__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Fördjupa Arbetsmarknadsstatistiken

lördag, november 22, 2008

Fördjupa Arbetsmarknadsstatistiken

Arbetskraftsundersökningar (AKU)
görs kontinuerligt, men några fördjupade kunskaper om de allra bästa vägarna till arbetsmarknaden får man knappast. Statistiska centralbyrån (SBC) gör årligen diverse undersökningar åt regeringen. Staten redovisar nya rapporter om förändringar på arbetsmarknaden och vi tar del av dem utan att reflektera över hur siffrorna presenteras.

Vi läser noga, men funderar du efteråt? Reflekterar du över vilka marknadens olika rekryteringsvägar är? Undrar du över hur alla arbetande människor i Sverige lyckades få sina jobb? Ja, då är statistiken svår att finna, eller så gott som omöjlig att få tag på. Rapporterna om hur de gjorde för att få jobbet och vilka kontaktvägar eller rekryteringsresurser som användes. Görs det några sådana undersökningar över-huvud-taget?


Använder jag fel sökord när jag letar kanske? Ja, det gör jag förmodligen. De termer och ord som används i de olika rapporterna skiljer sig en aning från dem jag brukar använda. Här följer två enkla exempel med förklaring:
CITAT Latent arbetssökande är personer utanför arbetskraften som vill och kan arbeta, men inte aktivt sökt arbete. Undersysselsatta är sysselsatta personer som vill öka sin arbetstid och kan göra det inom 14 dagar. SLUT CITAT Sådär brukar inte jag säga.

Statistiska centralbyråns hemsida kan man läsa om de skräddarsydda rapporterna om arbetskraften som vår regering årligen beställer:
CITAT
"Statistiska centralbyrån (SCB) har av Regeringskansliet fått i uppdrag att löpande fördjupa redovisningen av arbetsmarknadssituationen för befolkningen i åldern 15-74 år."
SLUT CITAT

Statistikcentralen skriver om Arbetskraftsundersökningen: CITAT "(Labour Force Survey) samlar in statistikuppgifter om deltagande i arbete, sysselsättning och arbetslöshet samt verksamhet bland personer utanför arbetskraften gällande befolkningen i åldern 15–74 år." SLUT CITAT

CITAT

"Sedan i våras har SCB:s Arbetskraftsundersökningar haft i uppdrag av regeringen att bygga ut och fördjupa arbetsmarknadsstatistiken." SLUT CITAT Detta enligt e24 i en artikel publicerad 2008-11-22 om SBC-rapporterna som regeringen har beställt. Det finns rapporter och statistiska underlag om arbetsmarknadsutbildning, och kopplingen till arbete därefter, men inget om alla de inofficiella vägarna till arbete. Var är siffrorna på de icke-traditionella sökmetoderna som gav de enskilda arbetssökande jobb?

På Statistiska centralbyråns hemsida kan man söka bland undersökningar om arbetsmarknaden. Det intressanta är att man inte kan finna några omfattande rapporter om arbetslöshet. Bara om arbetslöshet i procentuellt förhållande till arbetskraften. Lika intressant är det att det finnsarbetskraftsbarometrar och arbetsmarknadsstatistik, men ingenting alls om "arbetssökande" och "arbetsmarknadsutanförskap".
Du kan läsa om
sysselsättning och arbetslöshet, men jag upprepar, ingen fristående rubrik om undersökningar kring hur man får jobb. Rapporter är skrivna om faktiska yrkesval, vilka yrkesval som är vanligast och hur olika yrken är fördelade mellan könen. De är skrivna ur jämställdhetsperspektiv eller med andra sökfilter, men fortfarande INGENTING om vägarna dit. Jo förresten. Om man särskilt letade efter beprövade vägar så kunde man t.ex. få veta att: Anställningsstöd gav långtidsarbetslösa jobb.

Däremot saknas de fraser som de flesta av oss använder till vardags. Vid sökning på ordet "Karriärvägar" följer bara en rad sidor om karriärvägar inom och utanför skolväsendet. Karriärvägar för såväl elever som lärare omnämns men inget om allmänheten. Och "Arbetslivskarriär" innebar en endast studie i "Föräldrarledighet och arbetslivskarriär". Notera att det är en studie i mammors olika vägar i arbetslivet. En något märklig definition av "föräldrar..."Pappornas karriärer då? Nåja...

Arbetsförmedlingarna då? De bidrar ju i viss mån till jobbsökningen. Jodå, då finns en rapport från 1998 som heter
Arbetsförmedlingarnas effektivitet. Tillåt mig småle!

De ord som jag är bekväm med gav inga sökträffar. Varken "Jobbsökningsstatistik" , "Jobbsökning" eller "Rekryteringsvägar". Då prövade jag att använda en annan terninologi och skrev istället "Sysselsättningsvägar" men det gav heller ingenting. Och trots att sökorden "Söka jobb" till synes gav många träffar så tappade jag snart intresset igen. För vid en närmre granskning visade nämligen undertexten enbart "lediga jobb" och "vakanser". Utan sysselsättning gav visserligen många sökträffar på SBC:s hemsida. Fast fortfarande ingenting om hur man söker jobb eller hur det gick för de arbetssökande då de skulle söka jobb.

Arbetssökande gav en rad rapporter om specifika sökvägar och med fokus på särskilda målgrupper. Ingen generell överblick över alla möjliga kontaktvägar till arbete. Istället försöker man peka på matchning som förbättringsförslag.
CITAT "En bättre matchning mellan arbetssökande och lediga jobb bidrar bl a till lägre arbetslöshet, kortare vakanstider och högre sysselsättning. CITAT

Så bra!? Inte? Nej, du som har läst min blogg tidigare vet ju vad jag anser om matchning och om myterna kring matchningsfunktionerna.
Vi måste låta människor få tillgång till verktyg som stärker deras egen drivkraft att söka arbete på egen hand. Utan annonser och matchning.

Myndigheten IFAU rapporterade 2007-04-20. CITAT "IFAU studerar och sprider information om effekter av arbetsmarknads-, utbildnings- och socialförsäkringspolitik samt arbetsmarknadens funktionssätt." SLUT CITAT Det låter ju jättebra, men jag kan inte hitta något om hur jobben tillsätts. Betyder det att ingen vill veta det? Eller varför beställs inga undersökningar om jobbsökningsförfarandet i största allmänhet?

När jag väl fann en rapport som skulle kunna handla om hur man söker jobb bäst, så var det under sökordet Internetanvändning bland privatpersoner. I rapporten om vad man använder Internet till hamnade alternativet "leta efter jobb eller skicka jobbansökan" på plats nummer åtta.

Var finns undersökningarna med uppgifter om hur de som arbetar, eller är sysselsatta, har fått jobbet? När ska vi kunna se statistik över fungerande sökmetoder? Kan vi efterlysa SBC-rapporter om vilka de mest framgångsrika jobbsökningsvägarna är?


Exempel på SBC:s arbetsmarknads-statistik med kommentarer:
Arbetsmarknaden 2006
Sysselsättningen ökade
Antalet undersysselsatta ökade
Arbetslösheten minskade
Betydligt fler arbetade timmar
Personer utanför arbetskraften
Äldres situation på arbetsmarknaden

Vi är alla uppifrånstyrda. Hur ska vi kunna födjupa oss i någon arbetsmarknadsstatistik när det är alldeles omöjligt att få tag på statistik och kartläggning över hur, och vad som leder till arbete. V kan vi hitta rapporterna om vilka sökvägar som fungerar för den enskilde individen. Och vilka informella och formella vägar som ger jobb för olika grupper?

E Eklund
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Klockan tisdag, 25 november, 2008 , Anonymous Anonym sa...

Hur e´läget själv ?

 
Klockan onsdag, 26 november, 2008 , Anonymous Anonym sa...

Här har du adressen till den artikeln om Skanska.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=855890

leila

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida