__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Kontakter och bryggor till nätverk

måndag, oktober 24, 2005

Kontakter och bryggor till nätverk

Arbetssökande invandrare behöver kontakter

för att få jobb

Okej?
Hur hittar jag de rätta kontaktvägarna och var finner jag nätverken och bryggorna till min yrkesframtid? Frågorna är desamma oavsett ursprung och härkomst förutsatt att man söker jobb på ett fungerande sätt. Söker man däremot på annons får invandrare tydligen förlita sig på företagens mångfaldspolicy eller deras eventuella kvoteringsrutiner.
Beslutsfattare påstår att de saknar förklaringar till snedfördelningen som uppmärksammas vid de rekryteringar som sker via annons och traditionell matchning av jobb. Det är väl inte konstigare än att de som inte passar in i mallen väljs bort? Många med olika etnisk bakgrund har lika svårt som andra eller ännu svårare att hitta rätt på arbetsmarknaden. Det innebär att de som saknar kontaktvägar i vanlig ordning söker de jobb man finner på annons. Invandrare uppger i förtroende att de möter väl maskerade hånleenden under rekryteringsprocessernas gång och upplever ringaktning i sina obetydliga roller som arbetssökande till lediga platser. Somliga menar att rekryteringsförfaranden med erfarna rekryteringsansvarigas invanda urvalsprinciper kan bidra till indirekt diskriminering eftersom det med stor sannolikhet utgör en avgörande förklaring till invandrares svårigheter att få jobb. När vi ser hur illa det är ställt med mångfald och integration på företagen kan man dra slutsatsen att det handlar om diskriminering. Alla förutom de som till fullo motsvarar arbetsgivarens kravspecifikation med verksamhetens tydliggjorda behov och önskemål väljs kort och gott bort. Och alla innebär alla som inte passar in i mallen. Det har inte bara med etniska olikheter att göra utan gäller alla som inte till punkt och pricka matchar sökprofilen i annonsen. Minns att endast ett fåtal av alla tjänster som tillsätts i landet sker via annons och därför bör vi belysa problematiken bättre i enlighet med den dolda arbetsmarknadsrörlighet som sker i nätverk och genom kontaktvägar.
Ge alla människor i landet redskap att själva bygga bryggor och förbered dem att skapa egna och använda existerande utvecklade nätverk som kan leda till arbete.
Alla behöver kontakter för att få jobb.
E EklundAndra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,


1 kommentarer:

Klockan tisdag, 25 oktober, 2005 , Anonymous Ronny V sa...

Jaha? Och om man inte har kontakter då? Eller om man hade kontakter i ett annat jobbrelaterat sammanhang men som försvann med det förra jobbet? Plötsligt en dag stod jag där och kände inte en kotte. Vad gör man?
Ronny

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida