__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Arbetslöshetsprognoser

tisdag, november 25, 2008

Arbetslöshetsprognoser

Konjunkturinstitutets arbetslöshetsprognoser

Måndagen den 24:e november svarade finansminister Anders Borg (m) på frågan om vad regeringen kommer att göra med anledning av KI:s arbetslöshetsprognos. (Se protokollet till interpellationsdebatterna.) CITAT Sysselsättningen minskar nästa år, framför allt i industrin, och arbetslösheten stiger under prognosperioden, från 5,9 procent i år till 6,7 procent 2010. SLUT CITAT

Illavarslande prognoser, som väntat. Lågkonjunkturen kan vi ju inte påverka och det gör att många slår ut med armarna och menar att det inte finns något vi kan göra åt arbetslösheten heller. Det ekonomiska läget bidrar till att det inte finns några lediga jobb att erbjuda, säger man.
Och så pekar man på alla fel och brister i alliansens beslut som en förklaring till problemen. Nonsens.

Arbetslöshetsproblemet började redan under den förra regeringens mandatperod. Ett problem som den nuvarande regeringen fick i knät, och som de har gjort allt för att ta hand om. Jag törs inte uttala mig om hur an har skött det, men jag törs uttala mig om AMS förbättringspotential.

Se till att ge alla arbetssökande moderna jobbsökninsverktyg så att alla, oavsett förmåga och jobbsökningshinder får en rättvis chans att marknadsföra sig. Om AMS och Af hade utgått ifrån att ALLA är "anställningsbara" om man bara anpassade sökmetoderna efter den enskildes behov och förmågor, skulle många, många fler få arbete.

Det är tröstlöst att söka de annonserade jobben om man har särskilda behov eller har varit arbetslös länge. Hjälp dem istället för att klassa dem som "icke anställningsbara", som AMS envisas med att göra. Ge dem, och alla andra som sticker ut lite ifrån den klassiska jobbsökningsmallen, en mölighet att få visa vad de kan, vill och klarar att arbeta med.

Istället för att fokusera på det negativa med en lågkonjunktur borde vi väl försöka göra de allra bästa arbetsmarkadsinsatserna? Vad hindrar regeringen att ta krafttag om AMS och kräva att man gör mer. Jag menar mer än de punktinsatser som "lördagsöppet" och "öppet hus-kampanjer" för att matcha arbetsgivare och arbetssökande som man försöker förföra marknadsaktörerna med?

Många års AMS-förfall, under förra regeringens styre, är svårt att häva, såklart. Men att göra tappra försök genom att lägga till små trevliga "träffar" på Arbetsförmedlingen, som vi sedan ska applådera och säga: "Åh, vad de är duktiga på Arbetsförmedlingen som försöker ordna trevliga möten mellan sökande beslutsfattare". Naturligtvis är det bra att man gör sådant, men den servicen ska vara en självklarhet och inte en kort blänkare någon gång emellanåt.

Vad häner om arbetslösheten stiger ännu mer? SEB gör sin årliga konjunkturbedömning:
CITAT Slår regeringens prognos om en arbetslöshet på över 9 procent in kommer de offentliga finanserna försvagas rejält och vi får underskott. SLUT CITAT Detta sa KI:s chef Mats Dillén i en TT-intervju som publicerades i SvD 17 november 2008. KI efterlyser expansiv finanspolitik.

Konjunkturen kan givetvis vända, men det är väl knappast troligt att det vänder till det bättre igen. För inte så länge sen talade vi om högkonjunktur. Minns ni vad man sa förra året?
CITAT Starkaste arbetsmarknaden sedan slutet av 1980-talet. SLUT CITAT Det kunde man läsa i Privata Affärer 2007-05-08 där SEB-ekonomerna Klas Eklund och Håkan Frisén beskrev det dåvarande läget.

Ja, jag tjatar om det här med individanpassning av jobbsökningsmetoderna på Af. Jag tjatar om att sprida kunskap om personlig marknadsföring, och jag upprepar och upprepar att vi måste börja visa jobbsökande hur man etablerar egna kontakter och hur man skapar skräddarsydda nätverk. Jag strider för den här frågan.

E Eklund
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Klockan tisdag, 25 november, 2008 , Anonymous Anonym sa...

Läste Anna Vikströms blogg. hon skriver att
"Det behövs en betydligt högre växel för en aktiv jobbpolitik. Regeringens finanspolitik har varit bra och mer aktiv än den politik som nu förs för att skapa fler jobb i lågkonjunkturen."

hennes adress är http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1657&blogg=27817

-----------

Måste skapa jobb. De som skriver har noll koll. Man kan inte skapa jobb. Arbetsgivare som jag måste anpassa rekryteringarna efter behov och efterfrågan. Kanske pratar hon om offentlig sektor där man tydligen kan skapa jobb som inte ens behövs för skapandets skull. Ha? Jag kommer från den privata sektorn och därför förstår jag ditt resonemang precis Teame2/ E Eklund. Kul att se lite kontrast till alla röda politiska bloggar.

Personalchef i mellansverige

------

 
Klockan tisdag, 25 november, 2008 , Anonymous Anonym sa...

LEDARE i vf 17-e nov.
Maud, 59:
”Jag har inte jobbat som företagssköterska sedan 1991 och skulle inte ha en chans i det yrket i dag.”

Henrik, 60:
”Jag har varit borta från den reguljära arbetsmarknaden i 15 år. Då är det inte så lätt att bli återanställd.”

http://www.vf.se/Asikter/Ledare/2008/November/Vecka-47/Har-galler-andra-regler.aspx#TipFriends

FÖRST TRODDE JAG ATT DETTA VA EXAKT SOM DU PEKADE PÅ TEAME2 OCH TÄNKTE HÄR ÄR TVÅ FANTASTISKA EXEMPEL PÅ DOM DU PRATADE OM MEN DOM VA UPPSAGDA MODERATER SOM SLAPP ALLA DOM PROBLEMEN SOM MAN HAR SOM LÅNGTIDSARBETSLÖS.

Suck

 
Klockan onsdag, 26 november, 2008 , Anonymous Anonym sa...

Ekonomifakta sökord: Arbetslöshet

"2008-11-13 Under oktober 2008 uppgick arbetslösheten till 5,7 procent av arbetskraften. Samma månad ett år tidigare var arbetslösheten också 5,7 procent."

5,7 procent av arbetskraften!!!
skulle det inte va bättre att ta procenten av hela befolkningen?
5,7 procent av de arbetande är alltså arbetslösa? Hur löjligt låter inte det?

//jultomten was here

 
Klockan onsdag, 26 november, 2008 , Anonymous Anonym sa...

>Skanska varslar 3 400, varav 2 000 i Sverige.Varslen kommer att spridas ganska jämt över landet...< står det i SvenskaDagbladet idag.

/Molle i Västerås

 
Klockan måndag, 29 december, 2008 , Anonymous Anonym sa...

Vill förtydliga ett stort error av debattören.
Citat: Och så pekar man på alla fel och brister i alliansens beslut som en förklaring till problemen. Nonsens.

Arbetslöshetsproblemet började redan under den förra regeringens mandatperod. Ett problem som den nuvarande regeringen fick i knät, och som de har gjort allt för att ta hand om. Slut citat

Den arbetslösheten sverige dragits med började redan under regeringen Carl Bildt, de med störst behov av hjälp och befinner sig i utanförskapet blev intvingade i detta utanförskap under regeringen Bildt. Sedan dess har regeringarna i Sverige brottats med arbetslösheten. Regeringen Reinfeldt gör egentligen ingenting för att stävja denna arbetslöshet utan har levet av högkonjunkturens avkastningar, deras politik duger endast under högkonjunktur, och det visar sig att när lågkonjunkturen är här så väljer man att satsa pengar på coaching till nytt arbete. För att låta lite långrandig vill jag citera Bert Karlsson "Men det finns ju inga jobb" nästan 100 000 har blivit arbetslös 2008 skriver AB, samtidigt har vi endast 25 000 ledigaplatser på AF dessa 100 000 skall söka tillsammans med de 293 000 arbetsökande sedan tidigare och efter nyår tillkommer dessutom 30 000 som tvångs friskförklaras från FK.

Nästan 2 miljoner 3 hundra tusen människor (2 300 000) befinner sig i alliansens utanförskap. Det är denna politik vi lever med, en politik för de som råkas ha turen att inte bli varslad, så länge man har jobb kan man leva men när dagen kommer och man förlorar jobbet, då skall man coachas tillsammans med 100 tusentals andra till en handfull tjänster.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida