Af har förbättringspotential
Följande skrev SACO:s ordförande Anna Ekström
"Så här skulle vi vilja förbättra arbetsförmedlingen så att den kan ge bättre service till arbetssökande med högskoleutbildning:"
I texten återfanns konkkreta förslag som här redovisas i korta drag:
"1. Goda kunskaper om arbetslösas utbildningar, yrken och potentiella arbetsgivare är en förutsättning för effektiv förmedling. "
"2. Upphandling kan göra det möjligt att mer flexibelt anpassa utbudet av tjänster efter rådande behov. Ökad konkurrens i förmedlingsbranschen kan också på sikt vara ett sätt att uppnå bättre resultat. "
"3. Matchning, det vill säga att se till att arbetslösa snabbt kommer i arbete, är en av arbetsförmedlingens huvuduppgifter. Under senare år har Ams satsat mycket på att bygga upp kundtjänster som ska ge service och information så att de arbetssökande kan klara mer av jobbsökandet själva. Med en effektivare matchning följer att mer av förmedlingens resurser kan satsas på dem som har svårast på arbetsmarknaden."
"4. Praktik är ofta ett effektivt sätt att hjälpa den som är ny på arbetsmarknaden att få viktiga erfarenheter och en referens. I dag har arbetslösa akademiker alldeles för svårt att få praktikplatser, något som bland annat beror på att pengarna går till friår i stället för till praktik. Fler praktikplatser är mycket bättre än friår eller arbetsmarknadsutbildning för arbetslösa akademiker! "
"5. Lär av Danmark! I samarbete med Sacos systerorganisation AC har den danska regeringen och arbetsmarknadsmyndigheten inrättat ett nytt stöd för småföretag som anställer den första akademikern - isbrytarjobb."
Anna Ekström SACO:s ordförande har konkreta förslag, men vilka av dessa skulle fungera i praktiken? Det är riktigt att Ams har satsat på att bygga upp kundtjänster för att ge service och info men om det innebär att man har rustat individer att klara jobbsökandet själva? Jo, några Ams-enheter har visat att de förändrat sitt arbetssätt och tränat sin personal att göra så, men hur många är de?
/E Eklund
Andra bloggar om: yrkesutbildning, kompetens, karriär, drivkraft, kontakter, beslutsfattare, arbetslöshet bland invandrare, arbetslösa akademiker, arbetslöshetsproblem, a-kassa, arbetslöshetsersättning.
4 kommentarer:
Hallå.
Jag har sökt jobb i ett år nu. Arbetsgivarna tycker att man är överkvalificerad för tjänsterna jag söker. Många intervjuer har slutat med att chefen har skrattat och sagt att jag har haft bättre utbildning än han och jag tror att det har varit svårt att ta.
Nu jobbar man i ett kök på ett dagis. Funderar på att flytta utomlands.
/Vilse i pannkakan
Och då frågar jag vad som är annorlunda med SACO:s förslag jämfört med det som finns mer än att man har bytt ut lite ord här och var? Tala om vad som hjälper mig snälla.
`Expressions of time´
Alldeles för många har gått och trott att det där med arbetslös drabbar inte mig, och har man bara en bra utbildning så är man alltid garanterad jobb. Det har man fått inpräntat sen barnsben, Nu ser det inte ut så. Nu drabbar arbetslösheten akademikerna också. Här står man så med en gedigen utbildning. Spjutspetskompetens med Chalmers i ryggen. Vad ger det mig när jag är från ett annat land? Kör taxi och lägger sparade pengar på att hålla mitt flygcertifikat vid liv. Tappar flygtid, men måste pressa schemat för att hinna med så många taxikörningar som möjligt. Alla mina Chalmerspolare har jobb. Flera av dem erbjöds t-o.om. platser redan under studietiden. Funderar på att byta efternamn faktiskt.
Ingen Svensson
Dags att vakna nu när det handlar om andra än proletariatet?
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida