__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: ARBETSFÖRMEDLINGEN LEDER TILL ARBETE

måndag, februari 09, 2009

ARBETSFÖRMEDLINGEN LEDER TILL ARBETE

Lögner både i presentationen och i sysselsättningsstatistiken

Varje månad syns tabellera över sysselsättningsstatistiken i dagstidningarna. Och när
medierna presenterar siffrorna i radio och teve säger de så gott som alltid: "Arbetslöshetssiffrorna var bla...blabla...i år. Blabla...veckan före och blablabla...veckan i fjol och siffrorna...blabla...bla.. visar föregående veckas minskning jämfört med motsvarande vecka i fjol." Det var min fria tolkning och inget citat hämtat ur verkligheten, men med ungefär de ordalagen klämmer man in siffrorna. "Varselvågen fortsätter slå." 2009-02-09 i DN däremot är ett riktigt exempel.

Har du någon gång reflekterat över vad som sägs. Har du någon glädje av att veta innestående veckas siffror över sysselsättningen i förhållande till motsvarande vecka förra året? Om du är intresserad av arbetslöshetssiffror, skulle du inte föredra att få förståelse för hur helheten ser ut? Jag skulle vilja veta hur många som blivit arbetslösa och skrivit in sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Och sedan skulle jag vilja se de siffrorna i förhållande till hur många som fått jobb? Jag vill veta hur lång tid de var arbetslösa. När anmälde de sin arbetslöshet och när fann de en ny lösning? T.ex. om det var ett jobb eller att de påbörjade långtidsstudier. Gärna i kombination med vilka sökvägar de valde samt hur de fick jobbet.

Just komponenterna när och hur
undviker AMS och Arbetsförmedlingen gärna. När inträffade varsel respektive uppsägning och när i tid anmäldes individes första arbetsfria dag. Hade individerna tre månaders uppsägningstid eller hade de avgångsvederlag i ett-och-ett-halvt år? Hur påverkade det jobbsökningsprocessen att de hade lön från företaget så länge? Hur lång blev tiden från inskrivningsdatumet till den första arbetsdagen på det nya jobbet? Vilka sökvägar använde individerna som lyckades? Hur många hade sysselsättning inom sju månader? Vilka åldersgrupper fick jobb snabbast? De mellan 15 år och 30 år, de mellan 30 och 40, eller de mellan 40 och 50?

Varför ifrågasätter vi inte statistiken?
Är det okej att vi förvirras så till den grad att vi glömmer bort vad det egentligen var vi ville veta? Svaret är: Vi orkar inte! Svenska folket orkar inte engagera sig. Man läser statistiken lite förstrött och minns knappast över vad det var man fick veta för det verkar alldeles för invecklat. Min teori är att AMS och Af krånglar till det och lyfter fram fåniga detaljer som är helt oväsentliga för oss. Det är troligtvis deras sätt att undvika de relevanta siffrorna. Vid en närmre granskning av AMS och Af:s pressmeddelanden begriper man hur de för oss bakom ljuset.

På SCB:s webbplats kan man lägga in sökord som lotsar en vidare bland statistiken. Intressant är att orden "arbetslöshet" och "sysselsättning" är sökbara ord, men däremot inte ordet "jobbsöking". Och prövar man med andra begrepp som används vid jobbsökning så saknas dylik statistik. Orden "matchning", "rekrytering" samt "personlig marknadsföring" och nätverkskontakter" visar oss mest bara pdf-filer. Den terminologin ingår inte i den ordinarie statistiken över Sveriges arbetslöshet och sysselsättning.

När Statistiska centralbyrån, SCB visar Arbetsförmedlingens siffror gör man vanligtvis en presentation av innestående vecka i jämförelse med motsvarande vecka föregående år. År efter år gör de likadant, och vi bara ögnar igenom tabellerna som hastigast. Det påminner om säljaren som bara räknade maskinerna i maskinparken, men som struntade i att kontrollera hur många han köpt in respektive sålt. Omsättningen borde ju mätas i förhållande till hur fort det gick från inköpstillfället till försäljningstillfället. Istället räknar säljaren maskinerna i lokalen och jämför sedan de siffrorna med motsvarande vecka förra året. Hur många färre maskiner har han i år jämfört med samma vecka förra året? Vad sjutton skulle en säljare få ut av sådan rapportering?

Det är sådär skumt statistiken presenteras, och vi godtar tydligen det. Varför ser det ut som det gör? Till att börja med är det inte media och tidningarnas fel att det redovisas sådär konstigt. De kopierar bara innehållet i Arbetsförmedlingens pressmeddelande. Många gånger skriver de exakt de ord som Arbetsförmedlingen anvisat. Newsdesk sammanställer statistiken, skapar textmassan i Arbetsförmedlingens pressmeddelanden och skickar ut nyheten till media. "Newsdesk är tjänsten för dig som på ett effektivt och modernt sätt vill nå intresserade journalister, redaktioner och opinionsbildare med ditt pressmeddelande." säger de.

I Arbetsförmedlingens pressrum samlas de färdiga underlagen. Där hämtar mediaskribenterna de tidningsrubriker vi sedan läser.Varselstatistiken exponeras såhär på Arbetsförmedlingens hemsida. Och Arbetsförmedlingens egen veckostatistik ser ut såhär. Klicka bara på den understukna texten så länkas du vidare.

CITAT:
Uppgifterna i vecko- och månadsstatistiken hämtas ur det operativa förmedlingssystemet vid Arbetsförmedlingen. Denna verksamhetsstatistik ska inte förväxlas med den officiella arbetsmarknadsstatistiken som tillhandahålls av SCB.
SLUT CITAT

Regeringen köper statistiken och kan därför reglera hur siffrorna ska offentliggöras. Man har utsett Arbets- och näringsministeriet att göra en månatlig översikt över landets sysselsättning.
Och SCB som tar fram tabellerna följer riktlinjerna i beställningen från uppdragsgivaren, nämligen staten, AMS och Arbetsförmedlingen. På SCB kan man även finna ett arkiv över tidigare pressmeddelanden samt en förteckning över kommande publiceringar.

Sysselsättningsöversikten "uppgörs utgående från arbetsförmedlingsstatistiken" och av den anledningen innehåller även deras tabeller i sånt där "i fjol"dravel. CITAT: Tabellerna i översikten innehåller förutom uppgifter för statistikföringsmånaden även uppgifterna för föregående månad och motsvarande månad året innan. SLUT CITAT Jag blir så trött.

I en artikel som publicerades den 31 maj 2006 avslöjade man hur Persson och AMS gömde arbetslöshetssiffror i åtgärdsprogram. CITAT: Totalt göms 143 147 personer utan jobb undan i de konjunkturberoende programmen. SLUT CITAT. Allt för att frisera statistiken och få det att se bättre ut än det i själva verket var. Inte för att jag tycker att det har blivit någon förändring sedan vi bytte regering. Jag hoppades på det, men jag uppfattar att bara fortsätter köra i samma hjulspår som Persson gjorde.

Det finns även andra källor till arbetslöshetsstatistik såklart och Statistikcentralen är en av dem. CITAT: Arbetskraftsundersökningen (Labour Force Survey) samlar in statistikuppgifter om deltagande i arbete, sysselsättning och arbetslöshet samt verksamhet bland personer utanför arbetskraften gällande befolkningen i åldern 15–74 år. SLUT CITAT

I Affärsvärlden visas prognoserna regelbundet. "Prognoser och utfall makrohändelser" ger oss en överblick över hur de olika enheterna väljer att beskriva läget. De har valt ett annat sätt att visa siffrorna. Affärsvärlden har Nyhetsbyrån SIX till stöd för informationen. "SIX framgång bygger på över 20 års erfarenhet inom professionell finansiell information." uppger man.

Såhär tjusigt lyder Arbetsförmedlingens verksamhetspresentation. Notera att man använder orden "rätt arbetskraft". CITAT:
ARBETSFÖRMEDLINGEN LEDER TILL ARBETE
Arbetsförmedlingen medverkar till att arbetsgivare hittar rätt arbetskraft och arbetssökande kan få jobb. Vi har regeringens och riksdagens uppdrag att genomföra den beslutade arbetsmarknadspolitiken i landet. Våra tjänster levererar vi via tre servicevägar: webbplatsen www.arbetsformedlingen.se, telefonservice genom Arbetsförmedlingens kundtjänst 0771-416416, och genom lokala arbetsförmedlingar. Myndigheten Arbetsförmedlingen är organiserad i 68 arbetsmarknadsområden med huvudkontor i Stockholm. Läs mer på www.arbetsformedlingen.se.
SLUT CITAT

Statistiken, liksom AMS och Arbetsförmedlingen ljuger alltså oavsett regering. Lägg märke till att Arbetsförmedlingen räknar upp tre servicevägar;
webbplatsen, telefonservice genom Arbetsförmedlingens kundtjänst och genom lokala arbetsförmedlingar. Är det dessa tre som "leder till arbete"?

De säger"arbetssökande kan få jobb". Inga löften och ingen garanti.
"Arbetsförmedlingen medverkar till att arbetsgivare hittar rätt arbetskraft." Och "de arbetssökande kan få jobb." Jaså? Var i statistiken hittar jag uppgifterna om detta? Kan man någonstans i statistiken hitta uppgifter om vad som hände med arbetsgivarna och de arbetssökande efter att ha blivit ledda av AMS och Af ?

E Eklund


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Klockan tisdag, 10 februari, 2009 , Anonymous Anonym sa...

Bra konstruktiv kritik i din blogg. Tyvärr är det nog inget att göra. Teame2 du bemödar dig i onödan och kastar pärlor för svin genom dina synpunkter. De som skulle behöva ta åt sig av kritiken tillhör troligtvis inte din läskrets ändå.
Du har nog en poäng där när det gäller statistik över arbetslöshet och sysselsättning. Utan att reflektera nåt närmre läser man, softar där med sin latte och vänder stillsamt blad i tidningen. Jaha? So what? liksom.

Ulf & Kicki

 
Klockan tisdag, 10 februari, 2009 , Anonymous Anonym sa...

Att du orkar!
Vem bryr sig?

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida