__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Aktivitetsgaranti, vuxendagis och plockepinn

lördag, november 12, 2005

Aktivitetsgaranti, vuxendagis och plockepinn

Riksrevisionens rapport som presenterades i torsdags innebar anmärkningar på AMS aktivitetsgaranti för långtidsarbetslösa. Då rapporten presenterades kunde man läsa
i Privata Affärer 2005-11-10 (Nyhetsbyrån Direkt)

”Brister inom AMS får hård kritik”
Artikeln finns att studera i sin helhet nedan:
Där lyder texten som följer:
”Granskningen visar att AMS inte gör någon samlad uppföljning av aktivitetsgarantins syften och kostnader. Bland annat följer AMS inte upp varför en deltagare lämnat aktivitetsgarantin, om kontakterna mellan deltagarna och arbetsförmedlingen ökat eller om rundgången mellan öppen arbetslöshet och aktivitetsgarantiåtgärder har brutits.”

Okej, såhär ser det tydligen ut i AMS redovisning av aktivitetsgarantin:

Enligt AMS resultatmätningar från september 2005 var det lyckade utfallet ett resultat på 60,5 procent.
18 procent hade fått jobb och var därmed utan bidrag och stöd
ca. 18 procent hade arbete med någon form av stöd
ca. 22 procent fanns inte längre med i aktivitetsgarantin av andra anledningar
Varför de sistnämnda 22 procenten inte längre deltog i aktivitetsgarantin saknas dessvärre information om. Men hur det än är med den saken bör detta alltså innebära att de resterande 39,5 procent av de långtidsarbetslösa som vi får anta fortsättningsvis deltog i aktivitetsgarantin fortfarande deltar!? Vänta lite här nu, det fattas 2,5 procent... Har de glömt att de har tappat bort dem? Eller är det svinnet man kalkylerade in från början?

I Privata Affärer kunde man läsa: ”Ams har för dålig koll på vad som händer de arbetslösa i aktivitetsgarantin. Ams har bland annat ingen aning om hur stor rundgången är mellan öppen arbetslöshet och aktivitetsgarantin.”

Så kikar vi på Expressens perspektiv på det hela. Expressen hade tidigare i höst gjort ett reportage där arbetslösa Berit Bergström, 45, från Nyköping kritiserade Ams.
Berit ”tog med Expressen till en av de meningslösa Ams-kurser hon skickats på av arbetsförmedlingen.”
Texten återfanns i tidningen som publicerades 2005-11-11.

"Ams chefer har noll koll"
rubricerades artikeln som Du kan läsa i sin helhet här:
http://expressen.se/index.jsp?d=10&a=468715

Christian Holmén och Cecilia Garme står bakom artikeln i vilken AMS verksamhet för långtidsarbetslösa beskrivs som okontrollerad och, ja som ett vuxendagis kan man säga. Inte är det positivt, det kan man inte påstå, och enligt Expressen får även regeringen ta sin beskärda del av de beska dropparna:
”Nästan lika hårt kritiseras regeringen, som anklagas för att skönmåla aktivitetsgarantin i budgetpropositionerna. Arbetslivsminister Hans Karlsson säger till Expressen:

- Vi känner redan till problemen. Rundgång ska det inte vara och vi väntar på svar från Ams om det.”


- Nä nån rundgång ska det inte vara. Det måste vi markera riktigt tydligt. Nä, var och en måste stå och vänta på sin tur där nu. Såja! Någon måste dra reglerna en gång till. I sinom tid får de ta sin pinne och med den ska de sedan plocka åt sig så många pinnar de kan. Ingen rundgång mera här nu! tänker jag att någon svarade, men det tog man inte med liksom...

Jag vet inte hur det är med er, men jag har själv mött (och därtill på andra håll hört och läst om) flera berörda inom och utanför den vida beryktade och negativt omtalade aktivitetsgarantin som var och en berättar sin egen historia om hur arbetslösa vårdslöst och opersonligt slussats in och ut i densamma. Många har deltagit i aktivitetsgarantin tycks det, för att försäkra sig om att inte förlora sin ersättning, eller sitt "stöd" som de kallas i artiklarna ovan. De skulle snarare deltagit av det skälet än styrda av en målsättning att få jobb. Men jag kan ha missförstått det hela såklart.

Till syvende och sist, om jag har uppfattat det hela rätt är det många långtidsarbetslösa som uppfattat eller trott att om de inte deltar i aktivitetsgarantin så går de miste om sitt ekonomiska stöd. Alltså har man deltagit i aktivitetsgarantin. Däremot har jag personligen inte hört någon påstå att aktivitetsgarantin som företeelse eller verksamhet är tänkt att leda till jobb. Det slår mig nu att med tanke på den utgångspunkten kanske man ska gratulera AMS vars projekt åtminstone har skrämt iväg 18 procent. Eller 20,5? En stolt skara som inte fixade att vara kvar på vuxendagis?

Applåder åt AMS för det.

Öehh förresten, vilken grej AMS hade hittat på där att spela sånt där jätteplockepinn inomhus. Kreativt... Fint att vi får veta hur budgetpropositionerna begagnas i praktiken hörrni. För de där fyra miljarderna var ju enbart till ersättningarna (stöd) Oj- oj- oj , många pinnar blir det!

E EklundAndra bloggar om: , , , , , , , ,

12 kommentarer:

Klockan lördag, 12 november, 2005 , Anonymous M Henriksson sa...

Me diplomati, övertalningar, små uppofrande ord och diskreta "mutor" kommer den här kritiken snart att lägga sig till ro igen. Stadsministern kommer att trumfa igenom sin vilja även i det här spelet. AMS och regeringen klappar varann gentlemannamässigt på ryggen och går vidare. Någon fnurra på tråden i den relationen är det då inte tu tal om. AMS chefer visar Göran stor hängivenhet i vanlig ordning och ser till att skyla över det här per omgående. Vi tröttar dem bara genom att klaga.
Hälsningar
Mikael Henriksson

 
Klockan lördag, 12 november, 2005 , Anonymous Inga-Lena sa...

- Jo,tack. Vi går vidare. Kan inte någon sprida information om att det inte står rätt till? Ingen vågar att göra sin röst hörd och några spydiga anmärkningar förslår inte. Arbetsförmedlingens dummerier har blivit gammalt och vant. Visserligen finns det perioder då det går något bättre, ja, det har funnits tider då det har varit bra - men det var längesedan nu. En trevlig pratstund med min handläggare ger mig ingen skjuss på vägen. Min erfarenhet är god, men arbetsförmedlingen är en ny erfarenhet. Tillhör de lyckligt lottade som är förstagångsarbetslös vid 59 års ålder. Har förstått att andra har andra åsikter och hör hur de gnäller med eftertryck. Arbetsförmedlingen har blivit normgivande, vilket jag för min del tror är olyckligt. Arbetslivet om man så får kalla det inom AMS är inte som det borde vara - inte ens i morgondagens samhälle. Och med deras ansvar för andra tror jag inte att en fortsättning på det här sättet är den rätta lösningen. Man har inget förtroende för deras påhitt kvar.
Kvarvarandet av AMS är inte ett självändamål. De måste öppna upp för nya normer och idéal. Vi kände lojalitet mot fackförbunden in i det sista, men när a-kassan inhystes inom AMS så till den grad att man kände sig inmutad i ett hörn bröts allt sönder. Först var man avvaktande och skrämd. Man ville ju ha sin ersättning. Sedan ökade missnöjet gradvis. Med tanke på den nya generationen måste vi göra slut på AMS-sosse-kulten.
Inga-Lena B

 
Klockan lördag, 12 november, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Aktivitetsgarantin.

Här i huset börjar vi alla dagarna lika hjärtligt. Ingenting är så bra som AMS. Ingenting talar tydligare om vår arbetsförmedlings omtänksamhet. Och eftersom det finns så många sådana arbetsförmedlingar i landet så är också aktivitetsgarantin den mest populära.

>GU<

 
Klockan lördag, 12 november, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Blotta åsynen av AF får mig att må illa Fimpa AF
/Jalle

 
Klockan söndag, 13 november, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Hellooo !!! De va inte klokt va man fick hålla på. Fnissade åt dom och nårra kallade det tvångsneuroser och ångestneuroser och ledarna eller dom dom bara glodde. Sa inget. Det V A rena vuxendagis. Allvarligt!

Marie

 
Klockan söndag, 13 november, 2005 , Anonymous "Liljan" sa...

Hej!
Ingen kan förstå hur märklig attityden är. Flera gånger har jag försökt ta upp saker men de låtsas inte höra. Aktivitetsgarantin har gett negativa resultat. Du blir inte av med irritationen om du inte tar dig själv i kragen. Kursledarna var försjunkna i nån sorts drömmerier,gud vet vad, man bara väntade på att det skulle vara över snart. Aldrig förut haft halsbränna eller sånt förrän då. Du bara genomled det.
Liljan

 
Klockan söndag, 13 november, 2005 , Anonymous FD sa...

Hej. Vad säger man om aktivitetsgarantin efter att ha fallit offer för den.
Ni anar inte. Otäckt. Där fanns flera anledningar till rädsla. Ingen smekmånad precis. Det var inte väntat heller. Men skolflicksväna föreläsare som bara svamlade. Visste de vad vi har för erfarenheter som satt där. Brydde de sig. Nej. Det var nog de allvarligaste som jönsade mest.
/Faranaz

 
Klockan söndag, 13 november, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Det är inte sant. Han är alldeles galen.

Det var vad mina vänner sa om mig när jag berättade vad jag hade varit med om i aktivitetsgarantin. PS. Jag har jobb nu.
/Svirre

 
Klockan söndag, 13 november, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Surrealisten Salvador Dali gjorde coola tavlor. Jag är hemskt glad att jag har fått chansen att studera konst på heltid. Lämnade aktivitetsgarantin och sket i stöd och backning. Äh det är som ni säger här alltså, rena dårpippin alltihop va.
/Paoli

 
Klockan söndag, 13 november, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Till Eklund och Er andra,
Rör inte vår bro till arbete!
AMS behövs. Kapitalisterna och storföretagen har alltid sökt stöd i statliga medel förr när det har krisat. Socialdemokraterna förespråkar en förändring av AMS.Decentralicering är att vänta. Då ställer vi upp.
Mvh
Curt

 
Klockan söndag, 13 november, 2005 , Anonymous Bladh sa...

Hej Curt!
Där är vi eniga du och jag. Socialdemokratins människosyn och optimistiska utvecklingstro kommer att vara det som visar sig hållbart i jämförelse. Moderaterna förvanskar siffror och statistik så att en klyfta skapas mellen arbetande och arbetslösa. Våra ledord trygghet och utveckling känns betydligt mer lovande för framtiden än den borgerliga alliansens försök att bygga en mur mellan människor i vårt land.
/Bladh

 
Klockan måndag, 14 november, 2005 , Anonymous rk sa...

5 månader i AG... Den absolut mest meningslösa tid jag upplevt i mitt liv. Deltagarna sov, gick hem, bidragsfuskade utan hämningar och hade något obskyrt som hette "egen praktik" (?). Vad DET var? Ingen visste men de syntes inte till särskilt ofta. Någon av handledarna som brydde sig. Nej. Fick vi jobbsökarhandledning? Mycket perifer sådan. Kursutvärderingen var inte nådig kan jag lugnt säga. Horribelt, fasansfullt och alldeles
för(djävla)färligt!
/Robert

PS: Själv hann jag renovera en bil under tiden, fantastiskt va?

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida