__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Arbetsförmedlingen döljer de sökbara jobben

fredag, februari 13, 2009

Arbetsförmedlingen döljer de sökbara jobben


Överblick och kontroll in absurdum

Arbetslösa som är inskrivna på Arbetsförmedlingen för att kunna få ut sin a-kasse-ersättning tvingas söka de annonserade jobben, trots att det inte fungerar. Med mindre, förlorar de sin ekonomiska ersättning.

Att Arbetsförmedlingen pushar på och kräver att arbetslösa söker de lediga jobben är förödande, eftersom bara 4% av alla rekryteringar görs via annons. Om de hade uppmuntrat människor att etablera egna kontakter och att konstruera egna nätverk, så hade de tillhört de 75% som får jobb via kontakter.

En negativ följd av de här absurditeterna, är att arbesgivarna dränks i ansökningshandlingar. Arbetsgivaen kan omöjlighen hantera 700 brev till en sökt tjänst, så arbetsgivarna struntade helt enkelt i att anmäla de lediga platserna. Men nu kontrar Arbetsförmedlingen. Det ser ju illa ut att inga arbetsgivare vill anmäla jobben och det ser lika illa ut att de som väl kommer får en tsunami av brev över sig.

Arbetsförmedlingen fann en gyllene medelväg; De gömmer undan platserna så att bara nyckelkompetenserna kan söka. På så vis ser de proffsigare ut gentemot de rekryteringsansvariga har man kommit på. Finurligt va?

Våren 2008 fick en besökare på Arbetsförmedlingen kastat i ansiktet att "Det finns väl inge hemliga jobb här, förstår du väl..." Ha ha ha... Arbetsförmedlingens handledare har förhoppningsvis blivit mer ödmjuk sedan dess, för idag kan de inte svara sådär. Nu gör de det bevisligen.

Ur arbetsgivarperspektiv görs också begränsningar för att passa Arbetsförmedlingen. Åtminstone enligt deras webbsajt. Citatet i sin helhet visas nedan, med länken. "Arbetsgivare får endast använda Sök CV och Vikariepoolen för att söka efter och kontakta arbetssökande i syfte att erbjuda anställning eller uppdrag i det egna företaget eller den egna organisationen eller i ett företag/en organisation som man agerar ombud åt.

Om jag tolkar texten rätt så innebär det att Arbetsförmedlingen har arrangerat ett filtrerande system för att ombesörja kontakten med arbetsmarknaden. Pekpinnen riktas mot arbetsgivare som försökt skynda på processen och prövat att underrätta någon om anställningsmöjligheter utan att gå genom Arbetsförmedlingen. Oj, oj, oj. Då har de ju ingen kontroll, och så blir det ju fel i deras statistik.

CITAT
Det finns väl inga hemliga jobb här förstår du väl, fnyser hon åt mig och dumförklarar hela min existens efter att jag berättat att jag vill vara inskriven för att komma åt alla jobb.
SLUT CITAT
Sandra Stenvall, Publicerad: 2008-04-23, Nätkrönikan, Aftonbladet

På nyheterna torsdagen den 12:e februari 2009, Sveriges Radio P4 Kalmar.
CITAT Ett antal lämpliga kommer inte med och blir presenterade. Det är en slumpfaktor som kan vara svår att hantera, säger handläggaren Christer Petersson. SLUT CITAT Arbetsförmedlingen döljer de sökbara jobben för att inte skapa masshysteri. Det kallas gallring.

Deras uråldiga förhållningssätt och sjuka formuleringar ger förmyndarvibbar. Arbetsförmedlingen står till tjänst med...? Vad? Det som görs i form av tjänster avgörs i förhållande till det här: "som svarar mot de behov du bedöms ha utifrån marknadens krav". Rena rama rapparkaljan. Beroende på vilka krav arbetsmarknaden ställer på dig som sökande... Nej, enligt de krav som arbetsmarknaden ställer på dig som sökande enligt Arbetsförmedlingens bedömning! Enligt den bedömningen av arbetsmarknadens krav, anpassas deras tjänser. Jaså?!

Arbetar man med karriärrådgivning och att coacha människor tills de nått en ny lösning (d.v.s. ett arbete eller en långtidsutbildning) så måste det samarbetet bygga på individens egna val att samarbeta, för det första. Sedan måste samarbetet utgå från individen, och varken från arbetsmarknadens och arbetsgivarens krav eller någon annans bedömning av kraven utifrån. Först och främst utgår man ju från individen och hans/hennes person. Att utgå från marknadens krav, när man avgör vilka tjänster man ska servera individen, är verkligen helknäppt.

Arbetsförmedlingen skriver på sin nätsajt att i handlingsplanen CITAT: anges också vilken eller vilka av Arbetsförmedlingens tjänster som svarar mot de behov du bedöms ha utifrån arbetsmarknadens krav. SLUT CITAT

CITAT
Sök CV och Vikariepoolen
Arbetsgivare får endast använda Sök CV och Vikariepoolen för att söka efter och kontakta arbetssökande i syfte att erbjuda anställning eller uppdrag i det egna företaget eller den egna organisationen eller i ett företag/en organisation som man agerar ombud åt. Erbjudandet ska stämma överens med de önskemål den arbetssökande angivit i sin presentation.

Frågor om platsannonsering besvaras av Arbetsförmedlingen Kundtjänst, 0771-416 416, vardagar mellan 08.00 - 22.00. Lördagar och söndagar 10.00 - 16.00.
SLUT CITAT

Arbetsförmedlingen som myndighet har kontrollbehov och ambition att ha överblick in absurdum. Det tycks inte finnas någon vettig förklaring till deras strama agerande längre. Om de någonsin har funnits det.


E Eklund


Bloggportalen - katalog och söktjänst över svenska bloggar
Om du vill kan du Pushadetta inlägg


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida