eller hon är ju bara ute efter de där extra-pengarna.
Den typen av upphandling kommer att resultera i att konsultföretagen som får uppdraget ser om sitt eget bo. Eftersom de vinner på att inom en viss tid ha fått ut individer i arbete puttar de ut arbetslösa vartsomhelst bara de blir anställda någonstans. "Leverantörerna får betalt i två steg." heter det. Störtlöjligt säger jag. Det är helfel av Af att utfärda en bonus på det sättet. Den som bistår en arbetssökande ska ha sitt arvode med förbehåll att de ser till att anställningen blir det bästa möjliga jobbet för individen och utan att se sin egen vinning i att fixa jobbet åt den arbetslöse.
En annan grej som gör mig upprörd är när de skriver i upphandlingen att det där jobbet som individen får för att ge konsulten sin bonus ska vara ett jobb "motsvarande sitt arbetsutbud". Alltså ett jobb som motsvarar utbudet på arbetsmarknaden. Är de alldeles dumma i huvudet? Det ska väl för bövölen vara det jobb som passar individen allra bäst? Ett jobb som passar individens förmågor och person som hand i handske ska väl vara en självklarhet. Den målsättningen hade då alltid vi.
Att Af formulerar sig såhär dumt beror bara på ren okunskap. De vet inte hur man får jobb utan att gå via matchning mellan marknadens utbud och arbetssökande. De har uppenbarligen inte en blekaste aning om hur man får jobben som aldrig annonseras.
Femtiofem personer varav samtliga långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna eller flyktingar ska under två års tid få hjälp och stöd att komma ut i arbetslivet. Detta ska göras i Älvsbyn och Jokkmokk enligt Sveriges Radio Norrbotten lördagen den 24:e januari 2009.
Jag har ju bloggat tidigare om hur hysteriskt många som söker jobben som annonserats och pratat mycket om hur befängt det lotteriet är. De allra flesta får ju inget. Igår dök ytterligare ett exempel på den här vansinniga jobbjakten upp. När man sökte personal till den hemelektronikskedja som ska etableras i Gävle sökte ca 3 000 personer de ca 90 jobben. Det kunde man läsa i Arbetarbladets artikel publicerad den 23:e januari 2009. För något år sedan startade Arbetsförmedlingen i Gävle ett projekt man valt att kalla Jobbchansen. Där har arbetsgivare och arbetssökande möjlighet att träffa varandra under ledigare former. Du kan hämta mer information om aktiviteten i Af:s faktablad Jobb- och utvecklingsgarantin.
Det som såg ut som en uppryckning vid första anblicken visade sig alltså vara samma gamla smörja som tidigare. Det var för bra för att vara sant. När ska de lära sig?
E Eklund
Läs även andra bloggares åsikter om blogg, samhälle, jobb & arbetsmarknad, debatt, politik, arbetslöshet, jobbsökning, Af, AMS, karriärrådgivare, outplacement, rekrytering, jobbsökning, arbetsgivare, sökmetoder, matchning, ansökan, CV, nätverk, kontakter, arbetsmarknadspolitik, handläggare, a-kassa, arbetsplats, lågkonjunktur, högkonjunktur, tillväxt, företag, makteliten, socialen, långtidsarbetslös, utanförskap, inskriven, söka jobb, Platsjournalen, platsannons, yrkesval, val, valet, karriärvägar, kompetens, yrkeskompetens, förmåga, talang, personlighetstest, lämplighet, varsel, uppsägning, nedläggningshot, fusion, nyförvärv, aktiemarknad, nyanställa, säga upp, facket, fackförbund, arbetsgaranti, LAS, inriktning, yrkesmål, drömmar, drömjobbet, jobbletande, talangjakt, krav, rekryteringsbehov, yrkesförändring, yrkesliv, arbetslivet, erfarenhet, yrkesutveckling, aktivitet, PLUSjobb, aktivitetsgaranti, arbetsmarknadsprojekt, rekryteringsprocess, kostnad, lön, löntagare
6 kommentarer:
Positivt är att de inser att hjälp, stöd och support måste ske inom ½ år efter 1:a arbetslösa dag, annars är det totaltkört, särskilt i en lågkonjunktur, då luckan i CVt ökar lika snabbt som ljusets hastighet.
20 sökande per coach ger under en 3-månadersperiod 180 000 kr, om coacherna sedan får 40 000 kr ytterligare om den sökande får ett jobb är växelpengar i sammanhanget.
ALLT är politik, att visa upp att man gör något.
De statliga arbetsförmedlarna är gamla och trötta, och har som uppgift att kontrollera att reglerna för a-kassa uppfylls, att printa ut anvisningar, att handikappkoda lämpliga långtidsarbetslösa, som de tidigare inte prioriterat fast det är en av huvuduppgifterna.
Angeles Bermudez-Svankvist kallar sig förändrare och vill gärna höja Arbetsförmedlingens "ballfaktor".
http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FArticleID%3D2009%255C01%255C17%255C319886
Instämmer med dig som skrev första inlägget, de borde ha prioriterat detta från början.
Och detta med "ballfaktor"... Nu förstår jag varför ungdomar rynkar på ögonbrynen när vi äldre envisas med att förställa oss. Är det Af:s senaste försök att verka aktuella?
E Eklund
2009-01-22 00:5o
DN Debatt
Sossarna är efterkloka och har satt ihop en bekännelse av sina gamla synder. Riksdagsledamöterna Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo delar ordförandeskapet i socialdemokraternas jobbrådslag där de säger "Vi medger självkritiskt att vi inte räckte till"
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=876051
Så står det:
"Arbetsförmedlingens verksamhet syftar i dag nästan uteslutande till att kontrollera att de som är arbetslösa söker många jobb - inte att de kan få de jobb de söker. En sådan inriktning blir alltmer ineffektiv ju fler som är arbetslösa - och ju färre jobb som står att finna."
Har de fattat det nu? Sicka nötter!
"Ett är emellertid helt säkert: Sveriges socialdemokrater är djupt missnöjda med arbetsförmedlingens utveckling."
Skriver de så i sitt brev för att med "utveckling" säga att den borgerliga regeringen gjort felaktiga förändringar?
AMS och Af har alltsedan sossarna började använda verksamheten som kontrollverktyg styrt åt fel håll.
E Eklund
Jag känner en snubbe som är anställd på AF och han går på knäna. Det är det mest otacksamma jobbet i Sverige. Några av cheferna på platskontoren är säkert bra men andra är rena slavdrivarna. Han säger att det är som att jobba i uppförsbacke hela tiden. Arbetssökande klagar på handläggarna och är missnöjda. Cheferna klagar på handläggarna och är missnöjda. I mitten sitter han.
$
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida