__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Se upp för CV-propaganda och matchningsmallar

fredag, januari 09, 2009

Se upp för CV-propaganda och matchningsmallar

Rätt kompetenser ska attraheras

Är du arbetssökande så har du säkert sett dem. Nätsajterna som utger sig för att ha den bästa CV-databasen. De lockar med att det är kostnadsfritt att registrera sig och de lovar att de kan fixa drömjobbet åt dig som sökande samtidigt som de givetvis säger sig vara bäst på att matcha arbetsgivarnas kravspecifikationer med de sökandes profiler. Arbetsgivarna från storföretagen betalar stora summor pengar för att få hjälp att spara den tid och de resurser som de annars skulle behövt lägga på sega rekryteringsprocesser. För deras sajter är de mest effektiva och de har självfallet de senaste och mest välbeprövade ansökningsprocedurerna, de största och mest välfyllda databaserna samt de flådigaste matchnings-programmen. Vad annars?

De som är ansvariga för de här matchnings-sajterna har mycket att vinna på att ett stort antal jobbsökande registrerar sig. Ju fler kandidater de har med förstklassiga akademiska kunskaperna och med mångårig erfarenhet av ledande befattningar(!) desto mer kan den här matchnings-sajten skryta med. För att få fler storbolag att vända sig till dem, måste de naturligtvis vara ypperligt suveräna på att sköta matchningen. När arbetsgivarna letar nya medarbetare som ska utföra ett visst jobb, måste kandidathanteringen fungera så de gör omfattande massutskick till tusentals av de sökande och inväntar deras intresseanmälningar innan de skyndsamt plockar fram rätt profil med den korrekta nyckelkompetensen ur dessa
Man kan illustrera de här matchningarna med att ta upp en bunt pilar och kasta dem allesamman mot piltavlan samtidigt. Sannoliksteorin säger att förr eller senare träffar någon av pilarna i "bulls eye". Just så kan man säga att de går tillväga.

Matchnings-sajterna vill ha in så många personers kompetensmallar som möjligt, eftersom det bättrar på deras träffsäkerhet och det i sin tur får allt fler arbetsgivare att betala för tjänsten. De flesta presenterar sig som de som har den CV-mall som är enklast att fylla i och de som ger sina sökande flest jobberbjudanden. Och så har de förstås den mest välfyllda CV-databasen, den bästa bevakningen av uppdrag samt är de som har det mest omfattande kontaktnätet med samarbetspartners, och är de som oftast uppdaterar och ser till att göra sajten mer tydlig och enkel att använda. Bara superlativ!

Att de har den bästa kvaliteten på sin research och sina matchningar är ytterligare något de stolt lyfter fram. Alltså har de var och en, den högsta kvaliteten på sina tjänster och de sökande har de allra bästa kvalifikationerna förstås. För ju bättre nivå de har på genomsnittet registrerade i databasen, desto mer kan de begära att få betalt. Somliga av dem tar även betalt av de jobbsökande eller kandidaterna som de väljer att kalla dem. Jamenvisst! Då tar de t.ex. betalt för att få arbetsgivarnas annonser tillsända via mail och därigenom får du "förtur på platsannonserna", heter det. Att det i själva verket är för att de ska kunna få ytterligare en person att spamma när de har en arbetsgivare på tråden, det säger de givetvis inte. Eller så tar de betalt för att kunna garantera träffar vid en s.k."maximerad sökning" bland arbetsgivarna. Orsaken är densamma som i det föregående exemplet, nämligen att de ska kunna göra massutskick till alla kandidaterna med den här profilen som arbetsgivaren är ute efter. Man använder omskrivningar och påhittade ord bara för att göra det mera märkvärdigt.

Rätt målgrupp ska anmäla sitt intresse, så de visar upp fräscha hemsidor på Internet där de uppmuntrar jobbsökande att registrera sig som sökande. Ofta med begränsningen att de är branschspecifika. Flera av dem skriver att de samarbetar med flera bemanningsbolag och att de har de främsta HR-konsult-firmorna och headhunterbolagen till hjälp med urvalet. Detta för att få sökande att förstå hur goda förutsättningar du har att lyckas få jobb med deras hjälp. Eller så står det att de har de allra senaste marknadsundersökningsverktygen och de mest moderna kandidatinsamlingssystemen. Det låter ju bra!? Avsikten med att begränsa urvalet och locka rätt potentiella medarbetare att knapptrycka sig in i deras arkiv, är för att detta underlättar för matchnings-bolaget när de ska göra sin filtrering och matchning sedan förstås. Men det säger de ju inte!

Numera finns det hundratals såna här matchnings-sajter av varierande slag på nätet. Några är branschspecifika, yrkeskategoriserade eller geografiskt begränsade. Andra skryter istället med att de är störst bäst och de mest moderna. Deras budskap pumpas ut i korta fraser för att locka dig att registrera dig även hos dem, och de där fraserna är proppfulla med superlativ. De skrämmer en så att man inte vågar låta bli att registrera sig och de lockar en att lägga in sitt CV i deras CV-databas, för vad har man att förlora? Och som sökande garderar man sig genom att registrera sig på så många matchnings-sajter man bara orkar. Ja. Då sköter ju jobbsökningen sig själv sen!? Nähäää du! Glöm det! Det här funkar bara för en mycket liten skara sökande. Det finns faktaunderlag och statistik som visar att detta är en jobbsökningsmetod som passar vid ca 2% av alla rekryteringar som görs i landet. Profilen som får jobben är så gott som alltid en råkopia av den som profil arbetsgivaren sökte i sin annons.

Men det här är inte bara ett slumpartat lotteri utan kan lika gärna vara ett fejkat arrangemang från bolagens sida, för det är inte ovanligt att arbetsgivarna inte ens söker medarbetare. Det förekommer att de bara använder de här hemsidorna i reklamändamål. Ibland är bolagen endast ute efter att undersöka om de har de främsta förmågorna under sitt tak eller om det möjligen finns begåvningar där ute som de skulle riskera förlora till konkurrenten? Eftersom flera av matchnings-sajterna fakturerar bolagen först då uppdraget är utfört, finns det bolag som lämnar in fiktiva annonser på det här sättet.

De fejkade platsannonserna är ett sätt att glänsa och se till att attrahera rätt talanger på marknaden samtidigt som de visar konkurrenterna att de har råd att investera i PR och kan unna sig att lite nonchalant fiska efter framtida kompetenser. Ibland visar bolagen upp sig och bannerannonserar d.v.s. skyltar med sin logga på de här matchnings-sajterna bara för att undersöka vilken typ av talanger som intresserar sig för dem. Ett sätt att mäta hur populärt bolaget är bland nyutexaminerade från en viss högskola eller ett visst universitet t.ex.

På motsvarande sätt finns det givetvis sökande som inte alls är ute efter något nytt jobb, för de har redan ett, de vill bara kolla vad de är värda på arbetsmarknaden. En jämförelse med vad de har för att se vad de istället skulle kunna få. Du kanske redan har genomskådat de bakomliggande skälen till deras CV-propaganda och sett att deras förespeglingar är falska? Isåfall tar du de här sajterna med en nypa salt, trycker in dina uppgifter mest för skojs skull och struntar i om det inte leder till något jobb?

Fast om du har förlitat dig till dem, och trodde på det de utgav sig för att göra åt dig så finns det risk för ett visst mått av besvikelse. Jag vill lyfta ett varnande finger. Lägg inte alltför många timmar på de där sajterna, om du inte ser det som ett rent tidsfördrivför och gör det för ditt höga nöjes skull. Vi svenskar tycks ha en enorm förkärlek för slumpmässiga lotterier, och det är ju detta, så håll till godo i sådana fall! Annars rekommenderar jag dig att inte lägga någon större vikt vid dem, för de är inte värda insatsen i form av tid även om deras tjänster skulle råka vara gratis.

E Eklund


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Klockan lördag, 10 januari, 2009 , Anonymous Anonym sa...

Jag har läst Håkan Syréns CV.
Håkans CV är vad jag kallar en vanlig hederlig gammalmodig meritförteckning. Trots Håkans brist på CV-kunskap så fick han ett bra jobb eftersom hans meritförteckning gav honom jobb som Sveriges överbefälhavare.

Själv fick jag för ett halvår sedan, av Arbetsförmedlingen, i uppdrag att skriva min egen CV som skulle skickas till både Jordbruksverket och Länsstyrelsen. Jag mejlade iväg min meritförteckning till ett sånt där CV-företag och bad dem om hjälp att konvertera min meritförteckning till en CV. Jag har inte fått något svar än :-)

Mvh Max Hobstig

 
Klockan söndag, 11 januari, 2009 , Anonymous Anonym sa...

jag kan hålla med ovan kommentarer gällande en något överdriven tilltro till dessa CV databaser. Därför är det roligt att se tat det finns rekryteringsbolag som ger oss arbetssökande ett mervärde som t ex www.curri.se där man förutom regga sitt CV kan man här läsa om vad andra har erfarenheter om arbetsgivare - detta är kanon!

 
Klockan söndag, 11 januari, 2009 , Blogger Teame2 sa...

Institutionaliserade ger sina kloka råd åt andra institutionaliserade...

Ju fler man kommer i kontakt med som har använt de här CV-databas,- och jobbmatchnings-sajterna, desto fler besvikelser får man ta del av.

De negativa kommentarerna är vanligare än de positiva, men det behöver inte betyda att de är sådär dåliga. Det kan med stor sannolikhet bero på att förväntningarna har varit höga. Man hade hoppats på att det skulle leda till jobb eller åtminstone till en anställningsintervju, men så blev det inte.

Tack för tipset om curri.se. Att de erbjuder feed-back på det viset ställer ju lite krav på företagsledarna. Fast jag skulle gärna se att det fanns ännu fler forum för erfarenhetsutbyte. Våra nätforum är alltför ofta koncentrerade på en utvald samhällsgrupp och då blir det lätt en klubb för inbördes beundran.

Jag menar att det behövs många fler gemensamma kunskapstorg. Platser där man inte har vattentäta skott mellan de mer eller mindre utpräglade samhällsgrupperna. Diskussionsforum som gick hem både bland redan anställda och arbetsgivare, personalchefer och de som befinner sig på arbetsmarknaden. Det skulle vara bra att få igång meningsutbyten mellan dem och alla de som står utanför.

När får vi se öppna forum där arbetslösa kan studsa åsikter sinsemellan och samtidigt få respons från personalchefer eller andra aktörer som kan slå hål på myterna om hur man får jobb. Idag bildas enskilda läger, där likasinnade söker sig till varann och där fördomar om omvärlden tyvärr förstärks.

Jag känner flera studenter från högskolor och universitet som menar att deras föresäsare har varit inom den akademiska världen hela sitt liv. Extremt duktiga specialister på sitt område, men som saknar förmågan att se hur deras akademiska kunskaper matchar arbetsgivarbehoven. Forskare, doktorer och experter som aldrig satt en fot ute på den privata arbetsmarknaden. Det är inte konstigt att studenterna står handfallna när inte ens föreläsarna förstår hur det de lär ut ska användas i praktiken. Vad får det här för konsekvenser i samhället?

Att landets föreläsare saknar förståelse för hur deras teoretiska kunskaper ska översättas för att komma till nytta i studenternas framtida arbetsuppgifter ute på företagen, är dessvärre ganska vanligt förekommande.

Det finns å andra sidan finns det högskoleutbildningar och diverse kurser på universitet där studenterna får de rätta förutsättningarna för att skapa bra relationer till företagsledarna. Kurser där praktik och fältresearch ingår finns ju. Där får studenterna redan under studieren god kännedom om företagen de så småningom ska söka sig till. Men många tar för givet att den typen av länkar vidare till arbetsmarknaden är en självklarhet. Det vore önsvärt, men så är de inte på långa vägar!

Högskolorna har fortfarande alldeles för många kurser vars lärare eller föreläsare aldrig någonsin gör någon koppling till arbetsmarknaden. (Nu nickar många igenkännande.) Orsaken är att de inte behärskar området. Institutionaliserade föreläsare som inte har någon som helst kunskap om hur det går till på den privata jobbmarknaden. (Dem känner vi igen) Den dagen då studenten är färdig med utbildningen kastas han/hon ut att söka jobb på helt outforskade hav.

Vill vi att våra universitet och högskolor ska forma framtidens akademiker till såhär inskränkta individer?

Varför fler forum?
Du tänker kanske att det finns flera forum redan. Och det gör det förstås. Mer eller mindre seriösa sådana. Vad jag är kritisk emot är att de många gånger tenderar att bli "the blind leading the blind". Felaktiga sanningar och myter om företeelser sprids inom forumet och det ökar bara distansen mellan grupperna.

Ett axplock forum presenteras slumpmässigt och utan någon som helst rangordning här:

* Forum för ekonomi & teknik http://www.forum-fet.fi/main.php?pId=176&liveVersion=2008-11

* Aktivdemokrati http://www.aktivdemokrati.se/AD-forum/viewtopic.php?f=42&p=4677

* Passagen/Debatt/Jobb & Utbildning http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=500000000000019

* Frida Forum
http://www.frida.se/forum/trad.php?id=475470

* S-bloggar
http://www.s-bloggar.se/l/deqz8/arbetsloesa-under-haard-press

* Allt För Jobbet http://www.alltforjobbet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=47&Itemid=90

* Loading
http://loading.se/forum.php?thread_id=34431&page=28

* Utanförskap http://www.utanforskap.se/forum/viewforum.php?id=4

* Vi Vill Jobba http://forum.vivilljobba.nu/index.aspx?pid=68421714-e2ea-4b98-a1e6-6b6e6e838123

* Företagande http://www.foretagande.se/component/option,com_smf/Itemid,10011/topic,158.0/

* Student forum http://www.student.se/forum/f50t8806smax.html

* Studentkåren http://www.studentkaren.se/forum/showthread.php?t=1221

* Skalman
http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=44&p=500941

* FSA Akademikerhuset http://www.fsa.akademikerhuset.se/Sidor/default.aspx

* Karriärguiden http://www.karriarguiden.se/forum/soeka-jobb/

* Kolozzeum http://www.kolozzeum.com/forum/archive/index.php/t-59099.html

* Vi mellan jobben http://www.vmj.se/forum/

* Flashback https://www.flashback.info/showthread.php?t=251802

* DIK
http://www.dik.se/www/dik/web.nsf/dx/Arbetssokande-och-arbetslosa

* 7Ehimlen
http://www.7ehimlen.com/Code/U2U/MessageBoardThread.aspx?tid=3640&gid=18

* Enavalladom Devote http://enavalladom.devote.se/_pgs/forum/forum_forum.php?fid=2486

* De arbetslösas forum, Aftonbladet http://blogg.aftonbladet.se/26/perma/138766/

* Hitta Jobb http://hittajobb.blogspot.com/search?updated-min=2009-01-01T00%3A00%3A00%2B01%3A00&updated-max=2010-01-01T00%3A00%3A00%2B01%3A00&max-results=4

* Jobba hemifrån http://www.jobbahemifranforum.se/viewforum.php?f=32

* Londonsvenskar http://forum.londonsvenskar.com/viewforum.php?f=3&start=30&topicdays=0

* Ungsvensk
http://www.ungsvensk.se/showthread.php?t=1039

* NKMR
http://forum.nkmr.org/viewtopic.php?p=7647&sid=8e07851f0db762e61e4b730c7641870c

* Bloggforum
http://www.blogg-forum.se/aktuella-mnen/262-plusjobben-en-fejkad-ra-ddningslina-t-arbetsla-sa.html

* Iranska fans forum http://forum.iranian.se/tags.php?tag=arbetsl%F6shet

* SoldF.com Forum http://forum.soldf.com/lofiversion/index.php/t26574.html

* Cosmopolitan http://www.cosmopolitan.se/forum/karriar/utbildning/arbetslos-och-vill-ha-jobb

* Arbetslös Ecomunnity http://arbetslos.ecommunity.se/

* Levande Historia http://www.levandehistoria.se/node/178

* Volunteer Forum http://www.volunteerforum.org/forum/soka-jobb-som-passar-for-eller-at-en-eremit-ensamvarg-t2696.html

* Familjeliv http://www.familjeliv.se/Forum-5-68/m37255915.html

* Ideellt Forum http://www.ideelltforum.se/default.asp?menuItem=31&subMenuItem=507

* Forum 50+ http://www.forum50plus.se/arkiv.asp

* Reumatiker http://www.reumatiker.se/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=4631&sid=18b1b1fc246da00063e9429bb16bcb33

* Grafiskt Forum
http://www.grafisktforum.org/archive/index.php/t-1418.html

* Sunt Liv
http://www.suntliv.nu/AFATemplates/Page.aspx?id=10187

* Jag Hatar Mitt Jobb http://www.jaghatarmittjobb.nu/

--------

E Eklund

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida