__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Statlig inkomstförsäkring konkurrensutsatt

lördag, januari 10, 2009

Statlig inkomstförsäkring konkurrensutsatt


Tycker du att a-kassan är tillräcklig?

Den statliga inkomstförsäkringen fungerar som en avgångsersättning. Pengar som du får när du har blivit av med jobbet, förutsatt att du har betalt in avgiften de senaste året. För de som av varierande skäl drabbas av arbetslöshet är inkomstförsäkringarna det vanligaste skyddet. Statens ersättning fick länge vara allenarådande men nu börjar människor se om sitt bo och väljer andra alternativ som komplement.

Med inkomstförsäkring avses det kompletterande inkomstskydd som erbjuds vid arbetslöshet. Det fungerar som en försäkring och som mest får den arbetslöse ut 80 procent av tidigare inkomst i ersättning vid arbetslöshet. Du får som mest 14.960 kr/månad före skatt. Det är vad som blir kvar av dina 80 procent av månadslönen på 18 700 kr. Detta gäller för arbetstagare med en lön högre än taket i a-kassan. Själva inkomsersättningen är däremot skattefri.
Tycker du att den statliga a-kassan skulle vara tillräcklig om du blev arbetslös?

I ett tidigare blogginlägg beskrev jag den verklighet som många arbetslösa möter då de anmält sig som arbetslösa på Arbetsförmedlingen och väntar på sitt första kassa kort för att få ut sin ersättning. Det finns de som har fått vänta 100 dagar på sina pengar. Läs om reglerna i "Allmänna villkor för Gemensam Inkomstförsäkring och Tilläggsförsäkring"

Jag har även bloggat om alla de har jobb och som valt att straffa sig ur sitt fackförbund och har lämnat a-kassan. Vissa gör det i protest mot systemet, för att de tycker att facken inte längre är till någon nytta. Andra för att de inte har råd efter regeringens höjning av avgiften för två år sedan.

Riksdagsledamoten Jan Ericson begärde en undersökning i höstas som 2008-11-21 rubricerades "Kompletterande inkomstskydd vid arbetslöshet" där man skulle kartlägga följande:
CITAT:
  1. Hur stor del av löntagarna på svensk arbetsmarknad har tillgång till kompletterande inkomstskydd utöver a-kassa? Hur ser detta ut inom de respektive kollektivavtalsområdena för LO, TCO och SACO?
  2. Hur ser villkoren ut för dessa inkomstskydd i termer av ersättningsnivå, tid, takbelopp och så vidare?
  3. Är inkomstskydden obligatoriska (ingår i medlemskapet), kollektiva (frivilliga gruppförsäkringar) eller helt individuella?
  4. Vad betalar den enskilde för det kompletterande inkomstskyddet – direkt eller via avgiften?
SLUT CITAT
Läs Sveriges Riksdags PM genom att klicka på den här texten.

Det vanligaste inkomstskyddet är fortfarande fackföreningarnas. Övriga utgörs av Trygghetsråd och omställningsavtal, Trygghetsrådet (TRR) som kallar sin avgångsersättning AGE, Trygghetsfonden (TSL), Trygghetsstiftelsen samt flera av landets Försäkringsbolag.
Alla avslöjar hur många som tecknat inkomstförsäkring utom Försäkringsbolagen som bara uppger att efterfrågan har ökat den senaste tiden.


TRR:s hemsida säger man att CITAT: Inkomstskyddet innebär att den inkomstrelaterade ersättningen från a-kassan tillsammans med din AGE uppgår till cirka 70 procent av din tidigare lön under de sex första ersättningsmånaderna och därefter cirka 50 procent.
SLUT CITAT


E24 publicerade en artikel 2007-03-25 "Är inkomstförsäkringen bra? CITAT: Fler och fler fackförbund tillhandahåller idag så kallad inkomstförsäkringar för fackföreningsmedlemmar. Försäkringarna är upphandlade hos försäkringsbolag så en del försäkringsbolag är etablerade på denna marknad. SLUT CITAT
Så facken förhandlar sig till avtal för att erbjuda sina medarbetare en helhetslösning.
Detta gör de som en service åt medlemmarna och ett exempel är LO som för ett par år sedan tecknade ett ramavtal med Folksam. Tack vare detta kan t.ex. SEKO som är ett fackförbund inom LO samt de övriga förbunden, göra avrop så att inkomstförsäkringen ingår i deras fackföreningsavgift.

Svenskt Näringsliv publicerade nyheten 2008-10-28 "Facken kan också stödja sina medlemmar." CITAT: Flera LO-förbund har tecknat sådana försäkringar för sina medlemmar. Byggnads, Elektrikerna, Handels, Kommunal, Livs och Transport har tecknat en inkomstförsäkring hos Folksam... SLUT CITAT
Saco innefattar 24 yrkesförbund och skriver 2009 01 09 om "Förenklade och förbättrade villkor i arbetslöshetsförsäkringen."De vill visa att Saco är positiva till förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen (Läs hela dokumentet) och erbjuder samtidigt alla sina medlemmar möjligheten att teckna en privat försäkring, CITAT: som ger dig upp till 80% av din lön med ett maxtak på 50 000 kr/månaden i sammanlagt 240 arbetsdagar, om du skulle bli arbetslös. SLUT CITAT

Den statligt reglerade arbetslöshetsförsäkringen beräknas på maximalt 18 700 kronor, och ansvarig minister Sven Otto Littorin anser att taket är befogat. Men eftersom de som tjänat över 30 000 anser att det är för lite att leva på som arbetslös, ser många fackföreningar naturligtvis sin chans att komplettera inkomstskyddet. Med alla sina medlemmar i ryggen har de pondus och kan givetvis förhandla sig till prisvärda gruppförsäkringar för de anställda. Och försäkringsbolagen gnuggar sina händer av lycka. Men bland de fackförbund som inte har hängt på trenden är IF Metall (de volvoanställdas förbund) De har ingen extraförsäkring och vår arbetsmarkadsminister kritiserar dem för det.

Försäkringsbolagen säljer in sina ideér till facken. Säljargumentet är att facken gör sig mer populära. De kan med försäkringsbolagens hjälp täcka upp mellanskillnaden för de som har löner som överskrider statens övre nivå. Flera av försäkringsbolagen erbjuder 80 procent även på högre månadsbelopp, oftast upp till 50 000.
Att jämföras med 80 procent på 18 700 kronorna per månad! Välavlönade vill vara det även som arbetslösa såklart. Om du skrollar ner på den här SKTF-sidan får du en jämförelse mellan de olika facken. SKTF:s ersättningstak är en månadslön på 60 000 kronor medan de övrigas är 50 000, så det är förstås ett sätt att marknadsföra sig.

Alla de som har gått ur facket väljer att teckna egna avtal privat. Försäkringsaktiebolaget Accept t.ex. har gett sin försäkring namnet Plusförsäkring. SOLID har en som heter "Inkomstförsäkring". Accept likaså. Försäkringsbolaget Insplanet skriver "Vad händer om du blir arbetslös"och ger dig en tabell över ekonomiska skillnaderna mellan ersättningsnivåerna. De privata bolagen kräver inte att du är fackligt ansluten och de lockar nya försäkringstagare genom att erbjuda trygghet. De frågar enskilda individer "varför inte försäkra din lön på samma sätt som du försäkrar mycket annat?

Men privata inkomstskydd kan göra gott i samhällhet. I en debattartikel publicerad 2005-10-10 gjorde Svenskt Näringsliv en presentation av fördelarna med att konkurrensutsätta staten på det här viset. Författaren Pär Andersson skriver CITAT: En uppdelning mellan statens åtagande och anställdas och deras fackföreningars ansvar kommer att skapa förutsättningar för arbetslöshetsförsäkringar som totalt ger ett gott inkomstskydd vid omställningar. SLUT CITAT

Göteborg-Posten visade värsta skräckscenariot 2008-12-12 . CITAT: Är du inte är med i någon a-kassa eller inte hunnit kvalificera dig för medlemskap får du räkna med en ersättning på 5 400 kronor i månaden efter skatt. SLUT CITAT (Fast än värre är det ju att klara sig på Alfa-kassa)
De fortsätter med orden CITAT: Av de tusentals som nu drabbas av arbetslöshet påverkas många dels av att taket inte har höjts sedan 2002, dels av att ersättningen stegvis sänks efter de 200 första dagarna med a-kasseersättning. SLUT CITAT

Se över din privatekonomiska situation och ta ställning till hur du skulle vilja ha det om du blev arbetslös. Flera av fackförbunden och försäkringsbolagen har hemsidor med massor av information med stafflade listor över beräknade nivåer. Där kan du knappa in din nuvarande lönenivå , du trycker sedan på en"beräkna-knapp" och de räknar som i ett trollslag ut vad du har att vänta i framtiden. Och så ger de dig förslag på alternativa lösningar. Det kan vara värt mycket att undersöka.

E Eklund

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Klockan tisdag, 03 mars, 2009 , Anonymous Kalle sa...

Hej!

Kul att någon orkar skriva om det här, orättvisorna bland dom unga som får Alfakassa och
Arbetsgaranti utbetalt från F kassan är slående! Något någon borde ta upp och lyfta fram?
http://rakaord.blogspot.com/

 
Klockan onsdag, 01 april, 2009 , Anonymous Inkomstförsäkring sa...

Jag tycker hela resonemanget är intressant, undrar hur det kommer gå? Orättvisor och åsikter kommer och är viktiga..

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida