__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Arbetslöshet - värsta sörjan

måndag, februari 13, 2006

Arbetslöshet - värsta sörjan


Hur många arbetslösa är vilseledda att söka jobb på fel sätt av gammal vana? De flesta av landet arbetslösa går runt i sörjan utan att ha en aning om hur de skulle kunna göra för att få jobb.


Det välkända sättet att söka jobb genom att leta efter annonser känns säkrare än det okända sättet att leta efter jobb som jag inte kan finna i några annonser. Ja, det är kanske logiskt, men det är förbaskat dumt när det inte leder till jobb. Även om det välkända visade sig bedrövligt och inte fungera ens efter den åttahundratrettiofjärde gången under det tredje arbetslösa året som man sökte jobb via annons, törs man som arbetslös inte ifrågasätta det. Man fortsatte träget och envist eftersom det var det enda man behärskade och kände sig säker på.

Att få nej efter nej till ansökningarna eller att inte få någon respons alls, sliter ut en människas självförtroende att söka jobb. Och att möta arbetsmarknaden blir svårare och svårare för var gång man ratats. Ändå fortsätter man. Jobbsökningstekniken man fått att fungera så fantastiskt bra att den går på rutin känns som en riktig uppgift och man skulle bli upprörd om någon kallade det ett meningslöst sätt att ignorera verkligheten på.

Det där andra, och som man tycker suspekta sättet, att nå ett jobb på undviker vi att ens stifta bekantskap med. Om de där fungerande jobbsökningsmetoderna presenterades skulle jag som arbetslös i det läget välja att varken titta ditåt eller lyssna på det örat, eftersom det skulle innebära att jag måste omvärdera de tre år jag ägnade mig åt traditionellt annonsletande.

Vid närmre granskning av arbetslösas befintliga informella kontaktnät visar det sig ofta att man inte ens anförtrott sig sina karriärplaner. Ovanan att tala om sig själv, kanske i gott sällskap med Luther och Jante, hindrar mig som arbetslösa att ens berätta om min situation för dem jag träffar. Än mindre tala om mina planer eller förhöra mig om hur det ser ut på arbetsmarknaden inom det och det området.

Alltså kan jag som arbetslös välja att stanna och bittert titta runt mina egna stillastående fötter medan jag gnäller över att det inte går att få jobb. Så bra, då har man ju fått det som man ville. Det är nämligen omöjligt att nå det arbete på den dolda arbetsmarknaden som skulle vara det optimala för en, om man inte först vågar erkänna för sig själv att det faktiskt finns möjlighet att nå det. Det andra, med att tala om sig själv och söka jobb via kontakter, det kan man öva på och bli bekväm med att göra, men man måste våga pröva för att komma dit.

Som avrundning citerar jag Robert/Robban Broberg:

”Det är bättre att vara ute på hal is och ha det glatt
än att gå i lera och sörja.”

E EklundAndra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Klockan måndag, 13 februari, 2006 , Anonymous J .R .Y sa...

Hejsan!

Livsåskådning ur mitt nyckelhål inom Human Resources. Rangordnar medelmåttor och stjärnor inom karriärplanering. Medelmåttorna och de ännu sämre lottade gör som du skrev. Stjärnorna bygger upp kontaktnät bland pålitliga kontakter innen de behöver dem.Ringer man dem för rådgivning bland kontakterna får man alltid ett snabbt svar. De är också bättre skyddade vid förändringar i arbetslivet. De drar bara i några trådar så är de fångade av sitt eget skyddsnät.

/Jennie

 
Klockan måndag, 13 februari, 2006 , Anonymous Anonym sa...

Bara för att de förlösts rakt in i socialgrupp ett A ja! Vem skulle ha problem då ?

 
Klockan tisdag, 14 februari, 2006 , Blogger E Eklund info@teame2.se sa...

Med "formella kontakter" avses kontakter som innehar en titel, en yrkesroll eller rentav en arbetsbeskrivning som beskriver vad han/hon har för ansvar som gör det självklart att det är dit man ska vända sig i en viss fråga ellr för att få vissa råd. Alternativt är den formella kontakten någon form av expert på ett visst område.
Du vänder dig förmodligen till en personalchef för att tala personalfrågor och du vänder dig till en ekonomichef för att tala om verksamhetens budget t.ex.

En "informell kontakt" är en person som kan svara på frågor, ge råd och hänvisningar utan att hans eller hennes titel eller roll gör det självklart. Inom en organisation och mellan företag utvecklas ofta just sådana informella kontaktvägar. Komplexa sådana. Dessa kontaktvägarna är inte helt uppenbara och sällan helt uttalade eller självklara. Men de informella kontaktvägarna finns där. D.v.s. andra informationsvägar än de som presenteras på papperet eller i ett organisationsschema. Det visar sig många gånger att dessa fattar avgörande beslut eller påverkar processer långt innan det ens nått de formella kontakterna.
Det är sådana kontaktvägar man är avsevärt behjälpt av att skapa egen förståelse för när man söker jobb.

Dessa informella kontakter uppkommer vanligtvis ur så enkla saker som individers personlighet eller snabbhet i uppmärksammande eftersom en person som bemöter omgivningen på ett sätt de omgivande föredrar, så väljer de dessa kontaktvägarna eftersom det fungerar smidigare än den formella vägen.

Du vänder dig förmodligen hellre till en person som du får förtroende för än den som du förväntades vända dig till för att det står så på mässingskylten på kontorsdörren.

 
Klockan torsdag, 16 februari, 2006 , Anonymous rk sa...

MEN DU ÄR JU SÅ GRYM! Nästa vecka skall jag, efter att ha varit på en kontaktintervju, gå på en nästa-steg-intervju. By YOUR book. Håll tummarna. Tilläggas bör att jag är ett s.k. hopplöst svårplacerat fall. Långtidsarbetslös, långtidssjukskriven mm. Ingen lätt eller angenäm sits. Så ni som nästan tappat hoppet - det finns ljus! Läs här - det hjälper. STOOORA tack till E.Eklund.
/Robert

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida