__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Specialtalangerna används inte

söndag, februari 26, 2006

Specialtalangerna används inte


Allmänhetens kunskaper om hur man som arbetslös når ett arbete är i det närmaste obefintliga.

Vår traditionella syn på struktur när det gäller hur man söker jobb, hur anställningar görs och hur rekryteringsprocesser generellt ser ut, grundar sig på det sätt som de som arbetar professionellt med personalfrågor och rekrytering använder sig av.

Det är inget konstigt med det, och det vore inget problem om det inte vore för att många arbetsgivare och beslutsfattare på de små och medelstora företagen sällan behärskar sådana strukturerade sätt att rekrytera. De är bra på sina respektive yrkesområden och bryr sig mindre om att lära sig hur man ska följa givna procedurer när man anställer. Oftast vänder de sig till bekanta och yrkeskontakter när de behöver folk, och de annonserar ytterst sällan.

Som arbetslös har man oftast orealistiska förväntningar på hur jobbsökning går till och tänker i orubbliga banor trots att de saknar tillräcklig inblick i hur anställningar verkligen görs. De intar därtill en försvarsattityd gentemot det för dem okända som hindrar dem att avsätta tid för rätt aktiviteter. Ofta har arbetslösa en värderande begåvningsteori som innebär att man antar att arbetsgivare väljer ”rätt” person utifrån en granskning av objektiva kriterier.

Dessutom överskattar arbetssökande gärna betydelsen av formella meriter. Det som får som följd att de gärna håller sig hemmavid där de anonymt skickar iväg ansökningshandlingar med brev och CV utan att de har en aning om kretsloppet i organisationen som annonserade ut en ”ledig” arbetsplats.

Det vore mycket ”smartare” att använda helt andra specialtalanger för att nå en lösning, men man känner inte till hur man kan göra häpnadsväckande framsteg i sin egen arbetslivsutveckling. Vägen från arbetslös till den optimala lösningen är så diffus och främmande att man väljer att hålla fast vid icke-fungerande jobbsökningsrutiner.

E Eklund

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Klockan måndag, 27 februari, 2006 , Blogger E Eklund info@teame2.se sa...

Förändringsobenägen Hans Karlsson

"Hans Karlsson vill inte ändra några villkor inom arbetsmarknaden i grunden för att fler jobb ska kunna skapas. Den modell som finns har de bästa förutsättningarna, menar han. Någon förändring kommer man inte att se de närmaste åren."

Ovanstående text återfinns på http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=261271

Där kan man även läsa Hans Karlssons profetior under rubriceringen:
"Jobben kommer från och med nu"

"Jobb: Alla pratar om det, men få har sett det. Ljuset på arbetsmarknaden. Men arbetslivsminister Hans Karlsson tvekar inte. Nu kommer jobben, men han medger också att tidigare pro-gnoser om jobben har slagit fel"


Skrivet av 'teame2', 27.feb.2006, kl.08:22 på Passagen Debatt Arbetslös

 
Klockan måndag, 27 februari, 2006 , Blogger E Eklund info@teame2.se sa...

Min kommentar till artikeln i GP

Löften saknar betydelse i den aktuella nödsituation som råder. Ett ambulerande läge synligt på arbetslöshetsmarknaden. INTE på arbetsmarknaden. Och däremellan råder okunskap om hur man ska lyfta de arbetslösa människorna över de höga skyddsmurar som regeringens AMS byggt upp. Hans Karlsson talar i artikeln om hur kunskap/kompetens har en avgörande betydelse. STÖRTLÖJLIGT. Hur många arbetslösa är väl inte högutbildade akademiker?
Problemet är inte bristfälliga kompetenser. Problemet är vetskap om hur man själva finner vägar genom över eller under den förbaskade administrativt kontrollerande AMS-muren som avgränsar arbetslösa och arbetsgivare från varann.

E Eklund

 
Klockan måndag, 27 februari, 2006 , Anonymous K Hansson sa...

Hej min vän.
Bästa sättet att få ner arbetslöshetstalen är att satsa på säkrare vägar till arbete. Och då menar jag absolut inte vägar via rekryteringsföretag och färdiga annonser. Anmärkningsvärt är att kunskaperna inte fått större spridning. Du gör ett gott jobb för att öppna upp ögonen på dem Eklund.

/Kenneth

 
Klockan måndag, 27 februari, 2006 , Anonymous Anonym sa...

Med dina tolkningar undviker man naivt att tolka verkligheten som är sann.
Det räcker inte med såna här påhopp. Vad blir bättre för att du gnäller hela tiden ? Vi som lever i nuet gör på det sättet som inpräglades i oss för längesedan. Ge oss mer lediga jobb så ska du se att det blir bra. Men först måste du förstå att dom finns inte. Det är bara du som är så tom i huvudet och inte kan få in det nån gång. Felet är arbetsgivarnas som inte ser till att ordna fler jobb och att de har satsat i låglöne- länder.

 
Klockan måndag, 27 februari, 2006 , Blogger E Eklund info@teame2.se sa...

Oj.

Jag försöker bara rikta uppmärksamheten mot den enskilda människans möjligheter till framgång och peka på ett beprövat arbetssätt som leder till arbete.

Det finns ju faktiskt metoder att med små framsteg nå det egna målet.

Det är min önskan att förmedla om andras erfarenheter av att få möjlighet att kunna göra egna val och ta egna beslut i livet.

Om det kan hjälpa människor i arbetslöshet så har jag bidragit i det lilla jag i min obetydlighet kunde tillföra.

 
Klockan måndag, 27 februari, 2006 , Anonymous Anonym sa...

! ! !
är det någon som lägger tiden på fel aktiviteter så är det väl du !!!

 
Klockan tisdag, 28 februari, 2006 , Anonymous Squee sa...

Jag blir bara så ledsen när det inte finns någon utväg någonstans överhuvudtaget.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida