__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Skicka ut din söksatellit i omloppsbana

söndag, februari 12, 2006

Skicka ut din söksatellit i omloppsbana


För att nå jobben behöver man som arbetslös på ett eller annat
sätt få förståelse för betydelsen av att komma in i arbetsomloppet.
Gör egna besök ute i arbetslivet och finn dina egna sökvägar.


Med arbetsomlopp menas den del av händelsernas centrum som utgör närhet till det egendefinierade yrkesmålet. Men du kan inte nå ditt personliga yrkesmål genom att gå omkring hemma och skapa teorier om hur det ser ut där ute. Det är där ute i arbetsomloppet man kan inhämta verklig kunskap om avståndet till målet och det är där du ska kommunicera med människor som begriper just ditt personliga budskap. Man behöver komma i kontakt med och skapa relationer med yrkesverksamma som gör det man själv avser göra eller arbeta med.
Exakt hur?


Det skiljer sig åt mellan en individ och en annan men man utgår från sitt egen bästa alternativ. Vad du behöver göra istället för att gå hemma och vänta på att någon annan ska ta ett beslut, är att skicka ut din egen bevakningssatellit i just den där omloppsbanan. Fråga! Intressera dig för det du ska arbeta med! Ta reda på mer! Man koncentrerar alltså inriktningen i det arbetsomlopp man ger sig in i till en individuell kravspecifikation.

Ja, det man kommit fram till att ens samlade kompetenser, ens vilja och förutsättningar skulle passa allra bäst till, det profilerar ens inriktning.

När man väl kommit in i det egna sökområdets arbetsomlopp och börjat kommunicera sitt budskap frodas ens eget engagemang och man börjar se de personliga möjligheterna i ett annat perspektiv. Idéer utbyts och tankar plockas upp. Varje individ blir på det här viset bärare av sitt eget budskap och de barriärer man tidigare byggt upp som ett försvar bryts ner utan påverkan eftersom man kommer i kontakt med så många människor som uppskattar vem man är för precis den man är. Individen tar man sig inte bara fram formella vägar utan kanske främst informella kontaktvägar. Och hamnar man inte rätt i kontakterna fortsätter helt enkelt resan i arbetsomloppet.

Sammanfattningsvis innebär tillvägagångssättet att man gör egna val, sprider sitt budskap. Upprepar, etablerar kontakter sprider sitt budskap, får återkoppling, gör nya val o.s.v. Själva poängen är att man verkar och rör sig inom ett mycket begränsat område. Då avser jag inte det geografiska området utan ens unika kompetens ,- och intresseområde.

Man skapar inte kontakter vitt och brett. Snarare snävt och oerhört specifikt, och vilka relationer som blir betydelsefulla beror på lite av varje. Du vet bäst vad som passar dig. Alla kontakter sker med de egna valen som utgångspunkt. På det viset kan vi påverka vår egen yrkeslivsutveckling och bättre möta det öde som väntar oss.


E Eklund


1 kommentarer:

Klockan måndag, 13 februari, 2006 , Anonymous zzzzz sa...

Omloppsbana då har det gått långt? Tomas Di Leva är mer verklighetsförankrad än du ditt UFO

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida