Seriöst arbete bakom yrkesframgångarna
Har ni hört talas om de 10 000 timmarna som sägs ligga bakom all framgång? Jo, det är allmänt känt att bakom varje framgångsrik person ligger ett ensidigt arbete med en och samma sak. Då bör det rimligtvis vara något man trivs med, annars tröttnar man ju, inte sant?
En känd pianist hade garanterat suttit hemma vid pianot åtskilliga timmar innan han kunde smeka fram kassiska stycken med händerna på tangenterna till konserthallarnas flyglar. Elitidrottaren hade sprungit många tusentals mil på träningarna och plåstrat om ett stort antal blåsor genom åren innan några arenarekord kunde slås. Den mest välbetalde programmeraren som idag arbetar professionellt med att skapa spelkonsoller, animerade rollfigurer och fiktiva världar kallades sedan många år tillbaka datanörd.
Kirurgen hade lagt åtskilliga studietimmar och svettats en hel del vid operationsborden innan hon kunde åta sig de allra svåraste hjärntumörsfallen. Konstnären hade kastat mängder av skisser i papperskorgen innan de första verket ställdes ut till allmän beskådning på galleriet. Och hantverkaren hade drämt till tummen ett otal gånger och missat många centimeter på vattenpasset innan den första byggnaden stod klar för invigning. En forskare inom microbiologi hade spenderat tusentals timmar över förstoringsglaset innan framgångarna syntes och resultat uppnåddes.
Vi kan lätt föreställa oss hur många misslyckade glas som ligger bakom glasblåsarens skimrande vinkupa i ateljén. Och vi inser att dagisfröken har tagit hand om många ungars snuviga näsor, massor av leriga skor som skulle knytas och dagliga rutiner som skulle roddas innan hon med enkelhet kunde hantera tjugo trötta barn. Vi begriper att den rutinerade taxichauffören har kört omkring i storstaden i många år för att kunna hitta överallt utan att använda bilens GPS, men måste han vara intresserad av det han jobbar med för att göra det bra?
Det börjar med en sysselsättning som de tycker är trevlig. Någon i deras omgivning kanske inspirerade dem eller så var det någon som visade dem och de fattade tycke för det. Vad som fick dem att börja med sitt intresse är egentligen oväsentligt. Det som är mest avgörande för om de ska bli framgångsrika eller ej är deras förmåga att ägna mycket tid åt det och att hela tiden bibehålla intesset.
Bakom de allra flesta framgångarna ligger en i genuin fascinasion för sysslan och en målsättning att göra det bra. Helst bättre och bättre för att succesivt kunna höja prestationsgraden och känna en utveckling. Att detta måste vara det den här personen sysslar med hellre än någonting annat om dagarna, det är en självklarhet. Med mindre skulle han eller hon tröttna ganska snart. Det måste nog vara något man trivs med att göra och något man väljer själv. Jag undrar hur många som klarar att behålla intresset om de inte själva har valt sysselsättningen?
Du vet vilka jag syftar på. Nu kommer ihåg de där människorna som var lite udda för att de var så extremt fixerade vid något som ni andra inte förstod. Ibland drog de till sig uppmärksamheten för att de hade ett intresseområde att dom stack ut från mängden. Klasskompisarna liksom du minns kufen som hängde över sitt intresse jämt. De som sällan hade tid att hänga med på era aktiviteter för de hade något viktigt att göra klart. Så småningom begrep vi att de skulle bli framstående inom sitt område.
Om det nu ligger 10 000 timmar bakom de alla ska jag låta vara osagt, men deras framgångar kom inte serverade på silverfat. Det krävs en hel del arbete för att nå dithän att man kan kallas framgångsrik inom sitt intresseområde. De som tror att det gör sig självt ska bli besvikna för det ligger många med,- och motgångar bakom en framgång. För att behärska något till fullo och göra det riktigt bra behöver du först öva och göra fel många gånger om.
Är du arbetslös och ska nå den jobbposition du är ute efter måste du först spendera många timmar åt att förbereda dig för jobbet. Utbildningar och praktikplatser liksom de först stegen i karriären måste genomgående peka i den riktning du vill gå. Allt du företar dig bör ge dig den övning och vana som erfordras för att du ska kunna söka det arbete du vill. Du ser till att koncentrera dig på det ämne du småningom ska arbeta med. Alla dina åtaganden gör dig mer och mer duktig på det du behärskar bäst.
Du kanske tänker att det är lätt att säga för dem som har talang eller läggning för att göra det och det, men det har ju inte du. Fast det tror jag att varenda människa har. Kanske inte just talang eller läggning, för det kan låta som något man får eller inte får i sina DNA-molekyler, men jag tror att de allra flesta har något de tycker om att göra. Kalla det intresse eller vad du vill. Något du gärna gör och som du gör bättre än de flesta andra.
Har du funderat över om du kan jobba med det du är sådär duktig på och som du tycker så mycket om att göra? Nej, säger du för man kan inte arbeta med sitt fritidsintresse. Du har förstås rätt. Det är det inte alla förunnat att deras så kallade hobby eller fritidssysselsättning går att försörja sig på, men håll med om att det skulle vaa enkelt att gå till jobbet om det var något man tyckte var roligt att göra. Det man tycker är kul att göra, detgör man oftast bra och det är eftersträvansvärt att hitta något som åtminstone ligger i linje med ens intresse.
Försök i den mån du kan att plocka fram dina bästa förmågor. Gillar du att göra någonting och går det att arbeta med? Om inte, vad är det med intresset du tycker är trevligt? Kan du komma på om någon företeelse likvärdig denna kan förekomma på arbetsmarknaden? När är man duktig på något? Vad är du i såna fall duktig på att göra? Vet du några arbetsuppgifter där man kan jobba med det? Inom vilka yrkesområden ingår det du tycker om att göra?
Förstår du vart jag vill komma? Dina tiotusen timmar inom ett specifikt intresseområde kanske betyder att du med lite extra förkovring och en gnutta övning skulle kunna jobba med det? Hur kul vore det väl inte att få arbeta med det du tycker så mycket om? Vore det inte värt ett försök? Är det över huvud taget möjligt? Vad hindrar dig från att ta reda på mer?
E Eklund
Läs även andra bloggares åsikter om blogg, samhälle, jobb & arbetsmarknad, debatt, politik, arbetslöshet, jobbsökning, Af, AMS, karriärrådgivare, outplacement, rekrytering, jobbsökning, arbetsgivare, sökmetoder, matchning, ansökan, CV, nätverk, kontakter, arbetsmarknadspolitik, handläggare, a-kassa, arbetsplats, lågkonjunktur, högkonjunktur, tillväxt, företag, makteliten, socialen, långtidsarbetslös, utanförskap, inskriven, söka jobb, Platsjournalen, platsannons, yrkesval, val, valet, karriärvägar, kompetens, yrkeskompetens, förmåga, talang, personlighetstest, lämplighet, varsel, uppsägning, nedläggningshot, fusion, nyförvärv, aktiemarknad, nyanställa, säga upp, facket, fackförbund, arbetsgaranti, LAS, inriktning, yrkesmål, drömmar, drömjobbet, jobbletande, talangjakt, krav, rekryteringsbehov, yrkesförändring, yrkesliv, arbetslivet, erfarenhet, yrkesutveckling, aktivitet, PLUSjobb, aktivitetsgaranti, arbetsmarknadsprojekt, rekryteringsprocess, kostnad, lön, löntagare
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida