Som förut eller förut?
Vad är det
som vållar de värsta störningarna
i det naturliga flödet på arbetsmarknaden?
Måste arbetsmarknadspolitiken föras
på den här nivån?
Varken arbetssökande, arbetsgivare eller de som arbetar inom AMS är till fullo nöjda med de arbetsmetoder som praktiseras idag. Men...
Går det att förbättra?
Vi som tar del av de smaskiga nyheterna kan vara hyfsat eniga om att en del är tokigt.
Mycket skulle kunna göras bättre. Eller hur?
Visst skulle mycket kunna göras bättre för de arbetssökande, bättre arbetsgivarna och bättre för arbetsmarknadens olika verksamheter och inre organ?
Fast, mycket görs ju faktiskt, men det G Å R ju helt enkelt inte, protesterar någon.
Precis, man har gjort massor, men det F I N N S ju faktiskt inte jobb så det räcker till alla, gapar någon annan. Och Arbetsförmedlinfen har SÅ Å Å fina nya lokaler och de som jobbar där dom gör minsann allt det kan.
Javisst. Trevligt. Nytt och allt det där. Visst...
AMS arbetsmetoder må vara nyimplementerade men som styrmetoderna leder människor till arbete idag (och förutsatt att det är syftet med Arbetsförmedlingen) bör hela verksamheten skrotas. Nej, varför kosta på en nedläggning? Det är bara att låta det fortsätta sjunka!
Arbetsförmedlingen, den kära gamla arbetsförmedlingen går inte att klassa som fungerande. Inte när det gäller att bistå människor att själva nå arbete. Inte att följa dem och stötta dem att efter deras egen förmåga lyckas med att nå det jobb de själva skulle klara bäst.
För vad sjutton har alla duttar hit och dit att göra med medern jobbsökning?Inget alls!
Krumbukter och loopar för att kringå granskningen kastar bara omkull folk och skapar mer förvirring än reda. För de flesta vet ju att varken plus-projekt eller spackel håller på längre sikt.
Förresten, varför är vi så fokuserade på hur vi gjort förut?
Vi kan inte fortsätta lägga pressen på arbetsgivarna att fixa jobb. Och vi kan inte längre låta de arbetslösa bära skuldbördan och samtidigt tvingas söka de jobb som inte framträder i allmänhetens ljus, och därför betraktas som om de inte ens finns.
Vi behöver tänka precis omvänt. En klart fördelaktig arbetsform som i viss mån är applicerbar finns inom svensk läroplan. Den kunskapssyn som avspeglas i läroplanerna - där undersökande arbete, nyfikenhet och lust att lära sätts i centrum - kan konkretiseras även inom en landsomfattande arbetsmarknadsverksamhet som AMS.
Vill vi fortsätta som förut eller se förut?
E Eklund
Andra bloggar om: val2006, val06, AMS, Af, politik, val, valet, arbetslöshet, arbetslös, akassa, samhälle, media, outplacement, yrkesutbildning, arbete, jobb