__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Inadekvat och överdriven oro

fredag, februari 17, 2006

Inadekvat och överdriven oro


Regeringens styrning av AMS utgör ett konkret bevis på hur nationell
oro och stress förvärrar arbetslöshetsproblem.


I vårt samhälle pumpar vi dagligen ut skrämmande information om hur få lediga platser det finns och hur svårt det är att få arbete idag. Över miljonen medborgare står utanför arbetsmarknaden, vilket innebär att närmre tre och en halv miljoner svenskar på ett eller annat sätt lever i daglig kontakt med svårigheterna som drabbat landets arbetslösa.

Men politikernas och massmedias beskrivning av det förtvivlade sökandet efter lediga platser baseras på den föråldrade uppfattningen att det är via annonser, matchning och skapande av tjänster och ledigt utrymme på företagen som är lösningen. Vi blir alla oroliga över den arbetslöshetssituation vi måste leva med, trots att situationen inte innebär reella faror som vi måste övervinna för att åstadkomma en lösning. Oron och våndorna slösas på fel saker och gör ingen nytta. Problem som bara finns i vår fantasi förvärras.

Att människor i arbetslöshet under längre tid och med stor variation har förnedrats innebär att många tappat förtroendet för AMS och Af. Det medför ökad risk för politikerförakt och misstro. Störst blir de nationella problemen så snart arbetslöshetsfrustrationen blir så konstant att den övergår till en vanemässigt likgiltig eller destruktiv hållning. Det vi kan se som en konsekvens av sådan vanemässigt likgiltig eller destruktiv hållning utmärks av ilska, spydiga kommentarer och andra fullt naturliga reaktioner på den besvärliga arbetslöshetssituationen. Men främjar det drivkrafterna att söka jobb?

Av den anledningen var Alliansens bevarandeplan av AMS ett politiskt feldrag. Det initiala motmedlet mot arbetslöshetsproblemet är som det ser ut idag att skapa ökad tillit. Det enda människor i arbetslöshetssituationen behöver och som krävs för att generera den rätta motivationen är att erbjuda egenkontroll och bästa möjliga förutsättningar individuell påverkansmöjlighet på situationen.

Klara bevis på regeringens och AMS oförmåga att eliminera den oro som är förenlig med arbetslöshetssituationen är den ständigt ökande arbetslösheten eftersom människor inte erbjuds rätt jobbsökningsverktyg som gör det möjligt för var och en att själva förändra sin situation. Motivationen försvagas i samma takt som misstron till beslutsfattare och arbetsgivarna frodas. Detta trots att rörligheten och nyrekryteringar ur beslutsfattare och arbetsgivares perspektiv alltjämt fortlöper. Men rekrytering sker i nio fall av tio via andra kanaler än de politiker (AMS och AF), massmedia och därmed folk i allmänhet känner till.

Alliansen borde valt att göra ett annorlunda strategiskt val beträffande AMS.


E Eklund


2 kommentarer:

Klockan lördag, 18 februari, 2006 , Anonymous Anonym sa...

Men det går inte att hitta ett koncept som passar alla. Gilla läget tjejen ! Du kan inte förändra världen men du kan låta världen förändra dig !

(SJ)

 
Klockan måndag, 20 februari, 2006 , Anonymous rk sa...

Konceptet ÄR rätt. Eklunds tips har hjälp mig till flertalet givande intervjuer vilka några resulterat i konkreta erbjudanden om anställning, i stort sett på fläcken. Rätt folk har luskats fram (inte nödvändigtvis chefer) och papper skickats till dem. Inga CV, inga betyg, bara det du vill förmedla i första skedet. Av 10 brev till allt från SCA till Securitas fick jag personliga svar från SAMTLIGA! Några (3 av 10) bad mig återkomma lite längre fram ang jobb. Det är hela 30%... Ingen dålig siffra. 7 av tio svarade inom 2 v och tackade för visat intresse men att de just nu inte hade något att erbjuda. ALLA (!)tyckte att initiativet var gott och önskade mig lycka till i min strävan efter ett schysst kneg. Nu skall jag på intervju i morgon för att jag vill sadla om lite. Inga papper nu heller, jag är utan konkurrens och tror att jag ligger bra till. En kille skall flytta och då finns en vakant tjänst på just denna position i företaget. Tips från en god vän, för övrigt.

Världen kan inte förändra dig men din värld kan DU förändra. Avsevärt dessutom!

Stora tack till Eklund.
/Robert

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida