__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Framtidstro och investeringsvilja

söndag, december 07, 2008

Framtidstro och investeringsvilja


Mitt i en lågkonjunktur och vi närmar oss jul. Det finns t.o.m. de som befarar att tomten och nissarna kommer med krispaket till barnen.

Då är det glädjande att "torskfiskets lågkonjunktur är över" åtminstone!? Västkustens fiskare har sedan många år tillbaka även fiskat efter torsk i Östersjön. CITAT: I snart 20 år har skånska fiskare kämpat med en urusel lönsamhet med torskfisket. Konkurrensen från västkustflottan om torsken i Östersjön har varit hård och lönsamheten för de skånska yrkesfiskarna har därför varit dålig. CITAT Den 4:e december 2008 presenterades Fiskeriverkets beslut i Svt- Sydnytt.

Den 4:e december 2008 kom Länsstyrelsen i Skåne län med sin pressrelease under rubriken "Torskfiskets lågkonjunktur är över". Där kunde man läsa CITAT: Den starka återhämtningen av torskbeståndet i östra Östersjön med biologiskt anpassade kvoter skapar också förutsättningar för en ökad efterfrågan och bättre priser på torsk från Östersjön framöver. Detta bygger på att konsumenterna med gott samvete nu kan köpa torsk från Östersjön. SLUT CITAT

Jag kommer ifrån Skaftölandet i mellersta Bohuslän och har hört mer av det negativa ur väskust-fiskar-perspektiv, men, men... bra för skånskt fiske.
Bra för vår natur och miljötänkandet likaså, eftersom minskning av fisket med anpassning efter tillgångarna stöttar det naturliga kretsloppet bättre. Vi kan inte fortsätta att själviskt ösa de begränsat förnyelsebara resurserna ur naturen. Och positivt för oss som älskar färsk torsk om priset skulle sjunka något. Kokt torsk med vit äggsås och pressad potatis, visst är det gott? När jag var barn, och nu låter jag precis sådär gammal som jag förmodligen är, då var torsk en billig fisk medan t.ex. lax var dyrt. Idag är det ju tvärtom.

Många tidningar och nyhetssändningar handlar numera om lågkonjunkturen och dess nedåtkurva. Det har väl inte undgått någon? Vissa spekulerar i om svenskarna är bra på att snåla eller inte och på tal om det, så blev jag nyfiken på hur smålänningarna angriper debatten. Hur det är med det övriga delarna av Småland vet jag inte, men de som arbetar på Samhall ska får sitt julbord, krisen till trots. Olle Holm som är personalledare på Samhall säger att han "ser julbordet som ett sätt att visa uppskattning till de anställda." Läst i Smålandsposten lördagen den 6:e december 2008.

Samhall är ett av Sveriges största företag med mer än 22 000 medarbetare på 250 orter, varav 300 anställda bara i de Småländska städerna Växjö, Uppvidinge, Tingsryd och Lessebo. De beskriver sitt samhällsuppdrag såhär CITAT: Samhall ska ge var och en möjlighet att växa utifrån sina egna förutsättningar och att kunna prova på arbetsuppgifter som motsvarar de som utförs på den övriga arbetsmarknaden. Våra medarbetare med funktionshinder kan därigenom bygga upp en tro på sig själva, få en mer meningsfull vardag och i bästa fall också möjligheten att övergå till en anställning på ett annat företag. SLUT CITAT

CITAT Dyster december. Sänkt reporänta. Krispaket. Arbetslöshet. Låg tillväxt. SLUT CITAT Så inleder Jenny Wennberg sin artikel i Arbetarbladet som publicerades 7:e december 2008. Hon skriver mycket om den nya tidens fattigdom och att vi inte är vana med att behöva vända och vrida på slantarna. När jag läste igenom texten gjorde jag tolkningen att hon inte vet riktigt vad hon vill ha sagt. Hon pratar om ordet "kris", använder ordet "totalhaveri" och snackar om att allt sägs "rämna" i ena stunden, men säger i nästa stund att det inte är någon fara på taket än, att det ju kan bli bättre och att det inte är sant. I den i mitt tycke ostrukturerade texten finner jag en mening som lyder som följer CITAT: Kvällstidningarna är konjunkturmedvetna och skriver om gratisnöjen och listar sex som ett av dem. Har vi inte råd med något annat så har vi ju i alla fall råd med varandra. SLUT CITAT "...så har vi ju i alla fall råd med varandra..."? Var det hennes egen utvärdering?

Nu något helt annat, och alldeles gratis. Jag har ett lyssningstips till alla er som inte känner till Nick Pitera. Just i det här klippet sjunger han duetten "A hole new world" ur Disneys Alladin...själv!! Vänta till en bit in i låten så hör du. Han gör nämligen både tjejens och killens röster, och bedöm du... Jag tycker att han är enastående.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

E Eklund

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida