__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: CV, anställningsintervjuer och jäkelskap

söndag, december 04, 2005

CV, anställningsintervjuer och jäkelskap


Vilka är de största problemen med att söka jobb? Är det mest besvärligt att ta reda på hur man skriver ett CV? Eller är det förberedelserna inför en eventuell anställningsintervju som är den tuffaste utmaningen? Hur upplever arbetslösa de hinder som ligger i vägen för att nå jobbet eller yrkesmålet?

Fascinerande att AMS lär ut hur man skriver CV och hur man beter sig på en anställningsintervju. Man skulle kunna tro att det lägger en perfekt grund för jobbsökningen. Eller hur?

Det gör det inte.

För att göra en enkel liknelse med jobbsökningsprocessen:
Föreställ dig en organisation som säljer träningsprogram och gympakurser för anställda ute på olika företag. Organisationen har förberett lättöverskådliga presentationer över programmen. Presentationsmaterialet sändes tidigt ut till ett antal företag per post. Därefter skickar man ut medarbetare som ska sälja in konceptet. De har tränats att kommunicera med företagskontakter och har dessutom lärt sig hur man beter sig på ett kundmöte. Med varsin bunt visitkort i portföljen ska de sedan besöka företagen för att marknadsföra träningsprogrammen och de olika gympakurserna. De förväntas alltså sälja organisationens gympakurser på det viset.

Såväl avancerade säljare som nybörjare skulle misslyckas med bedriften att sälja in konceptet utan att ha bättre kännedom om det egna utbudet. Utan muntlig beskrivning och med total ovisshet om den egna organisationens styrkor och svagheter stod de där och log generat. Man besökte företagen först efter att ha fått deras förfrågan vilket innebar jämförelser med många andra som motsvarade företagets krav och behov.
Skulle visitkort och träning i att möta företagsrepresentanter vara tillräckligt för att möta konkurrensen?

Äsch, inte skulle väl ett företag skicka ut medarbetare för att sälja in träningsprogram och gympakurser med så lite förberedelse. Vad skulle det innebära avseende PR för organisationen? Vem skulle skicka ut medarbetare utan kännedom om det egna konceptet och utan att göra någon som helst marknadsundersökning innan. En bunt visitkort, genomgång av mötesupplägget och sedan iväg. Det vore dömt att misslyckas, inte sant?

Och sådär är det att skapa ett snyggt CV och träna på anställningsintervjufrågor på det vis AMS lägger grunden för jobbsökning. Det är som att skicka ut en marknadsförare med noll koll med en bunt visitkort.

Ni som har sökt jobb känner säkert igen svårigheterna med att marknadsföra sig själv. Ni vet att det t.o.m. kan vara enklare att sälja in ett företagskoncept än att tala om sina egna yrkesförmågor. Många brottas med hur man berättar vad man är bra på och somliga har svårt för att beskriva sin brokiga yrkeshistoria. Hur kan AMS utsätta människor för situationer av det slaget utan att ha erbjudits en grundlig självanalys? Man skapar inte ens underlag till någon personlig marknadsföring.

Arbetslösa förväntas möta arbetsgivare utan att först ha reflekterat över de egna främsta förmågorna och utan att ha undersökt det egna sökområdet ordentligt. Man skickar ut ansökningshandlingar och anmäler sitt intresse genom att översända sitt CV. Detta i total avsaknad på genomarbetad kartläggning av de samlade yrkeskompetenserna. Det personliga brevet saknar personlig förståelse för vad individen tillför en verksamhet, eftersom man inte tagit reda på det. AMS stöd finns inte att hämta berättar de arbetslösa. Motivation? Drivkrafter?

Hur är det med AMS hjälp till självhjälp? Hur gör AMS med allt det andra som skapar självkänsla och självtillit i jobbsökningsprocessen? Hur informerar AMS om det som säkerställer de individuella möjligheterna att lyckas? Struntar man i det?

E EklundAndra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Klockan söndag, 04 december, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Svaret är JA

 
Klockan tisdag, 06 december, 2005 , Anonymous Freddie sa...

Håller inte helt med.
På vissa håll i landet arbetar man på det sätt som du förespråkar. Det betyder inte att du har fel. Mycket skulle kunna ändras på.

/Freddie

 
Klockan tisdag, 06 december, 2005 , Anonymous Anonym sa...

Det största problemet är att hitta några lediga jobb att söka. Det finns inga.
_Ted_

 
Klockan lördag, 08 december, 2007 , Anonymous Anonym sa...

Stämmer, ett bra CV och ansökningsbrev är är A och O på resan till jobbet. Anlitade ett företag som skrev det åt mig; www.cvfabriken.se Blev riktigt bra och jag fick jobbet, så det var en väldigt bra investering. Bra för oss som inte kan med att skryta om sig själva, kan det bero på jantelagen kanske? :)

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida