__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Ett uselt debattinslag om arbetslösheten

torsdag, mars 16, 2006

Ett uselt debattinslag om arbetslösheten

Svt 24 hade med anledning av Rapports inslag om Arbetsförmedlingens krav att arbetslösa ska söka ett visst antal jobb annars utebliven a-kassa.

Svt 24 Måndagen 060313
Henrik Lund, SALO
Maryam Yazdanfar (s)


Maryam Yazdanfar (s) inledde sitt anförande med en fras som innehöll orden matchning, arbetare och arbetslösa. Den frasen väljer jag att inte återge eftersom jag gissar att hon hade för avsikt att säga matchning mellan arbetsgivare och arbetslösa. Men det blev annorlunda. Däremot sa hon i klartext: ” Vad Sverige behöver är en aktivare politik”.

Henrik Lund, SALO hade synpunkter på företeelsen matchning och sa ”ekvationen går inte ihop”. Detta förklarade han såhär:

”Problem som orsakats av den ekonomiska politiken med bl.a. inflationsbekämpning gör att hela arbetskedjan felar. Och den sista länken i den kedjan är arbetslösheten. Arbetslösa kan gå år ut och år in och söka arbete utan resultat.”

Henrik Lund, SALO avrundade sitt uttalande med ett bestämt:
”Det finns inte tillräckligt med jobb!”

Maryam Yazdanfar (s) startade nästa samtalsinlägg med att berätta för oss att hon var ”kritisk till såna här reportage”. Och sa att hon skulle tycka att det skulle vara ”intressant att se alternativen” och gav därefter borgarna en känga för att inte ha ett dugg bättre alternativ. Sedan upprepade hon att vad vi behöver ”är en aktivare politik”. Vidare fortsatte hon: ”Sverige har lägre arbetslöshet än de flesta andra länder” och efterlyste därefter: ”Solidaritet mellan de som arbetar och de som inte har arbete”.

Henrik Lund kontrade med att man hade vänt på begreppen. Han påstod att nu var det tvärtom ”de arbetslösa som ska vara solidariska mor t dem som har jobb…” men han undvek att förklara hur han menade. Istället fortsatte han ”Jag tycker att vi felaktigt individualiserar problemen som han eller hon inte har verktygen att lösa”.

Maryam Yazdanfar (s) flikade in: ”En aktivare politik är verktygen”. Och sa sen: ”Vi behöver förbättra de verktygen individen kan få.”

Henrik Lund, SALO delade med sig av sina erfarenheter som visstidsarbetande eller med kortare anställningar under en tioårsperiod och nu arbetslös. Han sa torrt:

”Det är så samhället ser ut idag. Man kan bara få kortare anställningar”.Jag citerar Astrid Lindgren:

”Något budskap har jag inte. Men jag vill gärna sprida en allmän tolerans för mänskligt vansinne”

Astrid Lindgren , Svenska Dagbladet,1970

E Eklund
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida