__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Ett strössel av varsel ströddes över hela Sverige

onsdag, februari 04, 2009

Ett strössel av varsel ströddes över hela Sverige

Bolag fastade i kedjereaktionen

Det är riktigt turbulent på arbetsmarknaden just nu. Marken rämnar som i ett jordskred. Nedan följer några exempel ur Sveriges bolagsvarsel 2008/2009, men det är långtifrån alla. Och även om siffrorna skrämmer, så ska vi ha i åtanke att det vanligtvis bara är tjugofem till trettio procent av varslen som leder till uppsägning. Hur det blir denna gången återstår att se, men vi ska komma ihåg att ledningarna passar på att göra utrensningar i samma veva som andra bolag gör det. Då blir det mindre uppenbart vid förhandlingarna med facken att man gör sig av med verksamhetens soffpotatisar och raderar sina gamla problemärenden.

Jag inleder med ett citat hämtat på Pontus blogg, chefredaktör på Veckans Affärer.
CITAT: För guds skull - sparka inte alla varslade... Jag är rejält orolig för att svenska storbolag med sina jättevarsel nu skjuter sig själva rejält i foten inför framtiden.
Men jag när en förhoppning att inte alla de varsel som nu ligger löser ut. För då ser svenska företags framtid tämligen ihålig. SLUT CITAT skriver Pontus Schultz, chefredaktör för VA.se och Veckans Affärer 2009-02-03.

Framtidsutsikterna ser ut ungefär såhär om man ska lita på LO:s bedömningsförmåga.
"De kommande två åren blir hårda för de breda löntagargrupperna. Sysselsättningen bedöms minska med 100.000 personer, skriver LO i en uppdaterad konjunkturrapport." 2009-02-02 stod detta i Dagens Industri. Och inte har det börjat bra direkt. Profetsiorna besannas och den ekonomiska krisen ser ut att ha orsakat en omfattande kedjereaktion.
E Eklund

Ventilationsföretaget Systemair i Skinnskatteberg löser krisen på ett annat sätt. De 200 anställda ska från första februari stanna hemma på fredagar i tre månader framöver för att möta en minskad efterfrågan i lågkonjunkturens spår. 21:e januari 2009 rapporterade Svt nyheten.

Det råder i princip anställningsstopp inom Landstinget. Ännu har ingen behövt sluta men varsel kan komma att läggas under det kommande året skriver Östersunds-Postens nättidning 2009.01.30.

Atlas Copco globalt känner av ett kraftigt fall i efterfrågan och lanserar ett åtgärdsprogram där 3000 av bolagets 34000 anställda kommer att beröras. Redan förra kvartalet minskades personalstyrkan med 1350 personer. Hur många det berör i Sverige uppgavs ej i artikeln i VA.se 2009-02-02.

Japanska elektronikjätten Panasonic meddelade på onsdagen att 15.000 jobb ska bort och 27 fabriker stängas runtom i världen på grund av den ekonomiska krisen. Dagens Nyheter 2009-02-04

Bilförsäljningen i Sverige rasar och bilfirmor tvingas anpassa verksamheten till marknaden med neddragningar på personalsidan som följd.
General Motors och Chrysler kör den snygga linjen och erbjuder tjusiga friställningsprogram istället för att varsla. Omkring 91000 anställda (worldwide) får erbjudandet att sluta och detta görs för att minska personalkostnaderna, skriver Bloomberg News enligt Dagens Industri 2009-02-03.

Byggjätten Skanska har redan varslat 3 400, men Vd:n Johan Karlström får ändå ut flera miljoner i bonus. Hur rimmar det? Jag kan förstå att det kan sticka i ögonen på de varslade.

Något positivt som avslutning. De 200 anställda vid Elmo Leather i Svenljunga som varslades i mitten av december 2008 får behålla sina jobb trots allt. Detta efter att de tidigare ägarna tar över företaget tillsammans med två anställda, skriver Borås tidning enligt DN.se 2009-01-06.


E Eklund

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentarer:

Klockan onsdag, 04 februari, 2009 , Anonymous Anonym sa...

Usch. Ruggigt att se en lista med så många varsel. Bara de har is i magen och behåller sina anställda. Den dan det vänder och går bra igen står de där med lång näsa om de har sagt upp alla som varslades. Företagen förlorar sin dyrbara kompetens, och då är det så dags att ångra sig.
Du har nog fel med 25%-30%. Skulle tippa att mer än hälften av varslen blir uppsägningar. Vi får vänta och se.
`Josh´

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida