Hushållsnära björntjänster
Ambitionen att dra ner nivåerna i a-kassan väckte debatt men allas vår skeva verklighetsbild av hur man kan lösa arbetsmarknadsproblematiken kvarstår.
Att sänka a-kassan utan att erbjuda någon strategi resulterar dessvärre i att människor uppfattar att arbetslösa tvingas att ta låglönejobb. Moderaterna har tidigare erkänt att detta är strategin. Man gör sig själva en björntjänst även om avsikterna är klockrena. Varför skjuta över bördan på arbetsgivarna att lösa arbetslöshetsfrågan? Risken finns att strategin uppfattas som om Alliansen skyfflar ut människor i sysselsättning mot sin vilja och då jag citerar Stan Slate nedan är företag/makthavare:
”Människor litar inte på företag – de litar på människor. De litar heller inte på strategier, hur välformulerade de än är, utan på de ledare som ger dem strategier.”
Människor behöver förstå hur de själva var och en kan påverka sin egen situation. Spontant upplever många att lägre a-kassa i kombinerat med s.k. hushållsnära tjänster är ett överklassgrepp om människor som redan känner sig nertryckta i skoskaften. Detta blir reaktionen även om Alliansens intentioner är goda. Landet behöver en strategi som starkt skiljer sig ifrån det befintliga AMS och det Af som inte fungerar eftersom det inte är uppdaterat till 2000-talets Sverige. De allra flesta har idag en välgrundad uppfattning om att jobb tillsätts främst via nätverk och kontakter. Verklighetens oupphörligen rörliga arbetsmarknad innebär att så gott som alla rekryteringar görs med hänvisningar i det fördolda. 97 % av alla jobb som tillsätts sker via någon som känner någon. Om det sedan sker via ett professionellt uppbyggt och befintligt kontaktnät, i ett fikarum, via en blogg eller på ett föräldrarmöte, det får förbli osagt. Jobb tillsätts via kontakter och i möten mellan människor på de mest fantastiska och oanade sätt. Några kallade det ödet eller slumpen medan andra målinriktat strävade dithän, men till syvende och sist är det främst via nätverk och kontakter man får jobb idag. Detta är vad vi kallar den dolda arbetsmarknaden. Det betyder naturligtvis att arbetssökande tidigt behöver uppmuntras att skapa och etablera behjälpliga kontaktytor och att tränas att använda dessa. Sådan kunskap om nätverksbyggande och relationsmarknadsföring finns på marknaden sedan långt före sekelskiftet. Metoder att söka jobb på just det sättet finns att hämta. Erfarenheterna och lärdomarna om vad som fungerar finns också, men för kännedom: AMS och Af bidrar inte till att arbetsslösa lär sig den individuellt anpassade tekniken att söka jobb via nätverk. Inget parti har föreslagit det som nationell strategi heller! Problemet är att press/media och politiker inte har begripit problematiken.
Vi behöver uppmärksamma alla makthavare och medarbetare inom såväl offentlig sektor som privat näringsliv med dylika erfarenheter att göra sig hörda. Vi behöver uppmärksamma alla de hundratusentals människor som genom åren nått nya jobb själva. Vi skulle behöva goda exempel på alla dem som efter att ha tagit del av metoder och arbetssätt som innebar att han eller hon själv skapade förutsättningarna att nå sina mål. Arbetslösa letar ständigt efter goda exempel på hur man kan göra för att nå jobb. Varför envisas med att tala om hur bedrövligt det ser ut när vi har så stor förbättringspotential? Är vi nöjda med det sätt enligt vilket AMS och Af arbetar och som leder till 3% av landets alla rekryteringar? Ambitionen att dra ner nivåerna i a-kassan är god, men bara om vi erbjuder arbetslössökande de erforderliga metoderna och kunskaperna han eller hon behöver för att nå jobb på egen hand.