__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Ringrostiga metoder

onsdag, mars 01, 2006

Ringrostiga metoder


Än så länge har vi varken sett att Alliansen eller sittande regering tänka om och föreslå något konstruktivt avseende AMS-frågorna tyvärr. Inte något som på lång sikt innebär något positivt och hållbart ur arbetslöshetsperspektiv menar jag. Politikerna behärskar uppenbarligen inte området?

Vad vet

  • våra politiker om hur man kan anpassa sig till 2000-talets rådande arbetsmarknad?
  • politikerna egentligen om de problem arbetslösa dagligen brottas med?
  • beslutsfattarna om de de gamla ringrostiga jobbsökningsmetoderna?


Ingen bör låta sig luras att tro att felet är de enskilda arbetsförmedlarnas. I grund och botten är det regeringen, ledningen, styrningen och de uppifrån beordrade arbetsstrukturerna. Jag har uppfattat att det finns enskilda arbetsförmedlare som uttryckt en önskan: "Låt oss få jobba med arbetsförmedling och inte så mycket administration kring A-kasseersättningar." och jag är av en helt annan åsikt såvida de inte definierar vad man lägger i ordet "förmedling". Traditionell "förmedling" av arbete, baseras på matchning. "Förmedling”klingar i mina öron att någon förväntas "fixa" jobb eller ordna lösningar, vilket inte ens de privata aktörerna klarar av att uppnå i mer än vid 12-13 procent av alla landets rekryteringar.

Matchningsprincipen och förmedling fungerade som allra bäst i början av nittonhundranittiotalet. Möjligen p.g.a. att det fanns större tillgång på lediga jobb att matcha emot, men å andra sidan var de sökande till varje tjänst färre, vilket innebar ett överläge för de arbetssökande. Så ser det inte ut idag. Utbudet på mänskliga talanger är enormt i och med att arbetslösheten är så stor. Det i sin tur innebär att arbetsgivare fjärmar sig. Man vill inte annonsera i samma utsträckning. Man behöver inte ens, eftersom man får massor av spontanansökningar redan som det är ändå. Istället anförtror man sig numera (som förr) åt människor man litar på, professionella eller ej, som kan komma med tips och hänvisningar till "rätt" ny medarbetare. I modern tid har det kallats kontakter och nätverk.

Egentligen är det så enkelt att människor föredrar att samarbeta med människor. Så även i en anspråkslös dialog som kan leda till arbete. Anställningar kan ske trots att inget behov att få något utfört hade konkretiserats av arbetsgivaren. Det kanske var någon som dök upp i deras kontaktnät som uppmärksammades först, och arbetsgivaren insåg att där fanns kompetens som skulle kunna vara till nytta för företaget. Helt omvänt alltså. Sammanfattning: Om Af tror sig kunna återgå till att "förmedla" arbete, kommer man att lägga äggen i helt fel korg. Likaså kommer Alliansens förslag att anlita bemanningsföretag som ska ombesörja matchning att brista av motsvarande skäl – det är inte så nio av tio personer når anställning.

Kan man däremot utveckla kompetenserna inom området personlig marknadsföring, och stötta arbetssökande i deras egen förmåga att etablera förutsättningslösa kontakter på arbetsmarknaden - då kan det hända saker!


E Eklund





Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida