__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Ny kampanj visade att AMS gamla metoder suger

fredag, november 28, 2008

Ny kampanj visade att AMS gamla metoder suger


Äntligen ramlade poletten ner! Arbetsmarknadsstyrelsen/AMS och Arbetsförmedlingen har tjurigt använt sig av gamla uråldriga navigeringsmetoder och tvingar fortfarande sina inskrivna att söka jobb enligt den så kallade matchningsmetoden. Men nu äntligen har de börjat justera sitt arbetssätt.
Den här veckan genomför nämligen Arbetsförmedlingen en nationell kampanj där man är ute på företag och letar efter jobb, de dolda jobben som aldrig anmäls till Arbetsförmedlingen.
CITAT Den här uppsökande verksamheten har visat att det finns ett behov av arbetskraft trots lågkonjunktur och tider med varsel. SLUT CITAT

Om de bara visste. De är så oproffsiga som inte ens vet hur man får jobb när man inte stämmer på pricken med arbetsgivarnas annonser och kravspecifikatoner. När man istället använder sig av direktkontakter och bygger egna kontaktnätverk som jobbsökare, så finner man jobben som aldrig någonsin annonseras eller anmäls. Så är det bara. För då ser arbetsgivaren dig, och funderar över vad du skulle kunna göra för nytta, samtidigt som de förstår att de slipper kostnaderna för en lång och uttdragen rekryteringsprocess. Att rekrytera ny personal är en kostsam process, och felrekrytering kan bli än mer kostsamt.

Nu har alltså Arbetsförmedlingen en kampanj, där jag tolkar texten som att Arbetsförmedlingen tar kontakt med företagen. Det optimala vore om du som jobbsökare själv fick verktygen att bedriva din egen jobbsökningskampanj. Och dessutom, om Arbetsförmedlingen såg till att det här gjordes jämt, med en viss regelbundenhet, för det går inte att bedriva en kampanj en vecka, och sedan gå tillbaka till det gamla systemet igen. Den här ny kampanenj visar ju att AMS gamla metoder suger.

Jag gratulerar till att Arbetsförmedlingen är på rätt väg. Man börjar navigera AMS i rätt riktning från regeringshåll. De här metoderna fungerar, det vet man av erfarenhet från den privata sektorn och projekt för långtidssjukskrivna inom offentlig sektor. Där har man konstaterat att jobbsökning och personlig marknadsföring genom kontaktsökande har hjälpt människor att få jobb sedan tre decennier tillbaka. Det jobb som passar honom/henne bäst och där hans/hennes unika förmågor kommer till sin rätt.

Under de trettio år som mina f.d. branschkollegor har praktiserat de jobbsökningsmetoder med vilka nu Arbetsförmedlingen bedriver en veckas kampanj, så har man statistik som visar att 70 procent får arbete. Arbetsförmedlingen brukar lyckas med att få ut ca 5-10 procent i arbete. De som arbetat med metodiken att söka jobb via kontakter, har lyckats få arbete oavsett hög,-eller lågkonjunktur. Det kan samtliga bolag vittna om som har använt arbetssätten. Jag är frustrerad över att det ska vara så himla svårt för beslutsfattarna bakom AMS att fatta. Handlar det om prestige, eller vad är det de håller på med?

E Eklund
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Klockan fredag, 28 november, 2008 , Anonymous Anonym sa...

De som jobbar får jobba ännu mera för att rädda våran välfärd. Och vi andra som inte har nåt får svårare och svårare att komma in på jobbmarknaden. Därför tycker jag om din blogg. Du vågar gå emot strömmen för att du har en övertygelse, och sånt är alltid värdefullt för oss andra som inte törs eller inte kan det du uppenbarligen kan. Jag såg det där om jobben på Rapports webbsajt:
Nytt från Rapport:

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1328543&from=rss

"Utredarna anser att antalet arbetstimmar måste öka för att kunna finansiera välfärdsstystemen."

Börje Johansson

 
Klockan fredag, 28 november, 2008 , Anonymous Anonym sa...

http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=460958
Arbetsförmedlingens personal kan inte rå för att det är som det är.
`Arbetsförmedling i tvångströja´ rubriken i GP. Läs den! Per Åslig kräver`Ge Arbetsförmedlingen fria tyglar att hantera krisen!´Läs den så fattar DU bättre!

Tellie

 
Klockan fredag, 28 november, 2008 , Anonymous Anonym sa...

[21:47] Arbetsförmedlingen lurade in fem hos blufföretagare
Dalarnas Tidningar - 1 timme sedan
Bakom konkursen i företaget Svens Delikatess och Gott finns fem grundlurade människor och ett lurat fack. Det var Arbetsförmedlingen som ledde de fem in på ...

 
Klockan fredag, 28 november, 2008 , Anonymous Anonym sa...

Menar du Sven-Åke Carlzon´s
Svens Delikatess o Gott på
Slaggatan 22 i Falun?
Det företaget försattes ju i konkurs vid Ystads Tingsrätt 2008-11-03.

/Barbie/

 
Klockan fredag, 28 november, 2008 , Anonymous Anonym sa...

Såhär:>Arbetsförmedlingen tvingade i somras fem personer att ta jobb i bluff-företag. Tre av dem jobbade och slet med att renovera en båt i flera månader men när första lönen i augusti uteblev möttes både de och facket av lögn efter lögn.<(FALUN)

 
Klockan söndag, 14 december, 2008 , Anonymous blaufish sa...

En annan sak är kvalitén på de ansökningar som kommer in när man annonserar efter arbetskraft.

Många ansökningar verkar vara av nivån "Jag blev beordrad att söka 100 jobb, så här är ansökning 98 till helt slumpmässigt valt företag". Exempel från verkligheten: bilmekaniker söker en tjänst där man efterfrågar ha en datavetare med 3-5års universitetsstudier och helst några år som senior inom det specifika område vi efterfrågade.

En bekant berättade om sina erfarenheter när de sökte bl.a. via AMS i Uddevalla. 90% av ansökningarna kunde man slänga direkt, för det var uppenbart att de sökande hade noll chans att klara arbetsuppgifterna. Problemet var bara att av de 10% som man gick vidare med så visade sig samtliga ha ljugit eller gigantiskt överdrivet i sina meriter. Slutade med att de jobbat som fasiken och inte kunnat rekrytera någon. Därav att denna gången blev alla bekanta ombedda att knacka i sina nätverk och höra om någon lämplig var intresserad.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida