__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Varför är man så förändringsobenägna?

fredag, februari 03, 2006

Varför är man så förändringsobenägna?


Nuläge:

Fortfarande 2006 lär AMS arbetssökande att skriva korrekta CV, meritförteckningar och besvara traditionella intervjufrågor trots att mindre än 15 procent av alla tjänster tillsätts på det viset. Man håller sig envist och bestämt till traditionella jobbsökarkurser, trots att de inte leder till arbete.
Många av AMS kurser baseras på hur jobbsökning gick till under nittonhundratalets andra hälft, och delvis fortfarande går till inom offentlig sektor och på myndigheter. Människor som ska ut på en privat arbetsmarknad lär sig att ödsla tid på ”fel” (ickebehjälpliga) aktiviteter.


Önskeläge:

Arbetssökande har större framgång om/när insatserna utgår från de mindre företagens verklighet. Det innebär att ovana arbetssökande utvecklar sin förmåga att ta telefonkontakter, utveckla sociala kontakter och genomföra mer eller mindre informella möten, skapa sin egen relationsmarknadsföringsstil och göra personliga företagsbesök.


Svårigheter:

Det här fungerar bara under förutsättning att man som enskild person samarbetar av egen fri vilja. Många arbetslösa känner bitterhet och är besvikna över att de gjort ”rätt” enligt konstens alla regler när de sökt jobb via matchningsprinciper , men det har inte fungerat och veckorna, månaderna och åren har gått.
I kombination med en låg tilltro till arbetsmarknaden och möjligheterna att få arbete eftersom man inte kan se några ”lediga jobb”, i synnerhet vid högre ålder, kan ett aldrig så väl planerat program uppfattas som meningslöst, t.o.m. förnedrande. Jag tror inte att man muntligen kan övertyga någon fullt ut om att det här fungerar. Förtroende för arbetssättet och motivationen att fortsätta stärks först när man prövat en tid och förutbestämda delmål har uppnåtts.


Gemensamt mål:

Varför fungerar det inte inom AMS då, trots att man investerar i den här typen av program? Hela strukturen inom AMS och Af har ett annat syfte och annat fokus än att i första hand bistå individen att nå ut på arbetsmarknaden. Arbetsmetoder, om än aldrig så bra, fungerar inte så länge ingen känner det personliga ansvaret att följa individen till nytt arbete. Effekten blir att insatserna, trots stora satsningar, rinner ut i sanden utan resultat. Hur går till inom AMS och Af?

E Eklund

1 kommentarer:

Klockan torsdag, 09 februari, 2006 , Anonymous Arne-boom sa...

Hej!
Det har jag räknat ut för läge sen att Göran och dom ser till att få gott rykte om sig och det är viktigast i hela världen. Allt annat är samhällets avskum. Vi är ett drägg för dom som inte betyder ett smack.
¤Arne-boom¤

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida