__________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________ Free Logo From Thefreelogomakers.com
3h - Leaderboard You Travel Sweden 728x90 Teame2: Anmälan på Af, kassakort, väntan och ersättning

lördag, november 29, 2008

Anmälan på Af, kassakort, väntan och ersättning


Jag har ju bloggat en del om a-kassan tidigare. Nu tänkte jag fördjupa mig i ämnet en stund. Du vet väl t.ex. att det är på den första arbetslösa dagen som du måste anmäla dig på Arbetsförmedlingen? Där får du en blankett som heter "Anmälan om arbetslöshet". Var riktigt, riktigt noga när du fyller i blanketten, för om detråkar fattas uppgfter riskerar du att utbetalningen blir sådär försenad. Förseningar av det slaget kan du läsa mer om i ett tidigare inlägg: Hundra dagars väntan på a-kassan som värst.

För att du ska få din arbetslöshetsersättning snabbast möjligt, måste din a-kassa d.v.s. din arbetslöshetskassa, ha ett fullständigt underlag från dig. Observera att blanketterna alltid ska skickas in till din a-kassa! Och det är alltid du själv som ansvarar för att intyget är korrekt ifyllt. Du kan inte skylla eventuella brister på din arbetsgivare efteråt, så kontrollera noga att allt stämmer.


Lagen säger att du ska vara: arbetslös, arbetsför, oförhindrad att ta arbete, beredd att ta erbjudet lämpligt arbete och anmäld på den offentliga arbetsförmedlingen för att få lov att söka a-kasseersättning. Kom ihåg att begära ett arbetsgivarintyg för de senaste 12 månadernas arbete från din/dina tidigare arbetsgivare. Arbetsgivarintyget styrker hur du arbetade och fick betalt för jobbet du sedan förlorade. Även eventuell frånvaro under samma arbetsperiod ska antecknas, antingen på blanketten eller med hänvisning på ett separat intyg.

Anmälan om arbetslöshet är namnet på ansökningsblanketten när du söker ersättning av din arbetslöshetskassa. Om det sker förändringar medan du är arbetslös så använder samma blankett, men då liksom för att intyga din a-kassa att så en ändring har gjorts. Blanketten du använder är fastställd av AMS. Anmälan skickas in i samband med den första ansökan, därefter en gång per 12 månader, under hela den arbetslösa perioden. Anmälan ska vara a-kassan tillhanda i original.

Förutom Anmälan om arbetslöshet finns det några andra blanketter som är viktiga vid din nyanmälan av arbetslösheten; Arbetsintyg för företagare, Arbetsgivarintyg, Komplettering till arbetsgivarintyg. Precis när du har blivit arbetslös måste du göra en en så kallad nyanmälan. Sedan när du är arbetslös förväntas du göra en årsanmälan minst en gång per år. Och såklart, ifall några av de där uppgifterna du lämnade till a-kassan av någon anledning skulle ändras, så ska du omedelbart meddela din a-kassa det genom att göra en ändringsanmälan.


Efter några dagar, eller efter väldigt mycket längre tid (som i ett tidigare inlägg vittnar om) får du dina första kassakort hemskickade till dig. Du räknas som arbetslös från allra första arbetsfria dagen. Deg dagen då du gjorde din anmälan på Arbetsförmedlingen. Du fyller i kassakorten efter varje arbetslös period och skickar dem sedan till den förtrycka adressen på kassakorten. Det är du själv som väljer om du vill skicka in dem varannan vecka eller en gång i månaden.

Du måste ha skickat in dina kassakort för att du ska kunna få utbetalningen av din ersättning. Du får de första kassakorten hemskickade när du har anmält dig på arbetsförmedlingen. Det är superviktigt att du skickar in korten så snart båda veckorna på kortet är ifyllda. Räkna inte med att ditt eller dina inskickade kassakort behandlas förrän ditt ersättningsärende har handlagts. I samma utskick som din utbetalningsspecifikationen kommer fler kassakort och sen kommer de allteftersom.

Det finns en jättebra sajt bara om a-kassa.
Den är överskådlig, enkelt navigerad och lättbegriplig.
CITAT: Det bästa med a-kassa är att du inte är tvingad till ett partipolitiskt program om du inte vill. Det finns flera arbetslöshetskassor som inte springer politikernas ärenden. SLUT CITAT
Där, liksom här, kan du välja just din arbetslöshetskassa: AEA, Alfakassan, SEKO:s a-kassa, Bensinhandlarnas a-kassa, Byggnads a-kassa, Elektrikernas a-kassa, FAK a-kassa, Fastighets a-kassa, Finansförbundet a-kassa, GS a-kassa, Hamnarbetarnas a-kassa, Handels a-kassa, HRF:s a-kassa, Metalls a-kassa, Journalisternas a-kassa, Kommunals a-kassa, Ledarnas a-kassa, Livsmedelsarbetarnas a-kassa, Lärarnas a-kassa, Musikernas a-kassa, Pappers a-kassa, Skogs- och lantbrukstjänstemännens a-kassa, SKTF:s a-kassa, Småföretagarnas a-kassa, ST:s a-kassa, SHA a-kassa, Sveriges arbetares a-kassa, Sveriges fiskares a-kassa, TAK a-kassa, Säljarnas a-kassa, Transport a-kassa, Unionens a-kassa

Här kan du läsa om vad som händer med din tjänstepension om du blir arbetslös.
Där kan du hämta information om tjänstepensionens efterskydd. T.ex. om du skulle insjukna under den tiden och bli långvarigt sjuk, gäller din sjukpension som om du hade arbetat.

Och du känner väl till inkomstförsäkringen? Med inkomstförsäkringen kan du behålla 80 procent av inkomsten även vid arbetslöshet. Tack vare den kan du bättra på pengarna i plånboken om du skulle bli utan jobb. Med hjälp av den kan du fylla på med upp till 80 procent av mellanskillnaden mellan din lön och den högsta nivån för a-kasseersättningen.

A-kassereglerna har genomgått en del lagändringar sedan regeringsskiftet. Den 2 juli 2007 trädde de förändringar av arbetslöshetsförsäkringen i kraft som regeringen hade beslutat om. Man ändrade reger som: Man tog bort möjligheten att begränsa arbetssökande till sitt närområde. Man kan inte längre förlänga sin ersättningsperod, den är max 300 dagar så den längsta perioden med arbetslöshetsersättning blir 300 dagar. (Med reservation för vissa undantag). Aktivitetsgarantin ersätts av det arbetsmarknadspolitiska programmet jobb,- och utvecklingsgarantin. Och deltagare i arbetsmarknadspolitiska program har inte längre någon rätt till arbetslöshetsersättning. För att få ett extraarbete godkänt som bisyssla krävs nu att det har utförts under 12 månader vid sidan av ett heltidsarbete. Skyldigheten att anmäla ledigt jobb till arbetsförmedlingen tas bort.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Klockan onsdag, 03 december, 2008 , Anonymous Anonym sa...

Hej.
Varför FP?
/JS

 
Klockan onsdag, 03 december, 2008 , Anonymous Anonym sa...

Jag är rutinerad vad gäller arbetslöshet. Så klart att det har med visdomens ålder att göra. det värsta i detta "elände" är ju alla ungdomar som står utanför! Jag träffar ganska många som med med "slocknad blick" sitter på AF och skrollar håglöst. Detta borde vara regeringens prio ett. Dessa ungdomar är eller borde räknas som Sveriges framtid!
/JS

 
Klockan torsdag, 04 december, 2008 , Blogger Teame2 sa...

I ditt första inlägg står det varför FP? Och jag måste erkänna att jag inte förstår förkortningen FP? FolkPartiet?

Jag vet att många sitter som du. Man ser till att fylla i några ansökningshandlingar så att man känner att man har några ute hos de reryteringsansvariga.

Jag känner väldigt många som har stora pärmar fulla av såna brev + kopior på CV:n som bifogats brevet eller mejlet.

Men har man skickat nittio stycken och fått tjugo NEJ men inte hört ett pip från de övriga... Och Af bara sparkar på en - skicka fler - skicka fler!!!

Då kanske det skulle vara bättre att söka jobb på ett sätt som fungerar?

Instämmer. Ungdomarna är vår framtid. Vi måste hjälpas åt och se till att man fokuserar på dem!

E Eklund

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida