__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Överflödssamhället

torsdag, oktober 13, 2005

Överflödssamhället

Hur är det med jobben egentligen? Vi kanske kan ana att det finns fler jobb därute än vi trodde? Överflödssamhället redovisar tydligen inte lediga tjänster på det vis AMS skulle önska? Hmm...!?

Den 10 oktober kunde vi läsa följande i DN av Bosse Andersson:

"Allt färre arbetslösa
får jobb genom Af "
är rubriken. Vidare kan man läsa i Bosse Anderssons artikel:
"Det står faktiskt i lagen om arbetsförmedling att arbetsgivare är skyldiga att anmäla alla lediga jobb till arbetsförmedlingen, men den lagen har aldrig upprätthållits. Straffet för den som inte anmäler ett ledigt jobb är egentligen böter, men ingen har någonsin varit i domstol för att ha brutit mot den lagen."
Därtill berättar man att:
" Förra året var 73 procent av de nya jobben i Sverige tidsbegränsade och arbetsförmedlingarna får bara in ungefär vart femte av dem. Mer än hälften av de fasta jobb som tillsätts har varit anmälda till arbetsförmedlingen, men när de fasta jobben blir färre minskar den totala andelen jobb på arbetsförmedlingarna. "
Bosse Andersson DN
För dig som vill läsa annonsen i sin helhet klicka på länken till artikeln på DN:s hemsida
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=470428&previousRenderType=14

Vem ska anmäla att ledigt jobb inte anmäls?undrar jag. Vem har nytta av anmälan?
Notera att ytterst få jobb av den totala arbetsmarknadens befintliga anmäls till arbetsförmedlingen. Möjligen en följd efter avregleringen? Arbetsgivarna har funnit andra intressenter som är dem mer behjälpliga och som bemöter dem med en något högre servicegrad kanske?

I DN:s artikel används begreppen tidsbegränsade och fasta jobb. Som jag ser det sker det på ett förunderligt vis eftersom begreppet fasta jobb knappast existerar i praktiken och tillsvidareanställningar är så fast som det kan bli i princip. Vad är fast anställning idag?
Lite ironiskt skulle jag vilja säga att alla jobb är tidbegränsade idag. Vi vet bara inte på hur lång tid. Förr i tiden var det på livstid.

Jag återkommer ännu en gång till påståendet att det finns fler jobb att tillgå än vad vi tror.
Vi betraktar världen ur vårt eget lilla nyckelhål och gör antaganden. Den generella uppfattningen är att det inte finns några lediga jobb. Varför letar vi lediga jobb? Rörligheten på arbetsmarknaden fungerar inte riktigt så. Det finns jobb att tillgå som vi inte ser. Jobb vars innehåll och uppgifter plötsligt uppmärksammades men som arbetsgivarna ännu inte trodde behövdes. Jobb som idag ombesörjs av flera andra befintliga medarbetare tillsammans som sliter för att hinna med det som behöver göras. Jobb som innebär att man man tillgodoser en nyupptäckt marknad som man inte visste fanns - förrän så en dag. Jobb som du kanske kan inspirera till själv genom att möta människor som förstår att de skulle behöva någon som du.
Det kan vara du som gör skillnaden mellan att anställa eller inte anställa.
/ E Eklund

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

11 kommentarer:

Klockan torsdag, 13 oktober, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Om alla parter pratade samma språk skulle allt se annorlunda ut. Det handlar inte bara om självinsikt att söka jobb. Det handlar om insikt om hur det ser ut med jobben på marknaden. Alla tror att det inte finns lediga jobb. Tror vi att dom inte finns p.g.a. att vi inte ser dem? Ursäkta, men det Bosse Andersson pekar på i DN var väl inge nytt? Jag känner mig osäker och obeslutsam om vem jag ska anställa men inte är det Af jag vänder mig till för att få rätt folk.

 
Klockan torsdag, 13 oktober, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Viktig läsning för chefer och personalansvariga!
/Anton P

 
Klockan torsdag, 13 oktober, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Många dumma fördomar om att arbetssökande hos AF är dummare än andra.
Wiksell

 
Klockan torsdag, 13 oktober, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Av 29 procent - hur många var kommun, stat och myndighet? Spana in platsjournalen och säg hur många av dom som är privata. Har själv jobbat på Af och vet att många jobb redan är tillsatta när dom anmäls. Men man anmäler för att man ska. Så vad är situationen?
OSÄKER

 
Klockan torsdag, 13 oktober, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Snart vet man inte. De e under all kritik./J

 
Klockan torsdag, 13 oktober, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Inbördes rivalitet och konkurrens om jobben stör ordningen. Arbetslivet kan erbjuda intressanta möjligheter men AMS gör det inte intressant för oss arbetsgivare att vända sig till dem. Kollegor på andra orter har bättre dialog med Af än vad jag har men då är Af en del i nätverket tillsammans men Näringslivsenheten på kommunen. Då funkar det kanonbra där. På Af här sitter ett par dönickar som inte begriper hur man måste tänka som arbetsgivare./AS

 
Klockan torsdag, 13 oktober, 2005 , Anonymous Anonym sa...

AMS har ett oförtjänt dåligt rykte. Se tiden an bara. Låt högern få tro ett det löser det sig. Bor man på en mindre ort finns inte mycket att göra. Storstäderna har helt andra möjligheter. Vad har jag för chans att nå jobben? Flytta?

 
Klockan torsdag, 13 oktober, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Jättebra! Den här artikeln ansluter sig direkt till regeringens syn på arbetsgivarna. Vi redovisar inte jobben för AMS och bryter mot lagen. Effekten av den här artikeln blir väl att arbetslösa kräver att vi ska betala böter eller? När skrevs lagen om arbetsförmedling? Har lagen och reglerna betytt att arbetsförmedlingen tagit itu med sina egna åtaganden? Du gör klokt i att se efter om företagskontakter och matchning är lösningen. Undvik däremot att klandra oss arbetsgivare. Vi har försökt klara vår uppgift på egen hand. Se till att det blir folks tid att få upp ögonen. Jag är glad om arbetsgivare tar DN-artikeln på mindre allvar än de brukar. Vår hjälpsamhet kan inte prisas högt nog, men vad har vi för det. Är det bara vi som ska ordna jobb? Tanken på det gör mig rasande. Ingen av politikerna är säkra på vad som är bäst att göra. Hur får vi folket att ta ansvar för sin egen utveckling i yrkeslivet? Anställd eller ej, vad har det för betydelse? Många går om kring i hopp om att finna det dom söker. Hur ska de göra? En säger ett, en annan säger något annat och det är svårt att avgöra vem som har rätt. Jag är väl den siste av min generation som håller med E Eklund. Förespråka enskilt arbete i yrkeslivsutvecklingen. Lär dem hur de ska göra istället för att klanka på oss att lösa problemet med arbetslösheten./RSK

 
Klockan fredag, 14 oktober, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Tidningarna är späckade med debattinlägg som redovisar siffror och statistik, Det säger mig ingenting. De ändringar AMS har gjort genom åren har inte gett någon direkt återverkan på arbetsmarknaden. Arbetsgivare har förståeligt nog annat att syssla med än att rapportera in och anmäla jobb. Normala förekomster av anmälningar bekräftar Af:s myndighetsstruktur. Justeringsnivåer och åtgärder. Anförtror du ditt yrkesliv åt dem? Sofia

 
Klockan söndag, 30 oktober, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Hejsan E

Gillar det du skriver. Utan krusiduller och tjafs. Vad folket behöver är inte mer reglar och paragrafer eller nya försök att tränga in folk i ett ledigt hål. Du har helt rätt i det. Visa hur man ska göra för att greja det själv, Det är vad dom allra flesta vill. Och det är vad handläggarna på Af själva vill men inte kan. Jag vet det!

 
Klockan söndag, 30 oktober, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Har du anknytning till Skaftö?
Vi hade sommarställe där. I Rågårdsvik. Där är fint.

Tack för en bra blogg.

"sommargutten"

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida