__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Plusjobben, en fejkad räddningslina åt arbetslösa

lördag, november 29, 2008

Plusjobben, en fejkad räddningslina åt arbetslösa


Plusjobben var den arbetsmarknadspolitiska åtgärd som regeringen Persson hittade på 2006 . En räddningslina som kastades ut till de långtidsarbetslösa som ett desperat försök att göra något radikalt med AMS innan Perssons mandatperiod var slut. Jobb som i viss mån var påhittade lösningar som att besöka äldre, ta promenader, följa med dem på läkarbesök och fika. Ett försök från den förra regeringen att finputsa arbetslöshetsstatistiken, eftersom de långtidsarbetslösa på papperet då såg ut att vara ute i arbete.

Visionen var att 20 000 långtidsarbetslösa skulle komma ut i plusjobb, men det blev inte så många. AMS hade stora problem med att få ut de långtidsarbetslösa i plusjobben. Bara strax över 4 000 hade kommit ut i april 2007 (och jag skrev mycket om den där trögheten på min blogg vid den tiden.)

  • LAS gällde inte.
  • Arbetsersättningen låg långt under lönerna i övrigt.
  • Trots att de arbetade i upp till två år så kunde man inte arbeta upp nya a-kassevillkor.
  • Skulle de få ett riktigt vikariat under den här tvåårsperioden så fick de heller inget nytt a-kassevillkor utan hänvisades fortfarande till plusjobbsreglerna.
  • Om man skulle råka insjukna under plusjobbsperiodenkunde man förlora tusentals kronor p.g.a. att den sjukpenningsgrundade inkomsten bestämdes baserat på plusjobbsersättningen och inte på den tidigare ersättningen som a-kassan är.
  • Och av de som väl kommit ut och fått ett plusjobb var det bara några få som lyckades få plusjobbet omvandlat till anställning efteråt.
Den offentliga verksamheten stod oftast som arbetsgivare på avtalet och vi ska ha i minnet att vid en enkätundersökning som gjordes för ett halvår sedan i en C-uppsats i Sociologi 2007:261 från Luleås Tekniska Universitet, CITAT: Plusjobb, språngbräda eller konstgjord andning? SLUT CITAT Där framgick att så många som 75 procent av plussjobbarna hoppats på att plusjobbet skulle leda till ett fast arbete. Förväntningar som beklagligt nog sprack för de flesta av dem.

Plusjobben startade för två år sedan och de nya regeringen bestämde att de skulle upphöra nu under hösten iår. Som längst fram till årsskiftet 2008. Ett plusjobb kunde alltså vara i två år, men de hade varken anställningstrygghet eller någon rätt till arbetslöshetsersättning när jobbet upphörde. Plusjobbarens skulle visa sina framfötter för en potentiell arbetsgivare som måste bedöma plusjobbarens förmåga och kvaliteter. En duglighetsbedömning baserad på diverse arbetsuppgifter som verksamheten egentligen inte ens behövde få utförda!?

Men så hette det förstås ine i presentationen.
CITAT: Från och med 2006 inrättas 20 000 Plusjobb i Sverige för deltagare med lång inskrivningstid på Arbetsförmedlingen. Jobben ska användas till kvalitetshöjande arbetsuppgifter som inte utförs idag och ska gå till personer som varit arbetslösa eller deltagit i arbetsmarknadsprogram i minst två år. SLUT CITAT


I en artikel publicerad den 6:e november 2008 i Helsingborgs Dagblad, HD CITAT: Vad betydde plusjobbet för dig?Jag fick in en fot på en arbetsplats och kunde visa att jag är en resurs som arbetsgivaren kan ha nytta av, säger Peter Forsslund. SLUT CITAT

Det verkade ju bra. Hur såg det ut på baksidan av samma mynt då? I SvD 26:e januari 2008 kunde man läsa om Värmlands Folkblad CITAT: Tidningen berätta om en man som när han var arbetslös för två år sedan hamnade i aktivitetsgarantin med 80 procent av sin lön, motsvarande 13 000 kronor i månaden före skatt.Ett plusjobb dök upp och han lovades samma ersättning när han gick ur plusjobbet som han hade haft före. Men förutsättningarna förändrades då alliansen efter valet sänkte ersättningsnivåerna till 65 procent. SLUT CITAT

Eftersom många personer drabbades av konsekvenserna av de otydliga ersättningsreglerna samt de så sällan infriade löftena, måste den nuvarande regeringen städa upp efter den förra.


CITAT:
Regeringens plan att täppa till en lucka i reglerna berör mellan 7 000 och 8 000 personer som har ett plusjobb som de fick i stället för vara arbetslösa och ha så kallad aktivitetsgaranti med aktivitetsstöd. SLUT CITAT
Hördes på nyheterna i Sveriges Radio-Ekot
onsdagen den 30:e januari 2008.

Plusjobben kunde naturligtvis vara en vitamininjektion för enskilda personer, det ska jag ine sticka under stol med. De som i-och-med plusjobben fått en chans att visa vilka de är och som fått erfara känslan av att vara behövda, hellre än att bara gå hemma och skrota med sin ersättning.

E Eklund

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Klockan lördag, 29 november, 2008 , Anonymous Anonym sa...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=857665&rss=1399

Unga lär unga söka jobb.

 
Klockan lördag, 29 november, 2008 , Anonymous Anonym sa...

http://www.jobbsokarna.se/johanna-agbreden/index.php
Jag läste också om Johanna. Fungerar hon som frontfigur i arbetsförmedlingens ungdoms-kampanj?


(Lena A.)

 
Klockan fredag, 29 januari, 2010 , Anonymous Lars-Göran Wadén sa...

Intressant läsning.
Missa inte min nystartade "Funkis-blogg" om tillgänglighet- och bemötandefrågor.
http://livetrullarvidare.blogg.se

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida