Bubblar lite tankar om jobbsökning
Införskaffa grundliga kunskaper om hur man söker jobb bäst. Du bedömer. Fråga andra i omgivningen hur de fick sina jobb och tillåt dig att förvånas. Se även till att ha koll på vedertagna praktiska regler och normer vid ordinära rekryteringsprocesser. Forma sökverktyg som CV och brev inom ramarna för dessa med klart bibehållen personlig prägel och touch.
Lägg den övervägande tyngdpunkten på egenutvecklade kontaktvägar. 97% av landets alla rekryteringar av jobb sker på den dolda arbetsmarknaden.Välj själv vilken sökriktning du vill gå efter att ha rådslagit med andra och håll sedan stadig kurs mot ditt uttalade mål. Var uppmärksam och vaken för omgivningens uppkomna förslag så att andra entusiasmeras att bistå dig i en (för dem) lagom dos.
Sträva efter att vara en riskmedveten jobbsökare om eller när du söker jobb via annons. Kom ihåg att annonser endast står för 3% av alla rekryteringar och att du jämförs med många andra. Var medveten om den låga sannolikheten att lyckas när du söker en annonserad tjänst. Gör en egen undersökning avseende rekryteringsprocessen och ta reda på mer. Varför annonserar de? Tjänsten kan i själva verket redan vara tillsatt och annonsen har i sådana fall bara ett rent PR-syfte.
Gör jobbsökningen till något positivt. Se till att träffa människor som förstår vad du kan och vill göra. Bygg upp din egen förståelse och förstärk din personliga jobbsökningsteknik i den takt du känner vad som fungerar och skapar "flyt" i jobbsökningsaktiviteterna för just dig.
Läs på om den marknad du intresserar dig av. Roa dig med att ta reda på så mycket du bara orkar om företag och om branschen. Förbered dig väldigt noga så att du inte gör onödiga missbedömningar i kontakt med människor på den berörda marknaden eller inom just ditt sökområde.
Berätta kortfattat och precist vad du är bra på, vad just du kan tillföra samt vad du helst av allt vill arbeta med härnäst och låt många få förstå det. Undvik stt säga att du kan tänka dig vadsomhelst för hur många förstår vad du skulle göra bäst då?
Var alltid beredd på att kontaktpersoner och beslutsfattare kan ta vilket oväntat beslut som helst. Håll ständig beredskap på nya infall, tips och råd från överraskande håll. Hela tiden.
Försäkra dig om ömsesidig förväntan på nästa steg i kontakterna men gör det i all anspråkslöshet och enkelhet. Håll aldrig principfast på din uppfattade överenskommelse och ställ absolut inga krav på motparten. Förlita dig inte på andras löften om åtaganden.
Hjälp andra att göra det lätt att hjälpa dig genom att vara kravlös och inspirerende. Låt sökprocessens drivkraft och arbetet med såväl initiativ, ansvar som bollen i de etablerade marknadsrelationerna vara din. Bemöt alltid kontakterna med största hänsyn även om du anser att det går trögt framåt i processen.
Ta telefonkontakter och mötesinitiativ de dagar då du känner dig pigg och i form för det.
Dagar då tröttheten eller obalansen infinner sig kan du göra andra saker. Varför inte passa på att läsa om det som intresserar dig på jobbfronten eller administrativt organisera dina nästa steg.
Skapa en egen arbetsstruktur och schemalägg dina kommande insatsdagar. Sätt upp ett inre önskemål för när du ska ha ett nytt jobb. Ska du förresten jobba på halvtid eller heltid med att söka jobb?
Unna dig själv egentid och avsätt tid nog att förbättra din egen naturliga jobbsökningsförmåga.
E Eklund
Läs även andra bloggares åsikter om jobbsökning, rekrytering, rekryteringsprocesser, sökverktyg, jobbsökningsverktyg, kontakt, kontakter, kontaktvägar, kontaktperson, kontaktpersoner, arbetsmarknad, arbetsmarknaden, jobbsökare, jobbsökarna, entusiasm, entusiasmeras, CV, jobbsökningsaktiviteterna, jobbsökningsaktivitet, jobbsökningsaktiviteter, bransch, branschen, branscher, kortfattat, kortfattad, bubbel, bubblar, kravlöst, kravlös, inspirerad, inspirerande, jobbfronten, jobbfront, administrativ, administration, jobbsökningsförmåga, jobbsökningsförmågor, jobbsökningsförmågan
2 kommentarer:
Arbetslöshet innebär tilltagande vanmakt i många människor vardag.
Konkreta råd som de du gett mig här står inte att finna på arbetsförmedlingen. Sist jag var där frågade de varför jag söker sådana jobb som jag aldrig tidigare arbetat med. Förstår dom inte hur det är att vara färdig med det man har gjort i 25 år?
/Svante
Håller med dig Svante, jag har aldrig behövt besöka arbetsförmedlingen varken förr eller senare tack och lov men den erfarenhet jag fick var beklämmande negativ. Här har man jobbat och slitit i hela sitt liv och verkligen gjort sig förtjänt av allt stöd man kan få men vad fick man där? Jo man fick höra att bara för att man inte hade en mer gedigen skolning i grunden så skulle det nog bli svårt att hitta nåt. Va? Jag har för XXX varit egenföretagare i sjutton år! En dag. EN DAG, var jag inskriven på arbetsförmedlingen och sen hade jag tack och lov jobb igen, Inte sjutton kunde man gå dit mer. Va? Hörde några kalla det arbetsförnedringen. Kan bara instämma.
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida